Halpalennoilla maailman ympäri
Alkuvuoden aikana julkaisemme lyhyen artikkelisarjan maailmanympärilennoista, joka käsittelevät muun muassa lentoyhtiöallianssien lentopasseja, mannertenvälisiä halpalentoja ja perinteisten lentoyhtiöiden yhdensuuntaisia lentoja.
Ensimmäisen artikkelin aiheena on mannertenväliset halpalennot. Artikkeliin olemme koonneet muutamia vinkkejä ja listan tuntemistamme mannertenvälisistä halpalennoista (kommentoithan artikkelia, jos listalta puuttuu tuntemasi mannertenvälinen halpalentoreitti).
Mannertenvälisten halpalentojen yleistymisen myötä maailmanympärimatkan pystyy rakentamaan nykyään myös omatoimisesti halpalentoja ja perinteisten lentoyhtiöiden yhdensuuntaisia lippuja yhdistelemällä. Lentoyhtiöallianssien lentopasseihin verrattuna halpalentojen suurimpana etuna on edullinen hinta. Esimerkiksi Helsinki-Aasia-Australia-Havaiji-Manner-USA-Helsinki lennot (sis. laukkumaksut) joustava matkailija saa ostettua halvimmillaan noin 1300-1400 eurolla.
Halpalennoista rakennettu maailmanympärimatka ei kuitenkaan sovellu kaikille mm. tiukoista lippuehdoista ja suppeammasta reittiverkostosta johtuen, joten eri vaihtoehtoihin kannattaa tutustua.
Maailmanympärimatkan rakentaminen omatoimisesti vaatii myös enemmän taustatyötä kuin valmiin paketin ostaminen matkatoimistosta, joten omatoimisesti rakennettu matka sopii parhaiten kokeneille omatoimimatkailijoille.
Aloita matkan suunnittelu ajoissa
Halvimpien halpalentojen löytäminen erityisesti kaukolennoille vaatii usein lentojen varaamista vähintään muutamaa kuukautta aiemmin, joten matkan suunnitteleminen kannattaa aloittaa ajoissa.
Halpalentojen haittana joustamattomuus ja suppeampi reittiverkosto
Halpalentojen suurimpana haittana on joustamattomuus. Jokainen halpalento on erillinen kuljetussopimus, joten muutosmaksu ja mahdollinen lipputyyppien hintaero on maksettava erikseen jokaisesta muutetusta lentovälistä (kaikki lennot eivät ole muutoskelpoisia, joten luethan hintasäännöt ennen lentojen ostamista).
Kalliiden muutosmaksujen lisäksi toisena halpalentojen olennaisena haittana on suppeampi reittiverkosto. Vaikka halpalennot ovatkin yleisiä Euroopassa, Aasiassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Pohjois-Amerikassa, pelkät halpalennot eivät sovellu kaikille, sillä halpalentotarjonta Afrikassa ja Tyynenmeren saarilla on lähes olematon.
Latinalaisessa Amerikassa halpalennot ovat yleistyneet vähitellen, mutta Etelä-Amerikassa halpalentotarjonta on edelleen suppea. Etelä-Amerikassa maan sisällä ja naapurimaihin voi usein matkustaa edullisesti bussilla (poikkeuksena Argentiina ja Brasilia), joten suurimpana haasteena on mantereelle matkustaminen.
Halpalentoja lentoyhtiöallianssien lentopasseihin vertaillessa kannattaa pitää mielessä se, että kyseessä hyvin erilainen tuote. Matkapäivät ja kalliisiin kohteisiin lentäminen (lentopassien hinta määräytyy suurimmalta osin mailien, pysähdysten ja/tai mantereiden määrän perusteella) eivät juurikaan nosta lentopassien hintaa.
Kuuntele äänikirjoja matkalla
BookBeat on äänikirjapalvelu, jossa yli 500 000 äänikirjaa.
BookBeat tarjoaa 30 päivän maksuttoman kokeilujakson, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. Jaksoon sisältyy 20 tuntia kuunteluaikaa, joka vastaa noin 3-4 kokonaista kirjaa.
Bookbeat.fi
Tarkista varauksen maksusivulta lentojen lopullinen hinta
Hintamerkintöjä ei säädellä esimerkiksi Aasiassa yhtä tiukasti kuin Euroopassa. Paikallisten lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen varausprosessin alussa näkyvät hintamerkinnät eivät aina sisällä esimerkiksi polttoainelisämaksuja ja muita pakollisia maksuja, joten alustavaa matkasuunnitelmaa laatiessa kannattaa tarkistaa onko varausprosessin alussa näkyvä hinta sama kuin varauksen maksusivulla.
Ei maksimi perilläoloaikaehtoa
Lentoyhtiöallianssien ja perinteisten lentoyhtiöiden lentopasseihin sisältyy lähes poikkeuksetta 12 kuukauden maksimi perilläoloaikaehto (poikkeuksena Air New Zealandin opiskelija-/nuorisolennot, jotka ovat usein voimassa 18 kuukautta), joten ne eivät sovellu esimerkiksi pidempää Working Holidayta Australiassa/Uudessa-Seelannissa osana maailmanympärimatkaa suunnitteleville.
Hyödynnä halpalentojen lisäksi yhdensuuntaisia stopover -lentoja
Tietyt perinteiset lentoyhtiöt kuten Icelandair ja Cathay Pacific myyvät järkevään hintaan yhdensuuntaisia lentolippuja, jotka sallivat stopoverin eli pidemmän pysähdyksen koneenvaihtokaupungissa. Lentoyhtiöt yleensä veloittavat stopoverista 0-100 euron lisämaksun, joten stopover -lentojen hintataso on usein kilpailukykyinen halpalentojen kanssa.
Esimerkkejä
- Fiji Airwaysillä Uudesta-Seelannista ja Australiasta Havaijille lennettäessä stopover Fidzillä ja/tai Samoalla on yleensä mahdollinen ilman lisämaksua.
- Cathay Pacificilla Euroopasta Uuteen-Seelantiin ja Australiaan lennettäessä stopover Hongkongissa on usein mahdollinen, josta lentoyhtiö veloittaa tyypillisesti 0-100 euron lisämaksun.
- Icelandairilla USA:han ja Kanadaan lennettäessä stopover Islannissa on mahdollinen ilman lisämaksua.
- Unitedilla ja Deltalla USA:sta Aasiaan lennettäessä stopover Tokiossa on yleensä sallittu, josta lentoyhtiö veloittaa tyypillisesti 0-100 dollarin lisämaksun.
Vältä korkeasesongin lentämistä mantereelta toiselle
Korkeasesongin eli kesälomakuukausien ja paikallisten juhlapyhien tienoilla erityisesti mannertenvälisten lentojen hintataso nousee olennaisesti, joten korkeasesongin aikana lentämistä kannattaa välttää. Sesongit vaihtelevat alueittain, joten matkaa suunnitellessa kannattaa tarkistaa vaikuttaako matkan suunta hintaan.
Eri lipputyyppien yhdistäminen on usein järkevin tapa rakentaa matka
Eri lipputyyppien yhdistäminen on usein järkevin tapa rakentaa maailmanympärimatka. Esimerkiksi perinteisten lentoyhtiöiden myymät stopover -lennot ovat tietyillä reiteillä kilpailukykyinen vaihtoehto halpalennoille. Lentoyhtiöallianssien lentopasseihin voi sisältyä korkeintaan 16 lentoa, joten halvat mantereen sisäiset lennot kannattaa usein ostaa erikseen esimerkiksi paikallisilta halpalentoyhtiöiltä.
Tutustu maahantulomääräyksiin
Matkaa suunnitellessa on tutustuttava tarkkaan maahantulomääräyksiin, sillä mahdollisesta viisumivapaudesta huolimatta useimmat valtiot edellyttävät, että matkustaja pystyy pyydettäessä esittämään joko paluulipun tai jatkolipun kolmanteen maahan. Muutamat Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maat edellyttävät poikkeustapauksissa, että matkustaja pystyy pyydettäessä esittämään keltakuumerokotustodistuksen.
Lentoyhtiöt joutuvat maksamaan käännytyksestä aiheutuneet kulut ja usein suuren sakon, joten lähtöselvityksen yhteydessä lippua kysytään usein, vaikka paikallisia passivirkailijoita paluulipun olemassaolo ei yleensä kiinnosta. Maahantulomääräyksiin voit tutustua esimerkiksi IATA Travel Centren sivuilta löytyvän haun avulla.
Halpalennot Euroopasta Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan ja Karibialle
- Arke myy lomalentoja Amsterdamista Aruballe, Bonaireen, Curacaolle, Dominikaaniseen tasavaltaan, Meksikoon, Miamiin ja Orlandoon.
- Saksalainen lomalentoyhtiö Condor lentää Frankfurtista mm. Brasiliaan, Costa Ricaan, Yhdysvaltoihin (mm. New Orleans, Florida, Alaska, Kalifornia) ja Karibialle.
- Lufthansan omistama halpalentoyhtiö Eurowings lentää Kölnistä Varaderoon (Kuuba) ja Dominikaaniseen tasavaltaan (Puerto Plata ja Punta Cana).
- TUI myy lomalentoja mm. Brysselistä mm. Jamaikalle, Meksikoon (Cancún), Miamiin, Orlandoon, Kuubaan ja Dominikaaniseen tasavaltaan.
- Iberian, British Airwaysin ja Vuelingin kanssa samaan konserniin kuuluva Level aloittaa kesäkuussa halpalennot Barcelonasta Buenos Airesiin (Argentiina), Los Angelesiin, Oaklandiin (San Francisco) ja Punta Canaan (Dominikaaninen tasavalta).
- Meridiana lentää talvikaudella Milanosta Fortalezaan (Pohjois-Brasilia).
- Norwegian lentää mm. Tukholmasta, Oslosta, Kööpenhaminasta ja Lontoosta USA:han (Boston, Fort-Lauderdale/Miami, Los Angeles, New York, Orlando, San Francisco/Oakland) ja Karibialle (Puerto Rico ja Neitsytsaaret). Norwegian myy samalla lipulle myös jatkolentoja Helsingistä.
- Espanjalainen lomalentoyhtiö Wamos Air lentää Madridista Cancún (Meksiko) ja Punta Canaan (Dominikaaninen tasavalta). Yhtiön lippuihin sisältyy yleensä lähtöselvitettävät matkatavarat ja tarjoilu lennolla.
- Islantilainen WOW air lentää mm. Kööpenhaminasta Reykjavikiin, josta matkaa voi jatkaa samalla lipulla Baltimoreen (Washington D.C.), Bostoniin, Los Angelesiin, Miamiin, New Yorkiin, Montrealiin, Torontoon ja San Franciscoon.
- Kanadalainen WestJet lentää Lontoosta (Gatwick) Calgaryyn ja Torontoon ympäri vuoden ja kesäkaudella Glasgowsta (Skotlanti) ja Dublinista Halifaxiin ja Torontoon.
Sivuilta halpalennot Euroopassa löydät tietoa Euroopan sisäisistä halpalennoista.
Halpalennot Euroopasta Aasiaan, Afrikkaan ja Lähi-itään
- airbaltic lentää Helsingistä ja Turusta Riian kautta Azerbaidžaniin (Baku) ja Uzbekistaniin (Tashkent)
- AirArabia lentää Brysselistä, Saksasta, Italiasta ja Espanjasta Sharjahiin, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Dubaista. Sharjahista yhtiö lentää mm. Keniaan, Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään.
- TUI:n omistama Arke myy lomalentoja Amsterdamista Dubaihin, Kap Verdelle ja Jordaniaan.
- Saksalainen lomalentoyhtiö Condor lentää Frankfurtista mm. Bangkokiin, Phuketiin, Keniaan, Seychelleille, Tansaniaan ja Pohjois-Afrikkaan.
- Lufthansan omistama halpalentoyhtiö Eurowings lentää Kölnistä Dubaihin, Phuketiin, Mauritiukselle
- Flydubai lentää Sofiasta (Bulgaria), Prahasta, Venäjältä ja Ukrainasta Dubaihin. Yhtiö myy samalla lipulle jatkolentoja mm. Dubaista Nepaliin, Afrikkaan
- Belgialainen lomalentoyhtiö Jetairfly lentää Brysselistä mm. Egyptiin, Kap Verdelle, Jordaniaan ja Tunisiaan.
- Norwegian lentää Pohjoismaista Bangkokiin ja Helsingistä Dubaihin. Yhtiö myy samalle lipulle jatkolentoja Helsingistä.
- Turkkilainen Pegasus Airlines lentää mm. Tukholmasta ja Kööpenhaminasta Istanbulin kautta mm. Dubaihin, Qatariin ja Iraniin.
- Thomson Airways lentää Englannista Kap Verdelle, Egyptiin, Tunisiaan ja Marokkoon.
- Vueling lentää Barcelonasta Kap Verdelle, Senegaliin, Marokkoon, Tunisiaan, Gambiaan, Ghanaan, Armeniaan ja Libanoniin.
- Wizzair lentää Budapestista, Bukarestista ja Sofiasta Dubaihin.
Halpalennot Lähi-idästä Aasiaan ja Afrikkaan
- AirArabia (Arabiemiirikunnat) lentää Sharjahista Eurooppaan, Marokkoon, Keniaan ja Aasiaan.
- Filippiiniläinen Cebu Pacific lentää mm. Qatarista (Doha), Dubaista ja Kuwaitista Manilaan ja Cebuun.
- Flydubai lentää Dubaista Afrikkaan (mm. Egypti, Tansania, Uganda) ja Aasiaan (esim. Intia, Malediivit, Nepal, Sri Lanka).
- Turkkilainen Pegasus Airlines lentää Istanbulin kautta mm. Iraniin, Intiaan ja Keski-Aasiaan (mm. Kazakstan, Kirgistan).
Afrikan sisäisiä halpalentoja voit etsiä esimerkiksi Fastjetin (Tansania), Jambojetin (Kenia), Safairin (Etelä-Afrikka), Kululan (Etelä-Afrikka) ja Fly540 sivuilta.
Halpalennot Aasiasta Australiaan ja Havaijille
- AirAsia X lentää Kuala Lumpurista (Malesia) Australiaan (Darwin, Gold Coast, Melbourne, Perth ja Sydney), Osakan kautta Havaijille (Honolulu) ja Balilta Melbourneen. Yhtiö myy Aasian sisäisiä jatkolentoja samalla lipulle.
- Qantasin omistama halpalentoyhtiö Jetstar lentää Australiasta Japaniin (Osaka, Tokio), Thaimaahan (Bangkok, Phuket), Havaijille (Honolulu) ja Indonesiaan (Bali, Jakarta).
- Cebu Pacific lentää Manilasta ja Cebusta (Filippiinit) Australiaan (Sydney) ja Lähi-itään (mm. Doha, Dubai, Kuwait). Yhtiö myy myös Aasian sisäisiä jatkolentoja samalle lipulle.
- Hongkong Airlines (Hongkong) lentää Hongkongista mm. Mikronesiaan (Guam ja Saipan), Vancouveriin ja Uuteen-Seelantiin.
- Scoot lentää Singaporesta Australiaan (Gold Coast, Melbourne, Perth, Sydney).
- Tiger Airways lentää Singaporesta Perthiin (Australia). Yhtiö on kärsinyt talousvaikeuksista viime vuosina, joten lennot kannattaa maksaa mieluiten luottokortilla.
Sivulta halpalennot Aasiassa löydät tietoa Aasian ja Lähi-idän sisäisistä halpalennoista.
Halpalennot Pohjois-Amerikasta Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibialle
- Brasilainen Azul lentää Orlandosta ja Fort Lauderdalesta (Miami) Brasiliaan.
- Meksikolainen Interjet lentää Mexico Citystä mm. Kolumbiaan (Bogotá), Costa Ricaan, Guatemalaan, Peruun (Lima), Kuubaan (Havanna), Miamiin, New Yorkiin ja Kaliforniaan.
- Jetblue lentää USA:n sisäisten lentojen lisäksi mm. Fort Lauderdalesta, Orlandosta ja New Yorkista Karibialle (Aruba, Puerto Rico jne.), Meksikoon, Costa Ricaan, Ecuadoriin (Quito), Kolumbiaan (Cartagena, Bogotá, Medellín) ja Peruun (Lima).
- Norwegian lentää talvikaudella New Yorkista, Baltimoresta (Washington D.C.) ja Bostonista Martiniquelle (Fort-de-France) ja Guadeloupeen (Pointre-a-Pitre).
- Meksikolainen Volaris lentää Meksikosta mm. Chicagoon, Las Vegasiin, Kaliforniaan, Floridaan, Puerto Ricoon, Guatemalaan ja Costa Ricaan.
- Southwest Airlines lentää USA:sta Karibialle, Meksikoon ja Costa Ricaan.
- Spirit Airlines lentää Floridasta Kolumbiaan (Armenia, Bogotá, Cartagena, Medellín), Peruun (Lima), Keski-Amerikkaan ja Karibialle (mm. Aruba, Bahama, Dominikaaninen tasavalta, Haiti, Jamaika, Puerto Rico, Sint Maarten) sekä Houstonista Meksikoon. Yhtiö myy samalle lipulle jatkolentoja mm. Chicagosta, New Yorkista ja Kaliforniasta.
- VivaColombia lentää mm. Kolumbiasta Panamaan, Ecuadoriin, Peruun ja Miamiin.
- WestJet lentää Kanadasta Karibialle, Meksikoon, Yhdysvaltoihin ja Costa Ricaan.
Sivulta halpalennot Etelä-Amerikassa ja Meksikossa löytyy tarkempaa tietoa Latinalaisen Amerikan sisäisistä halpalennoista.