Stopover -lennot – Vieraile kahdessa kaupungissa yhden lentolipun hinnalla

Stopoverilla tarkoitetaan yli 24 tunnin pysähdystä koneenvaihtokaupungissa, joita hyödyntämällä voi vierailla useammassa kaupungissa yhden lentolipun hinnalla sen sijaan, että jokaiselle lentovälille olisi ostettava erillinen lippu. Esimerkiksi Helsingistä New Yorkiin Icelandairilla lentäessä voit pysähtyä Islannissa 1-7 päivän ajaksi ilman lisämaksua.

Stopover –lentojen varaaminen

Stopover –lennot voi varata esimerkiksi lentoyhtiön sivujen, ebookersinExpedianmomondon ja Travellinkin kautta valitsemalla lentohausta useita kohteita, multi-stop tai vastaavan kohdan. Osa tarjouslennoista ja joidenkin lentoyhtiöiden liput eivät salli stopovereita, joten aluksi kannattaa etsiä tavallisia menopaluulippuja varsinaiseen matkakohteeseen ja tarkastaa hintasäännöistä ovatko stopoverit sallittuja. Hintasäännöt löydät esimerkiksi Travellinkin sivuilta sopivien lentojen valitsemisen jälkeen.

stopover lentojen varaaminen

Stopover –lennot voit halutessasi varata myös matkatoimistovirkailijan avustuksella, mutta matkatoimistot veloittavat virkailijan avustuksella tehdyistä varauksista noin 90-150 euron lisämaksun/lippu. Edullisten stopover -lentojen löytäminen vaatii syvällisempää osaamista virkailijalta, joten matkatoimistoa ja virkailijaa valitessa on syytä kiinnittää huomioita siihen kuinka usein kyseinen matkatoimisto myy stopover –lentoja.

Stopoverin on sijaittava loogisessa paikassa

Lentoyhtiöiden käyttämät reittisäännöt edellyttävät, että koneenvaihtokaupunki sijaitsee loogisessa paikassa. Esimerkiksi American Airlinesilla Helsingistä Etelä-Amerikkaan matkustaessa stopover New Yorkissa tai Miamissa on mahdollinen ilman lisämaksua mutta Los Angelesissa kielletty sillä Los Angelesin kautta lentäminen pidentäisi matkaa noin 5000 kilometrillä/suunta.

Kuuntele äänikirjoja matkalla

BookBeat on äänikirjapalvelu, jossa yli 500 000 äänikirjaa.

BookBeat tarjoaa 30 päivän maksuttoman kokeilujakson, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. Jaksoon sisältyy 20 tuntia kuunteluaikaa, joka vastaa noin 3-4 kokonaista kirjaa.

Liity ilmaiseksi
Bookbeat.fi
mainos

Stopovereista hyötyä lähinnä kaukokohteisiin matkustettaessa

Stopovereista hyötyä lähinnä kaukolentoja ostettaessa sillä useimmat lentoyhtiöt eivät salli stopovereita mantereen sisällä matkustettaessa. Tähän sääntöön liittyy kuitenkin muutamia poikkeuksia. Esimerkiksi Turkish Airlinesin Euroopan sisäiset liput sallivat stopoverin Istanbulissa ja LANin ja Aviancan Etelä-Amerikan sisäiset kansainväliset liput stopoverin koneenvaihtokaupungissa.

Lähes kaikki lentoyhtiöt sallivat 24 tunnin koneenvaihdon

Vaikka lipun hintasäännöt eivät sallisi ilmaista stopoveria, käytännössä kaikki perinteiset lentoyhtiöt sallivat lipputyypistä riippumatta korkeintaan 24 tunnin pituisen koneenvaihdon ilman lisämaksua, jonka aikana voit tutustua kaupunkiin tai tavata kaupungissa asuvan kaverin. Ylipitkän koneenvaihdon sisältävän lipun varaamisessa on usein käytettävä lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen multistop –hakua.

Open-jaw –lennot

Stopover –lentojen ostaminen ei aina ole halvin tapa rakentaa kiertomatka. Esimerkiksi Aasian kiertomatkaa suunniteltaessa kannattaa harkita open-jaw –lentojen ostamista (=menopaluulippu, jonka paluulento lähtee toisesta kaupungista) ja Aasian sisäisten lentojen ostamista paikallisilta halpalentoyhtiöiltä. Open-jaw –lentojen avoin väli voi lentoyhtiöstä riippuen korkeintaan yhtä pitkä lippuun sisältyvä lyhin tai pisin yhdellä lähtöselvityksellä lennettävä lentomatka.

Ilmaiset stopoverit

Suurin osa seuraavien lentoyhtiöiden tariffeista sallii stopoverin meno- ja/tai paluumatkalla ilman lisämaksua. Stopoverit eivät tästä huolimatta aina ole täysin ilmaisia sillä stopoverit voivat nostaa lentokenttäverojen määrää parilla kympillä.

Air France (Pariisi): kaukokohteisiin matkustettaessa voit yleensä pysähtyä meno- ja tai paluumatkalla Pariisi. Kaikki KLM:n tarjouslennot eivät salli stopovereita.

Air Pacificilla (Fidzi) Australiasta ja Uudesta-Seelannista Havaijille matkustaessa voit pysähtyä ilman lisämaksua Fidzillä (Nadi). Toisesta stopoverista (esim. Samoa) lentoyhtiö veloittaa noin 100 dollarin lisämaksun.

Air New Zealand (Uusi-Seelanti) myy lippuja Euroopasta Uuteen-Seelantiin, jotka sallivat maksuttoman stopoverin yhdessä kaupungissa sekä Pohjois-Amerikassa (esim. Los Angeles) että Aasiassa (esim. Hongkong, Peking, Shanghai). Osa yhtiön myymistä lipuista sallii lisäksi maksullisen stopoverin Polynesiassa (esim. Joulusaari, Tahiti).

American Airlines: Etelä- ja Keski-Amerikkaan sekä Karibialle matkustettaessa maksuton stopover esimerkiksi Miamissa tai New Yorkissa meno- ja/tai paluumatkalla on sallittu. Pohjois-Amerikkaan (USA, Kanada, Meksiko) matkustettaessa stopoverit eivät ole sallittuja.

Air China (Kiina) lentää mm. Tukholmasta Pekingiin, josta on kohtuulliset jatkoyhteydet Australiaan ja Aasiaan. Stopover Pekingissä ja Shanghaissa on sallittu ilman lisämaksua (yksi stopover/suunta). Suomen kansalaiset voivat pääsääntöisesti viettää korkeintaan 72 tuntia mm. Pekingissä ja Shanghaissa ilman viisumia edellyttäen, että matka jatkuu kolmanteen valtioon (ts. olet matkustamassa Pekingin/Shanghain kautta maasta A maahan B).

Avianca (Etelä- ja Keski-Amerikka) lentää mm. New Yorkista, Miamista ja Madridista Etelä- ja Keski-Amerikkaan. USA:sta Etelä-Amerikkaan matkustaessa voit halutessasi pysähtyä esimerkiksi Costa Ricassa tai Kolumbiassa. Stopoverit ovat usein sallittuja myös Latinalaisen Amerikan sisällä kansainvälisillä lennoilla matkustettaessa.

Ensimmäisestä stopoverista lentoyhtiö ei yleensä veloita lisämaksua mutta toisesta stopoverista lentoyhtiö veloittaa tyypillisesti 100 dollarin lisämaksun.

Cathay Pacific (Hongkong): Australiaan ja Uuteen-Seelantiin matkustettaessa stopover Hongkongissa ilman lisämaksua on yleensä sallittu. Japaniin ja Koreaan lennettäessä ilmainen stopover Taipeissa (Taiwan) on usein mahdollinen.

Delta (mm. New York, Atlanta, Tokio): ilmainen stopover on usein sallittu Euroopasta Keski- ja Etelä-Amerikkaan matkustettaessa esimerkiksi New Yorkissa tai Atlantassa. Pohjois-Amerikasta Aasian matkustaessa yleensä voi yleensä pysähtyä Tokiossa ilman lisämaksua.

Emirates (Dubai) lentää muista Pohjoismaista Dubaihin, josta on hyvät jatkoyhteydet Aasiaan, Afrikkaan ja Oseaniaan. Meno- ja tai paluumatkalla voit pysähtyä Dubaissa. Tyypillisesti ensimmäinen stopover on ilmainen ja ylimääräisistä stopovereista yhtiö veloittaa 50 euron lisämaksu.

Icelandair (Islanti): Pohjois-Amerikkaan matkustaessa voit pysähtyä Reykjavikissa meno- ja/tai paluumatkalla ilman lisämaksua.

KLM (Amsterdam): kaukokohteisiin matkustettaessa voit yleensä pysähtyä meno- ja tai paluumatkalla Amsterdamissa. Kaikki KLM:n tarjouslennot eivät salli stopovereita.

LAN Airlines (Chile, Ecuador, Peru) lentää mm. Frankfurtista, Madridista ja New Yorkista Etelä-Amerikkaan. Suurin osa LANin lipuista sallii stopoverin Perussa, Ecuadorissa tai Chilessä (myös Etelä-Amerikan sisäiset kansainväliset liput). Lipputyypistä ja kohteesta riippuen lentoyhtiö veloittaa stopoverista n. 0-50 dollarin lisämaksun.

Malaysian Airlines (Kuala Lumpur): Australiaan matkustaessa voit pysähtyä Kuala Lumpurissa. Lentoyhtiö veloittaa stopoverista lipputyypistä riippuen n. 0-100 euron lisämaksun.

Royal Jordanian (Amman): kaukokohteisiin matkustettaessa ilmainen stopover Jordanian pääkaupungissa, Ammanissa, on yleensä sallittu.

Qantasin (Australia) lipuilla Australiaan matkustettaessa on mahdollista pysähtyä yleensä 2 kaupungissa/suunta (esim. Bangkokissa, Singaporessa, Dubaissa tai Hong Kongissa). Ensimmäisestä stopoverista/suunta yhtiö ei yleensä veloiteta lisämaksua mutta toisesta stopoverista Qantas tyypillisesti veloittaa 50 euron lisämaksun. Qantasin liput Tukholmasta Australiaan ovat usein halvempia kuin Helsingistä.

SAS: USA:han lennettäessä ilmainen stopover New Yorkissa, Chicagossa, Washingtonissa ja/tai San Franciscossa on usein sallittu. Hintasäännöt sallivat yleensä yhden maksuttoman stopoverin/suunta.

Singapore Airlines (Singapore): stopover Singaporessa on usein sallittu ilman lisämaksua. Yhtiö soveltaa Higher Intermediate Point –sääntöä lippujen hinnoitteluun.

Sri Lankan Airlines (Colombo): yksi stopover/suunta Euroopassa (Frankfurt, Rooma, Lontoo, Pariisi, Moskova) on sallittu.

Turkish Airlines (Istanbul): käytännössä kaikki yhtiön lipputyypit sallivat stopoverin Istanbulissa mutta halvimmilla tarjouslipuilla matkustettaessa yhtiö välillä veloittaa stopoverista 25-50 euron lisämaksun.

United Airlines (USA, Japani): United lentää mm. Tukholmasta New Yorkiin, josta on hyvät jatkoyhteydet Etelä-, Keski- ja Pohjois-Amerikkaan. Etelä-Amerikkaan matkustaessa voit halutessasi pysähtyä USA:ssa ilman lisämaksua. Lisäksi Pohjois-Amerikasta Aasiaan matkustaessa voit yleensä pysähtyä Tokiossa ilman lisämaksua.

Maksulliset stopoverit

Tyypillisesti mm. seuraavien lentoyhtiöiden hintasäännöt sallivat maksullisen stopoverin meno- ja/tai paluumatkalla:

British Airways (Lontoo): stopover Lontoossa sallittu mutta lentoyhtiö veloittaa stopoverista 75 euron lisämaksun. Lisäksi Australiaan matkustaessa voit yleensä pysähtyä Singaporessa, mistä lentoyhtiö veloittaa n. 75 euron lisämaksun.

Etihad Airways (Abu Dhabi, Arabiemiraatit) veloittaa stopoverista Abu Dhabissa yleensä 80 euron lisämaksun.

Finnairin (Helsinki) muutoskelpoiset ensisijaisesti työmatkailijoille tarkoitetut Value –liput sallivat pääsääntöisesti stopoverin koneenvaihtokaupungissa Aasiaan matkustettaessa tosin rahoille saa yleensä enemmän vastinetta ostamalla erillisen lipun Finnairilta koneenvaihtokaupunkiin ja lipun paikalliselta halpalentoyhtiöltä varsinaiseen matkakohteeseen (esim. Value-lippu Bangkokiin maksaa tällä hetkellä n.  850 euroa).

Japaniin matkustettaessa stopover koneenvaihtokaupungissa (Tokio, Osaka, Nagoya) on yleensä mahdollinen lipputyypistä riippumatta (myös Basic -liput), josta yhtiö veloittaa 75 euroa/pysähdys.

Japan Airlines (Tokio): stopover Tokiossa sallittu, mutta lentoyhtiö veloittaa stopoverista 75 euron lisämaksun.

TAP Portugal (Lissabon) lentää Helsingistä Lissaboniin, josta on hyvät jatkoyhteydet Brasiliaan ja Afrikkaan. Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan matkustettaessa stopover on yleensä mahdollinen, josta yhtiö veloittaa 75 euron lisämaksun.

Muuta luettavaa

Halvat lennot Etelä-Amerikkaan

Halvat lennot Etelä-Amerikkaan

Etelä-Amerikkaan matkustettaessa lentolippu on usein suurin yksittäinen kuluerä, joten lentoja etsiessä kannattaa nähdä hieman vaivaa….

Lue lisää

Halpalennoilla maailman ympäri

Halpalennoilla maailman ympäri

Alkuvuoden aikana julkaisemme lyhyen artikkelisarjan maailmanympärilennoista, joka käsittelevät muun muassa lentoyhtiöallianssien lentopasseja, mannertenvälisiä halpalentoja ja…

Lue lisää

Miten Finnair Plus -pisteitä kannattaa käyttää?

Miten Finnair Plus -pisteitä kannattaa käyttää?

Kokosimme päivitetyn tietopaketin Finnair Plus -pisteiden käyttämisestä. Finnairin lentopisteitä pystyy käyttämään mm. Finnairin ja muiden…

Lue lisää