Halpalennot Aasiassa
Halpalentotarjonta Aasiassa on kasvanut viimeisten kymmenen vuoden aikana huomattavasti. Aasian sisäisten lentojen lisäksi on tarjolla nykyään myös mannertenvälisiä halpalentoja mm. Aasiasta Australiaan (alk. 150-200 € / meno-paluu), joita hyödyntämällä voi rakentaa vaikka edullisen maailmanympärimatkan. Kokosimme listan Aasian suurimmista halpalentoyhtiöistä ja muutamia vinkkejä matkaa varten.
Halpalentoyhtiöiden liikeidea perustuu pelkistettyyn palveluun, joten lipun hintaan sisältyy lähes poikkeuksetta ainoastaan kuljetus paikasta A paikkaan B ja käsimatkatavarat. Lähtöselvitettävistä matkatavaroista, aterioista ja muista lisäpalveluista on maksettava lisämaksu. Laukkumaksut ovat tyypillisesti 50-100 % korkeampia lentokentällä maksettaessa (laukun voi yleensä lisätä ”alennettuun” hintaan manage my booking -toiminnon kautta).
Vertaa hintoja
Perinteiset lentoyhtiöt ovat reagoineet kiristyneeseen kilpailuun alentamalla hintoja, joten eri vaihtoehtoja kannattaa verrata tarkkaan. Joidenkin paikallisten lentoyhtiöiden sivuilla lennon lopullinen hinta näkyy vasta varauksen maksusivulla (verot ja polttoainelisämaksut näytetään vasta lippuja maksettaessa). Lentoja kannattaa etsiä myös paikallisilta sivustoilla, sillä joidenkin perinteisten lentoyhtiöiden kuten Cathay Pacificin, Japan Airlinesin ja Vietnam Airlinesin halvimpiin Aasian sisäisiin tarjouslentoihin sisältyy usein myyntimaarajoituksia.
Etsi lentoja myös muille lähialueen kentille
Erityisesti budjettimatkailijoiden kannattaa tutkia löytyykö lähialueelta muita lentokenttiä, jos sopiville päiville ei löydy kohtuuhintaisia lentoja. Esimerkiksi Boracaylle (suosittu rantalomakohde Filippiineillä) matkustettaessa Caticlanin sijasta 1,5 tunnin bussimatkan päässä sijaitsevalle Kalibon lentoasemalle lentäminen on usein halvempi vaihtoehto.
Kuuntele äänikirjoja matkalla
BookBeat on äänikirjapalvelu, jossa yli 500 000 äänikirjaa.
BookBeat tarjoaa 30 päivän maksuttoman kokeilujakson, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. Jaksoon sisältyy 20 tuntia kuunteluaikaa, joka vastaa noin 3-4 kokonaista kirjaa.
Bookbeat.fi
Lentokenttäverot eivät aina sisälly lipun hintaan
Lentokenttäverot yleensä sisältyvät lentolipun hintaan, mutta muutamissa Aasian maissa lentokenttäverot on yhä maksettava käteisellä joko lähtöselvityksen yhteydessä tai erillisellä tiskillä. Lentokenttäveron suuruus on reitistä ja lentokentästä riippuen tyypillisesti noin 5-30 euroa (maan sisäisistä lennoista veloitettava lentokenttävero on usein huomattavasti matalampi kuin ulkomaan lennoista).
Osana kaukolentoa lennettävät mantereen sisäiset lennot ovat usein kilpailukykyinen vaihtoehto halpalennoille (5th freedom -lennot)
Muutamat lentoyhtiöt kuten Emirates, KLM, Qatar Airways ja United Airlines lentävät lyhyitä Aasian sisäisiä lentoja osana pidempää kaukolentoa. Lentoyhtiöt myyvät usein näille lennoille lippuja suunnilleen samaan hintaan kuin paikalliset halpalentoyhtiöt, vaikka ero matkustusmukavuudessa on merkittävä (maksuton tarjoilu, viihdejärjestelmä jne.). Esimerkiksi KLM:n yhdensuuntaisen lipun Kuala Lumpurista Jakartaan saa ostettua halvimmillaan alle 40 eurolla.
AirAsia (Kaakkois-Aasia, Intia, Japani)
AirAsia on Aasian suurin halpalentoyhtiö, jonka tärkeimmät keskuskentät sijaitsevat Malesiassa, Thaimaassa, Indonesiassa, Filippiineillä ja Intiassa. Aasian sisäisten lentojen lisäksi yhtiön kaukolentoihin erikoistunut tytäryhtiö AirAsia X lentää mm. Kuala Lumpurista Australiaan (Sydney, Perth, Darwin, Melbourne, Gold Coast), Uuteen-Seelantiin (Auckland), Mauritiukselle ja Iraniin.
Air Arabia (Arabiemiraatit)
Air Arabia lentää parinkymmenen kilometrin päässä Dubaista sijaitsevasta Sharjahista Lähi-idän maiden lisäksi mm. Intiaan, Marokkoon, Sri Lankaan, Bangladeshiin, Egyptiin, Jordaniaan, Ranskaan, Belgiaan, Italiaan ja Venäjälle.
Cebu Pacific (Filippiinit)
Filippiiniläinen halpalentoyhtiö Cebu Pacific lentää Filippiineiltä mm. Kaakkois-Aasiaan, Lähi-itään (mm. Dubai), Etelä-Koreaan, Japaniin, Kiinaan ja Sydneyyn.
flydubai (Arabiemiraatit)
flydubai on Lähi-idän suurin halpalentoyhtiö. Yhtiö lentää Dubaista Lähi-idän maiden lisäksi mm. Nepaliin, Malediiveille, Intiaan, Pakistaniin, Bangladeshiin, Etiopiaan, Tansaniaan, Burundiin, Venäjälle, Turkkiin ja Prahaan.
Hong Kong Express (Hong Kong)
Hongkongilainen halpalentoyhtiö Hong Kong Express lentää Hongkongista mm. Japaniin, Kiinaan, Kaakkois-Aasiaan, Etelä-Koreaan, Taiwaniin ja Mikronesiaan (Guam ja Saipan). Yhtiö on ilmoittanut aloittavansa vuoden 2017 aikana lennot Hongkongista Vancouveriin ja Uuteen-Seelantiin.
IndiGo (Intia)
IndiGo on Intian suurin halpalentoyhtiö, jonka tärkeimmät keskuskentät sijaitsevat Delhissä, Mumbaissa ja Bangaloressa. Yhtiö lentää Intian sisäisten lentojen lisäksi Intiasta mm. Singaporeen, Dubaihin, Nepaliin, Singaporeen ja Bangkokiin.
Jeju Air (Etelä-Korea)
Korealainen halpalentoyhtiö Jeju Air lentää Korean sisäisten lentojen lisäksi mm. Mikronesiaan (Guam ja Saipan), Japaniin, Kiinaan, Filippiineille ja Hongkongiin.
Jetstar (Australia, Kaakkois-Aasia, Japani)
Qantasin omistama Jetstar aloitti toimintansa alunpitäen Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, mutta viime vuosina yhtiö aasialaisten sijoittajien kanssa perustanut tytäryhtiöitä Singaporeen, Japaniin ja Vietnamiin. Aasian ja Australian sisäisten lentojen lisäksi Jetstar lentää Australiasta Aasiaan, Havaijille, Uuteen-Seelantiin ja Fidzille.
Lion Air (Indonesia, Malesia, Thaimaa)
Indonesialainen halpalentoyhtiö Lion Air ja sen osittain omistamat sisaryhtiöt Thai Lion Air (Thaimaa) ja Malindo Air (Malesia) lentävät Kaakkois-Aasian sisäisten lentojen lisäksi mm. Intiaan, Bangladeshiin ja Perthiin (Länsi-Australia).
Norwegian (Norja)
Norwegian lentää Helsingistä, Tukholmasta ja Oslosta Dubaihin ja Oslosta ja Tukholmasta Dubaihin. Norwegianin kaukolennot eivät yleensä ole erityisen halpoja perinteisiin lentoyhtiöihin verrattuna, mutta useimmista perinteisistä lentoyhtiöistä poiketen Norwegian myy myös yhdensuuntaisia kaukolentoja kohtuuhintaan.
Peach (Japani)
Japanilaisen halpalentoyhtiön Peachin keskuskentät sijaitsevat Osakassa, Tokiossa ja Okinawalla (Naha). Japanin sisäisten lentojen lisäksi yhtiö lentää Osakasta ja Okinawalta Hong Kongiin, Etelä-Koreaan ja Taiwaniin.
Pegasus Airlines (Turkki)
Pegasus Airlinesin keskuskenttä sijaitsee Istanbulissa. Yhtiö lentää Turkin sisäisten lentojen lisäksi mm. Tukholmaan, Kööpenhaminaan, Lähi-itään (Dubai, Saudi-Arabia, Bahrain, Iran, Irak jne.), Georgiaan ja Azerbaidzaniin.
Scoot (Singapore)
Scoot on singaporelainen keskipitkiin ja mannertenvälisiin lentoihin erikoistunut halpalentoyhtiö, joka lentää Singaporesta mm. Intiaan, Japaniin, Kiinaan, Taiwaniin, Australiaan ja Ateenaan (20.6.2017 alkaen).
SpiceJet (Intia)
SpiceJet on Intian toiseksi suurin halpalentoyhtiö, jonka tärkeimmät keskuskentät sijaitsevat Chennaissa, Delhissä ja Hyberabadissa. Intian sisäisten lentojen lisäksi yhtiö lentää Intiasta mm. Afganistaniin, Dubaihin, Malediiveille, Nepaliin ja Bangkokiin. Yhtiö on viime vuosina kärsinyt talousvaikeuksista, joten lennot kannattaa maksaa mieluiten luottokortilla.
Tiger Airways (Singapore)
Singaporelainen halpalentoyhtiö Tiger Airways lentää Singaporesta mm. Kaakkois-Aasiaan, Intiaan, Taiwaniin ja Perthiin (Australia). Yhtiö on kärsinyt talousvaikeuksista, joten lennot kannattaa maksaa luottokortilla jos maksutavalla ei ole vaikutusta lipun hintaan.
Vanilla Air (Japani)
Vanilla Air on All Nippon Airwaysin omistama halpalentoyhtiö, joka lentää Tokiosta (Narita) mm. Sapporoon, Hong Kongiin, Taipeihin ja Souliin.