Halpalentoyhtiöt Suomessa

Kokosimme kaikki Suomeen lentävät halpalentoyhtiöt tälle sivulle. Halpalentoyhtiöden määritelmä on melko epämääräinen, joten aina ei ole helppo määritellä mitkä yhtiöt ovat halpalentoyhtiöitä. Esimerkiksi airberlin kutsuu itseään hybridilentoyhtiöksi, joka on halpalentoyhtiön ja perinteisen verkostolentoyhtiön välimuoto. Listasimme kaikki lentoyhtiöt, jotka palvelurakenteensa perusteella täyttävät halpalentoyhtiön määritelmän.

Halpalennot suomesta

Suomeen lentävät halpalentoyhtiöt

Halpalentojen hintoja vertaillessa kannattaa olla tarkkana sillä yhtiöt tyypillisesti veloittavat lisämaksun mm. matkalaukusta, ateriasta lennolla ja lähtöselvityksen tekemisestä lentokentällä. Kannattaa lukea lentoyhtiön sivuilta ennen matkan ostamista, mitkä palvelut ovat lisäkustannuksellisia.

airBaltic

Latvialainen airBaltic on halpalentoyhtiön ja verkostolentoyhtiön yhdistelmä. Yhtiö lentää Helsingistä ja Turusta Riiaan, josta on mahdollista jatkaa matkaa samalla lipulla muualle Eurooppaan, Keski-Aasiaan ja Abu Dhabiin. Yhtiön omistaa tällä hetkellä Latvian valtio.

N°RRA (Nordic Regional Airlines)

Norra on lentoyhtiö, joka tuottaa alueellista lentotoimintaa Finnairille. Yhtiön omistavat tanskalainen Danish Air Transport ja suomalainen Finnair yhteisyrityksenä. Yritys toimi ennen nimellä Flybe Finland. Yhtiö lentää omalla lentonumerolla Helsingistä Maarianhaminaan, Kokkolaan, Jyväskylään, Savonlinnaan, Kajaaniin, Kemiin, Tarttoon, Visbyyn (kesällä) ja Norrköping. Lisäksi toimii Finnairin alihankkijana Euroopan lennoilla. Finnairin lentonumerolla lennettävillä Euroopan lennoilla toimitaan Finnairin palvelukonseptin mukaisesti.

Norwegian

Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian lentää ympäri vuoden suoria lentoja Helsingistä Alicanteen, Barcelonaan, Budapestiin, Kööpenhaminaan, Lontooseen (Gatwick), Madridiin, Málagaan, Osloon, Ouluun, Pariisin (Orly), Prahaan, Roomaan, Rovaniemelle ja Tukholmaan.

Kesäkaudella Norwegian lentää lisäksi Helsingistä Ateenaan, Burgasiin, Dubliniin, Dubrovnikiin, Kreetalle, Korfulle, Larnakaan (Kypros), Palma de Mallorcaan, Nizzaan, Rodokselle, Splitiin ja Venetsiaan. Lisäksi kesäkaudelle yhtiö lentää Turusta ja Oulusta Alicanteen sekä Vaasasta Tukholmaan.

Talvikaudella Norwegian lentää Helsingistä Kittilään, Ivaloon, Salzburgiin, Las Palmasiin (myös Oulusta) ja Teneriffalle (myös Oulusta).

Yhtiö myy vaihtoyhteyksiä Kööpenhaminan, Oslon ja Tukholman kautta muualle Eurooppaan ja kaukokohteisiin (Dubai, Thaimaa, Yhdysvallat).

Lentokone

Ryanair

Irlantilainen Ryanair on Euroopan suurin halpalentoyhtiö. Ryanair lentää Tampereelta seuraaviin kohteisiin Euroopassa kesäkaudella: Alicante, Bremen, Budapest, Hahn (”Frankfurt”), Lontoo (Stansted), Málaga ja Bergamo (Milano). Talvikaudella Ryanair lentää Tampereelta Bremeniin ja Lontooseen.

Lappeenrannasta Ryanair lentää Düsseldorfiin (Weeze), Bergamoon (Milano) sekä Gironaan (Barcelona). Gironaan Ryanair lentää ainoastaan kesäkaudella.

Transavia

Hollantilainen halpalentoyhtiö Transavia on osa Air France-KLM-yhtiötä. Yhtiö liikennöi Helsinki-Amsterdam väliä neljä kertaa viikossa.Transavian lennoilla lipun hintaan sisältyvät käsimatkatavarat kymmeneen kiloon saakka.

Blue Air

Romanialainen halpalentoyhtiö Blue Air liikennöi Helsingistä Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin kolme kertaa viikossa. Hintaan sisältyvät käsimatkatavarat kymmeneen kiloon saakka.

Blue Air tarjoaa hyvät vaihtoyhteydet Bukarestista muualle Romaniaan sekä myös moniin Euroopan kaupunkikohteisiin.

SunExpress

Turkkilainen SunExpress -lentoyhtiö aloitti toukokuussa 2014 reittilennot Helsingistä Izmiriin, jonne yhtiö lentää kerran viikossa. Yhtiö ei ole puhdas verinen halpalentoyhtiö sillä yhtiön lippujen hintaan sisältyy matkatavarat. Lufthansan ja Turkish Airlinesin omistama lentoyhtiö on aiemmin lentänyt tilauslentoja Suomeen.

Vueling

Vueling on espanjalainen halpalentoyhtiö, joka aloitti lennot Helsingistä Barcelonaan toukokuussa 2013. Yhtiö lentää tällä hetkellä Helsingistä Barcelonaan 3 kertaa viikossa (ainoastaan kesäkaudella). Vueling kuuluu samaan konserniin British Airwaysin ja Iberian kanssa, joten Vuelingin lennoista voi kerätä lentomaileja Iberia Plus -kanta-asiakasohjelmaan.

Gotlandsflyg

Gotlandsflyg on ruotsalainen halpalentoyhtiö, joka liikennöi Tukholman ja Visbyn välillä. Kesällä yhtiöllä on tarjolla enemmän lentoja mm. Helsingin ja Visbyn välillä on reittilentoja muutamia kertoja viikossa.

Wizzair

Wizzair on unkarilainen halpalentoyhtiö, joka aloitti lennot Turusta Gdanskiin vuonna 2008. Wizzair on aiemmin lentänyt myös Turusta Budapestiin ja Tampereelta Gdanskiin mutta nämä lennot lopetettiin kannattamattomina.

Halpalennot eivät ole aina halpoja

Halpalentojen hintahaitari on erittäin laaja, joten ennen lentojen ostamista kannattaa verrata hintoja myös perinteisten lentoyhtiöiden kanssa. Matalan sesongin aikana parhaimmillaan voi löytyä muutaman kympin kun taas suosituimmille matkapäiville halpalentojen varaaminen voi tulla selkeästi kalliimmaksi kuin Finnairin tai Lufthansan lentojen varaaminen. Huomioithan hintoja vertaillessa, että halpalentojen hintaan ei sisälly yleensä mitään ”lisäpalveluita” kuten matkalaukkua, ateriaa lennolla tai mahdollisuutta tehdä lähtöselvitystä lentokentällä.

Halpalentojen hinnoittelu

Halpalentojen hinnoittelu perinteisesti perustui “nopeat syövät hitaat -periaatteeseen”, mutta viime vuosina halpalentoyhtiöt ovat siirtyneet dynaamiseen hinnoitteluun, jonka seurauksena hintakehityksen ennustaminen on huomattavasti vaikeampaa. Nykyään halpalentoyhtiöt myyvät usein edullisia lippuja niille, jotka varaavat lentonsa viimeistään n. kolme kuukautta ennen lähtöä. Lisäksi yhtiöt myyvät säännöllisen epäsäännölliseti tarjouslentoja niille lennoille, joiden kysyntä on alhaisempi. Lentoalejen tarkkoja päiviä ja myynnissä olevia vuoroja on jokseenkin mahdoton ennustaa etukäteen, joten ostopäätöksen lykkäämisen riskinä on hintojen nousu.

Halpalentojen lisämaksut

Osa halpalentoyhtiöiden lisämaksuista voi tulla yllätyksenä myös kokeneille matkailijoille. Halpalentojen hintaan sisältyy yleensä kuljetus paikasta A ja paikkaan ja käsimatkatavarat, joten mm. matkalaukusta, ateriasta ja usein myös lähtöselvityksen tekemisestä lentokentällä veloitetaan lisämaksu.

Lisämaksuista huolimatta erityisesti joustava matkustaja voi tehdä välillä mielenkiintoisia löytöjä. Halpalentojen ostaminen ei aina tule halvemmaksi kuin esimerkiksi Finnairilla tai Lufthansalla matkustaminen, joten hintoja kannattaa verrata aina ennen lentojen ostamista.

Varsinaisten halpalentoyhtiöiden lisäksi British Airways ja KLM veloittavat Euroopan sisäisillä lennoilla lisämaksuja matkalaukuista. Lähes kaikki lentoyhtiöt veloittavat lisämaksun luottokortilla maksamisesta, joten emme ole huomioineet maksutapalisämaksuja jos liput on mahdollista maksaa Visa Electronilla ja Visa Debitilla veloituksetta.

Jalkaongelmat lentokoneessa kuriin lentosukilla

Kompressiosukat vähentävät jalkojen turvotusta ja parantavat verenkiertoa lentokoneessa.

Katso Tarjous
partioaitta.fi
mainos

Matkustamassa ensimmäistä kertaa halpalentoyhtiöillä?

Ennen lentokentälle matkustamista kannattaa tutustua tarkkaan matkatavarasääntöihin, tehdä lähtöselvitys kotona hyvissä ajoin (joidenkin halpalentoyhtiöiden lähtöselvitys sulkeutuu 4 tuntia ennen lentoa) ja tulostaa tarkastuskortti (boarding pass), jotta vältyt turhilta lisämaksuilta. Matkalaukkumaksut kannattaa maksaa ennen lentokentälle matkustamista sillä matkalaukkumaksujen maksamisen etukäteen tulee huomattavasti halvemmaksi. Matkalaukun voi lisätä varaukseen lentoyhtiön sivuilla myös varauksen maksamisen jälkeen, tosin tässä tapauksessa matkalaukkumaksu voi olla pari euroa korkeampi (yhä selkeästi halvempi kuin lentokentällä maksettaessa). Halpalentoyhtiöt vahtivat käsimatkatavaroiden kokoa huomattavasti tarkemmin kuin perinteiset lentoyhtiöt mutta käsimatkatavaroita punnitaan melko harvoin.

Halpalennoille kannattaa tuoda omat eväät, jotka tarvittaessa voit ostaa esimerkiksi Helsinki-Vantaan Alepasta. Kaikki halpalentoyhtiöt eivät hyväksy lennon aikana käteistä tai luottokorttia maksuvälineenä.

Muuta luettavaa

Miten löytää halpoja äkkilähtöjä?

Miten löytää halpoja äkkilähtöjä?

Kokosimme yleisimpien lukijakysymysten pohjalta vinkkejä viime hetken äkkilähdöistä kiinnostuneille lukijoille. Äkkilähdöt ovat nimensä mukaisesti myymättä…

Lue lisää

Halpalennot Etelä-Amerikassa ja Meksikossa

Halpalennot Etelä-Amerikassa ja Meksikossa

Halpalennot ovat vähitellen yleistyneet Latinalaisessa Amerikassa viimeisen vuosikymmenen aikana. Tästä huolimatta alueen Etelä-Amerikan sisäiset lentomarkkinat…

Lue lisää

Halpabussit Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa

Halpabussit Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa

Viime vuosina halpabussiverkosto on kasvanut olennaisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, jonka myötä bussilla matkustaminen on usein…

Lue lisää