Miten löytää halpoja äkkilähtöjä?

Kokosimme yleisimpien lukijakysymysten pohjalta vinkkejä viime hetken äkkilähdöistä kiinnostuneille lukijoille.

Äkkilähdöt ovat nimensä mukaisesti myymättä jääneitä viime hetken valmismatkoja ja lentoja pakettimatkakohteisiin, joita matkanjärjestäjät myyvät alennuksella. Äkkilähdöt ovat pääsääntöisesti 7 tai 14 päivän matkoja tai meno-paluulentoja, mutta matkanjärjestäjät myyvät välillä myös yhdensuuntaisia lentoja pakettimatkakohteisiin ja 4, 10 ja 21 päivän matkoja.

Matkanjärjestäjät myyvät halpoja äkkilähtöjä vain ja ainoastaan, jos riittävästi matkoja ei ole saatu myytyä lähtöpäivän lähestyessä. Siksi halpoja äkkilähtöjä on harvoin myynnissä kaikista suosituimmille lomaviikoille (myös suosituimmille lomaviikoille on myynnissä hyviä tarjouksia, mutta niiden löytäminen edellyttää yleensä matkan varaamista hyvissä ajoin etukäteen).

Äkkilähtöjä on myynnissä lähinnä rantalomakohteisiin

Äkkilähtöjä on myynnissä lähinnä kohteisiin, joihin TUI, Aurinkomatkat, Tjäreborg ja muut matkanjärjestäjät myyvät perinteisiä valmismatkoja. Viime vuosina matkanjärjestäjät ovat myyneet talvikaudella mielenkiintoisia äkkilähtöjä mm. Kanarialle, Dubaihin, Thaimaahan, Kuubaan, Kap Verdelle, Meksikoon ja erityisesti touko- ja elokuussa mm. Kreetalle, Rodokselle, Kyprokselle, Mallorcalle, Bulgariaan, Kroatiaan ja Turkin Antalyaan.

Tulum Meksiko

Reittilennoille ei myydä äkkilähtöjä

Lomalennoista poiketen reittilennoille ei myydä äkkilähtöjä alennettuun hintaan lähtöpäivän lähestyessä, vaan reittilentojen hintataso pääsääntöisesti nousee vähitellen lähtöpäivän lähestyessä. Poikkeuksena matkanjärjestäjien kiintiöpaikat Finnairin ja Norwegianin reittilennoille Helsingistä Antalyaan, Dubaihin, Kreikkaan, Kanarialle, Madeiralle, Phuketiin ja muihin pakettimatkakohteisiin, joita muut Aurinkomatkat, TUI ja muut matkanjärjestäjät myyvät lähtöpäivän lähestyessä välillä alennuksella samaan tapaan kuin lomalentoja.

Kohteesta ja matkan ajankohdasta riippuen halvimpien reittilentojen löytäminen edellyttää tyypillisesti lentojen varaamista vähintään ~4-16 viikkoa aiemmin. (Halpoja tarjouslentoja ei ole aina myynnissä kaikkialle. Siksi erityisesti kaukolentojen ostamisen kanssa kannattaa välillä odottaa hetki, jos matkaan on runsaasti aikaa ja matkapäivät ovat joustavia.)

Estä korvien lukkoon meneminen lentokoneessa

Jenkeissä kulttituotteeksi muodostuneet Earplanesit nyt saatavilla myös suomesta.

Jokaisen EarPlanesin sisällä on keraaminen ilmanpainesuodatin joka hidastaa ilmanpaineen vaihtumista korvissa.

S koko sopii 6-10v lapsille, L koko 11+ ja aikuisille.

Katso Tarjous
apteekkituotteet.fi
mainos

Halvimmat äkkilähdöt myydään usein 1-10 päivää ennen matkaa

Usein (ei aina) halvimmat äkkilähdöt myydään ~1-10 päivää ennen lähtöpäivää. Hintojen laskun toivossa matkavarauksen lykkääminen muutamalla päivällä ei kuitenkaan ole riskitöntä, sillä äkkilähtöjä on usein myynnissä melko rajoitetusti, joten matka voidaan tässä välissä loppuunmyydä tai hinta nousta sateisen sään takia.

Siihen kannattaako parempia tarjouksia odotella ei ole yksikäsitteistä vastausta, mutta äkkilähtöjä etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin kysymyksiin:

  • Onko edullisia äkkilähtöjä myynnissä sopiville päiville myös muihin kiinnostaviin pakettimatkakohteisiin? (Matkan varaamisen kanssa ei yleensä ole yhtä kova kiire, jos halpoja äkkilähtöjä on myynnissä useampaan kiinnostavaan kohteeseen.)
  • Kuinka monta paikkaa on jäljellä? (Matkanjärjestäjien sivujen kautta ei saa selvitettyä tarkkaa paikkatilannetta, mutta kannattaa kokeilla saako matkan varattua 6-9 henkilölle.)
  • Helsingistä lähtevät halvat äkkilähdöt usein loppuunmyydään nopeammin kuin maakuntalähdöt.

Äkkilähdöt vaativat joustavuutta

Etukäteen on hyvin hankala ennustaa luotettavasti mille päiville ja minne edullisia äkkilähtöjä tulee myyntiin ja minkälaisia majoitusvaihtoehtoja on saatavissa, joten äkkilähdöt sopivat parhaiten joustaville matkailijoille.

Parhaimmat äkkilähtötarjoukset myydään tyypillisesti tammi-, touko-, elo- ja marraskuussa

Aiempien vuosien perusteella ei pysty 100 % varmuudella ennustamaan milloin hyviä äkkilähtöjä tulee myyntiin, mutta viime vuosina kaikista parhaimpien äkkilähtötarjousten hyödyntäminen on tyypillisesti edellyttänyt tammi-, touko-, elo- tai marraskuussa matkustamista. Mielenkiintoisia äkkilähtötarjouksia on viime vuosina ollut vaihtelevasti tarjolla myös helmi-, joulu ja maaliskuun parille ensimmäiselle viikolle. Suppeamman valmismatkatarjonnan takia huhti- ja lokakuulle edullisia äkkilähtöjä on yleensä myynnissä melko nihkeästi.

Kohtuuhintaisia äkkilähtöjä on harvoin myynnissä koulujen lomaviikoille

Matkatoimistot myyvät alennettuun hintaan äkkilähtöjä vain ja ainoastaan, jos paikkoja ei ole saatu myytyä normaalihintaisina tai pienellä alennuksella. Siksi halpoja äkkilähtöjä ei ole harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta ole myynnissä suosituimmille lomaviikoille (koulujen joululoma-, syys- ja talvilomaviikot, heinäkuu jne.).

Suosituimmille lomaviikoille on mahdollista löytää edullisia lentoja ja matkapaketteja moniin kohteisiin, mutta hyvien tarjousten löytäminen edellyttää yleensä matkan varaamista hyvissä ajoin etukäteen.

Matkanjärjestäjät myyvät myös pelkkiä lentoja rantalomakohteisiin

Viime hetken äkkilähtöjen lisäksi matkanjärjestäjät myyvät välillä lomalentoja alennuksella~3-6 viikkoa ennen matkaa. Etukäteen ostetut lomalennot eivät yleensä ole aivan yhtä halpoja kuin viime hetken äkkilähtölennot, mutta näiden tarjousten hyödyntäminen on työssäkäyville huomattavasti helpompaa kuin viime hetken äkkilähtöjen. Tänä vuonna esimerkiksi Tjäreborg on myynyt pelkät käsimatkatavarat sisältäviä lomalentoja 3-4 viikkoa ennen matkaa Kanarialle 135 eurolla, TUI Mauritiukselle ja Meksikoon alle 400 eurolla.

Sardinia

Viime vuosina matkanjärjestäjät ovat myyneet kohtuuhintaisia lomalentoja rantalomakohteisiin erityisesti tammikuulle, elokuulle, marraskuulle ja joulukuun 1-2 ensimmäiselle viikolle (paluu Suomeen ennen uutta vuotta). Halpoja lomalentoja ei harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta ole myynnissä koulujen lomaviikoille.

Tutustu majoitustarjontaan ennen lentojen ostamista

Ennen pelkkien lentojen ostamista kannattaa tutustua nopeasti hotellien hintatasoon. Esimerkiksi Välimeren rantalomakohteista kohtuuhintaisen majapaikan löytäminen elokuussa paikallisten lomaillessa on välillä erittäin haastavaa. Välillä kahdessa (samantasoisessa) hotellissa yöpyminen tulee halvemmaksi.

Parhaimmat tarjoukset loppuunmyydään nopeasti

Äkkilähtöjä on saatavissa usein erittäin rajoitetusti. Siksi matkan varaamisen kanssa ei kannata aikailla, jos onnistut löytämään loistavan tarjouksen kuten äkkilähtölennot Mallorcalle 25 eurolla, Kanarialle 30 eurolla, Kreikkaan 35 eurolla, Kuubaan 145 eurolla, Goalle 190 eurolla, Sri Lankaan 195 eurolla, Phuketiin 200 eurolla tai Meksikoon 245 eurolla.

Phuket Thaimaa

Äkkilähdöt sopivat parhaiten soolomatkailijoille ja pienille matkaseurueille

Äkkilähtöjä on saatavissa rajoitetusti ja parhaimmat tarjoukset usein loppuunmyydään nopeasti. Siksi äkkilähdöt sopivat parhaiten pienille 1-4 henkilön matkaseurueille, jotka pystyvät tekemään nopeita päätöksiä.

Hintatiedot eivät päivity täysin reaaliaikaisesti

Matkanjärjestäjien nettisivuilla näkyvät hintatiedot eivät aina päivity täysin reaaliaikaisesti. Esimerkiksi hetki sitten alennettujen matkojen matkanjärjestäjän tarjouslistan mukainen alennettu hinta näkyy välillä vasta sivulla, jossa kysytään matkustajien nimitietoja.

Valitsemalla kaikista halvimman matkapaketin ei aina säästä

Äkkilähtöä varatessa kannattaa kiinnittää pelkän hintalapun lisäksi huomiota myös matkan kokonaiskustannuksiin, hotelliarvosteluihin ja hintaan sisältyviin palveluihin (ruumalaukut, ateriat kaukolennoilla, ilmastointi, wifi jne.). Myös halpaa matkapakettia etsivien budjettimatkailijoiden kannattaa maksaa paremmasta sijainnista muutama kymppi, jos saman rahan säästää bussi- ja taksimatkoissa.

Esimerkiksi viikon Kreikan matkaa varatessa valitsemalla kaikista halvimman paketin sijasta ~30-50 euroa/henkilö kalliimman paketin pääsee yllättävän usein yöpymään olennaisesti parempia asiakasarvioita saaneessa hotellissa.

Määrittelemätön majoitus on yleensä erittäin vaatimatonta

Usein kaikista halvimpiin äkkilähtöihin sisältyy määrittelemätön majoitus, joka on tyypillisesti hyvin vaatimaton ja sen sijainti selviää vasta matkakohteeseen saavuttaessa. Siksi määrittelemätön majoitus sopii parhaiten mahdollisimman halpaa matkapakettia etsiville seikkailunhaluisille budjettimatkailijoille, jotka tarvitsevat majapaikkaa lähinnä nukkumista varten.

Eri matkanjärjestäjien jokerimatkojen ehdoissa on muutamia eroja, joten tuotekuvaukseen kannattaa tutustua ennen matkan varaamista. Esimerkiksi Tjäreborgin Matkajokeri -paketteihin ei sisälly ruumalaukkua, mutta TUI:n, Apollomatkojen ja useimpien muiden matkanjärjestäjien vastaaviin matkapaketteihin sisältyy matkatavarat. Ehdoissa usein mainitaan, että määrittelemättömän majoituksen ostanut matkailija voidaan siirtää toiseen majapaikkaan kesken matkan.

Suosittelemme maksamaan matkan luottokortilla

Hieman paremman kuluttajansuojan takia suosittelemme maksamaan matkapaketit ja lentovaraukset mieluiten luottokortilla.

Äkkilähdöt eivät sovi kaikille

Matkanjärjestäjät myyvät halpoja äkkilähtöjä ainoastaan, jos riittävästi matkoja ei ole saatu myytyä lähtöpäivän lähestyessä. Siksi etukäteen on hyvin hankala tietää mihin kohteisiin, mille päiville, minkä hintaisia ja minkälaisen majoituksen sisältäviä äkkilähtöjä on tulossa myyntiin lähtöpäivän lähestyessä.

Lomasuunnitelmia ei pääsääntöisesti kannata jättää äkkilähtöjen varaan, jos haluat matkustaa tiettyyn kohteeseen, tiettynä päivänä ja/tai yöpyä tietyssä hotellissa. Käytännössä äkkilähdöt sopivat parhaiten viime hetken reissuja etsiville joustaville rantalomailijoille, jotka lomailevat suosituimpien lomaviikkojen ulkopuolella.

Äkkilähtöjen ystävien kannattaa lomapäiviä miettiessä huomioida se, että viime vuosina mielenkiintoisimmat äkkilähtötarjoukset on yleensä myyty tammi-, touko-, elo- ja marraskuussa. Usein myös helmi-, maalis- ja joulukuun parille ensimmäiselle viikolle on myynnissä mielenkiintoisia tarjouksia (esim. TUI myi viime viikolla äkkilähtölentoja Vaasasta Phuketiin 200 eurolla).

Kohtuuhintaisia äkkilähtöjä on erittäin nihkeästi myynnissä koulujen lomaviikoille, joten matkat suosituimmille lomaviikoille suosittelemme varaamaan hyvissä ajoin etukäteen. (Myös suosituimmille lomaviikoille on myynnissä mielenkiintoisia tarjouksia, mutta niiden löytäminen edellyttää yleensä matkan varaamista hyvissä ajoin etukäteen.)

Aloita matkojen etsiminen ennen loman hakemista

Matkojen ja lentojen hintatasoon kannattaa tutustua nopeasti ennen lomahakemuksen lähettämistä, vaikka et vielä lomaa hakiessa tietäisi mitä haluat tehdä. Esimerkiksi kohtuuhintaisia kesälomamatkoja Kreikkaan ja Kroatiaan löytyy sopiville päiville huomattavasti todennäköisemmin myös alkukeväästä, jos lomapäiville on tällä hetkellä myynnissä edullisia matkoja.

Linkkejä

Äkkilähtöjä voit etsiä omatoimisesti eri matkanjärjestäjien kotisivuilta.

Muuta luettavaa

Miten varata edullisesti Latinalaisen Amerikan sisäiset lennot?

Miten varata edullisesti Latinalaisen Amerikan sisäiset lennot?

Bussilla matkustaminen on usein lentämistä halvempi tapa matkustaa Latinalaisessa Amerikassa ja samalla pääsee usein ihailemaan…

Lue lisää

Halpalennot Euroopassa

Halpalennot Euroopassa

Euroopan kiertomatkaa suunnitteleville ja muille aiheesta kiinnostuneille lukijoille kokosin tietopaketin Euroopassa toimivista halpalentoyhtiöistä. Tietopaketti painottuu…

Lue lisää

Stopover -lennot Aasiaan

Stopover -lennot Aasiaan

Muutamien lentoyhtiöiden kuten Qatar Airwaysin, Turkish Airlinesin ja Cathay Pacificin lentoihin Suomesta Aasiaan voi usein…

Lue lisää