Vinkkejä businessluokan lentojen ostajalle

Lentoyhtiöt myyvät hyvin erilaisia tuotteita businessluokkana hyvin erilaisia tuotteita, joten hinta-laatusuhteen optimointi on hankalampaa kuin turistiluokan lentoja varatessa. Tietopakettiin olen koonnut 15 vinkkiä businessluokan lennoista kiinnostuneille lukijoille.

Businessluokan lennot muualta Euroopasta ovat usein halvempia

Hintakilpailu Suomen markkinoilla ei ole yhtä ankaraa kuin muualla Euroopassa, joten businessluokan lennot esimerkiksi Tukholmasta, Kööpenhaminasta, Oslosta, Berliinistä ja Varsovasta saa usein hankittua olennaisesti halvemmalla. Esimerkiksi Finnairin lennot Tukholmasta ja Luulajasta Bangkokiin maksavat tällä hetkellä n. 1500 euroa ja Helsingistä n. 2900 euroa.

Businessluokan lentojen hinnat laskevat korkeasesongin aikana

Liikematkailijat lomailevat samaan aikaan kuin muutkin. Tämän seurauksena Premium Economy- ja businessluokan lentojen hintataso laskee usein lomakautena (pääsiäinen, keskikesä, kiitospäivä, joulu) ja turistiluokan lentojen hinnat nousevat dramaattisesti, joten matkustusluokkien välinen hintaero korkeasesongin aikana matkustettaessa voi jäädä yllättävän alhaiseksi.

Esimerkiksi British Airwaysin halvimmat menopaluulennot turistiluokassa heinäkuussa Helsingistä Washingtoniin maksavat 1098 euroa, Premium Economyssa 1144 euroa ja businessluokassa 1368 euroa (tarkistettu 7.6).

Estä korvien lukkoon meneminen lentokoneessa

Jenkeissä kulttituotteeksi muodostuneet Earplanesit nyt saatavilla myös suomesta.

Jokaisen EarPlanesin sisällä on keraaminen ilmanpainesuodatin joka hidastaa ilmanpaineen vaihtumista korvissa.

S koko sopii 6-10v lapsille, L koko 11+ ja aikuisille.

Katso Tarjous
apteekkituotteet.fi
mainos

Lennot rantalomakohteisiin ovat usein halvempia

Monet lentoyhtiöt ovat asentaneet kaikkiin saman kokoisiin koneisiinsa suunnilleen yhtä monta businessluokan istuinta vaikka liikematkustajien määrä vaihtelee paljon reittikohtaisesti. Tästä johtuen lentojen hintataso on yleensä alhaisempi lähinnä lomamatkustajien suosimiin kohteisiin kuten Thaimaahan lennettäessä.

Lentoyhtiöt myyvät matkustusluokan korotuksia

Monet lentoyhtiöt kuten American Airlines, British Airways, Finnair, KLM ja SAS myyvät matkustusluokan korotuksia eli upgradeja turistiluokasta Premium Economy- ja businessluokkaan alennettuun hintaan esimerkiksi sähköpostitse, huutokauppaamalla, erillisen nettisivun kautta (esim. Optiontown), lähtöselvityksen yhteydessä ja/tai lähtöselvitystiskillä. Upgradeen sisältyy yleensä samat maapalvelut ja palvelu lennolla kuin tavalliseen businessluokan lippuun mutta lippuun sovelletaan yleensä muilta osin alkuperäisen lipun ehtoja (lentopisteet alkuperäisen matkustusluokan perusteella jne.).

SAS lounge helsinki-vantaa

Matkustusluokan korotusten hinnoittelu perustuu yleensä matkustusluokkien välisen hintaeron sijasta lentoaikaan, joten upgradeista on eniten hyötyä suorilla lennoilla liikematkailijoiden suosimiin kohteisiin matkustettaessa (businessluokan liput Japaniin ovat usein kalliimpia kuin Thaimaahan vaikka lentoaika on lyhyempi). Vastaavasti lähinnä lomamatkailijoiden suosimiin kohteisiin kuten Bangkokiin businessluokan tarjouslentojen ostaminen esimerkiksi Tukholmasta voi tulla matkustusluokan korottamista halvemmaksi.

Hintaesimerkkejä

  • Finnair myy välillä sähköpostitse Euroopan sisäisille lennoille upgradeja n. 70 eurolla/lento ja mannertenvälisille lennoille reitistä riippuen n. 300-350 eurolla/lento. Aurinkomat
  • Iberia on tarjonnut upgradeja nettilähtöselvityksen yhteydessä 350 eurolla/kaukolento (Madrid-Lima) ja lentokentällä n. 450 eurolla/kaukolento (Bogotá-Madrid).
  • SAS on tarjonnut Optiontownin kautta mahdollisuutta yrittää upgradata Helsinki-Tukholma lentoa 35 eurolla SAS Plussaan (Premium Economy). Optiontownin kautta upgradatuista lipuista SAS myöntää lentopisteet uuden matkustusluokan perusteella.
  • British Airways on tarjonnut nettilähtöselvityksen yhteydessä upgradea Helsinki-Lontoo lennolle 155 eurolla ja lentokentällä 130 eurolla. BA myöntää pääsääntöisesti lentopisteet uuden matkustusluokan perusteella.

Matkustusluokan korotukseen sisältyy usein businessluokan matkatavarakiintiö, joten ylimääräisen matkalaukun (esim. Finnairin Light -liput) kanssa matkustaessa kannattaa huomioida mahdollinen säästö matkalaukkumaksuissa.

Yhdistele matkustusluokkia

Useimpien lentoyhtiöiden nettisivuilta voi varata lennot siten, että matkustat toiseen suuntaan turistiluokassa ja toiseen businessluokassa. Tätä vaihtoehtoa kannattaa harkita erityisesti jos kohtuuhintaisia turistiluokan lippuja on myynnissä sopiville päiville ainoastaan meno- tai paluumatkalle, jonka seurauksena esim. menomatkalla Barcelonaan matkustusluokkien välinen hintaero voi jäädä 30-50 euroon mutta paluumatkalla hintaero nousee lähes 200 euroon.

Selvitä tarkkaan mitä olet ostamassa

Lentoyhtiöt myyvät hyvin erilaisia tuotteita businessluokkana, joten ennen lentojen ostamista on syytä selvittää mitä olet ostamassa. Esimerkiksi Icelandairin Pohjois-Amerikan lennoilla businessluokka on laadultaan lähempänä kilpailijoiden Premium Economy -luokkaa kun taas Delta on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta asentanut kaikkiin Atlantin ylittävillä lennoilla käytettäviin koneisiin täysin makuuasentoon kääntyvät full-flat -istuimet. Aiempien matkustajien kokemuksia voit etsiä helposti kirjoittamaan googleen hakusanaksi lentoyhtiö business class konetyyppi review (KLM business class Boeing 777-300 review jne.).

Lentoyhtiöt mainostavat täysin makuuasentoon kääntyviä istuimia vaikka istuimia ei ole asennettu kaikkiin koneisiin

Monet lentoyhtiöt kuten American Airlines, Finnair, Emirates, KLM, Lufthansa, SAS, Turkish Airlines ja Qatar Airways käyttävät businessluokan lentoja markkinoidessaan lähes poikkeuksetta täysin makuuasentoon kääntyviä full-flat -istuimia vaikka yhtiöt eivät ole asentaneet full-flat -istuimia kaikkiin mannertenvälisillä lennoilla käytettäviin koneisiin. Useimmat lentoyhtiöt eivät mainitse asiasta selkeästi nettisivuillansa, joten ennen lentojen ostamista kannattaa tarkastaa esim. Seatgurun sivuilta onko yhtiö asentanut kaikkiin ks. konetyypin koneisiin samanlaiset istuimet.

Konetyyppi voi vaihtua lähtöpäivän lähestyessä, joten lentoja ostaessa kannattaa suosia yhtiöitä, jotka ovat asentaneet full-flat -istuimet kaikkiin mannertenvälisillä lennoilla käytettäviin koneisiin jos lennot ovat suunnilleen saman hintaisia.

TAP Portugal lie flat

Tarkasta lentotiedot huolellisesti

Lentoyhtiöt eivät myy kaikille lennoille businessluokan paikkoja, joten jokaisen lennon tiedot on tarkastettava huolellisesti lentoja varatessa. Esimerkiksi KLM:n businessluokan lipulla Helsingistä Amsterdamin ja São Paulon kautta Santiago de Chileen lennettäessä valitsemastasi jatkolennosta riippuen pääset São Paulo – Santiago välillä nauttimaan joko LANin täysin makuuasentoon kääntyvästä vuodeistuimesta ja kattavasta viihdejärjestelmästä tai vietät seuraavat viisi tuntia turistiluokassa (molemmat vaihtoehdot maksavat yhtä paljon).

Kerää lentopisteitä ja vertaa kanta-asiakasohjelmia

Businessluokan lennoista kertyy palkintopisteiden lisäksi usein selkeästi enemmän lentoyhtiön tasojäsenyyteen oikeuttavia tasopisteitä kuin turistiluokan tarjouslennoista. Tasojäsenet (esim. oneworld Sapphire/Emerald, Star Alliance Gold, Skyteam Elite+) pääsevät myös halvimmilla turistiluokan lipuilla matkustaessa usein nauttimaan monista eduista kuten businessluokan loungeista ja lähtöselvityksestä ja paremmista paikoista, joten lentopisteitä kannattaa kerätä. Joidenkin lentoyhtiöiden kuten Finnairin, Aegeanin ja Americanin tasojäsenet saavat vuosittain käyttöönsä muutamia ilmaisia matkustusluokan korotuksia.

Lentoyhtiöiden kanta-asiakasohjelmien palkitsevuudessa on olennaisia eroja, joten ohjelmia kannattaa vertailla (esim. Finnairin lennoista ei ole pakko kerätä pisteitä Finnair Plussaan vaan pisteitä voi kerätä esimerkiksi Americanin AAdvantage -ohjelmaan).

Esimerkki: British Airwaysin kanta-asiakkaat saavat Qatar Airwaysin menopaluulennoista Tukholmasta Dohan kautta Thaimaahan 560 tasopistettä (tier points). BA:n hopeakortti (oneworld Sapphire) edellyttää 600 tasopisteen ja 4 BA:n/Iberian lennon lentämistä 12 kuukautta kestävän pisteidenkeruujakson aikana. Oneworld Sappihire -tasokortin omistajana voit Finnairin ja muiden oneworld -yhtiöiden lennoilla matkustaessa käyttää maksutta businessluokan loungeja ja lähtöselvitystä myös halvimmilla tarjouslipuilla matkustaessa, tuoda lennolle lennolle yhden ylimääräisen lähtöselvitettävän matkalaukun (myös Finnairin Light -lipuilla matkustettaessa) ja pääset maksutta tilavammille Finnairin Economy Comfort ja American Airlinesin Main Cabin Extra -paikoille.

Finnair premium lounge

Lentopisteiden käyttöarvo on korkeampi businessluokan palkintolentoja ostettaessa

Rahalla maksetut businessluokan lennot ovat tyypillisesti 3-5 kertaa kalliimpia kuin turistiluokan halvimmat tarjouslennot mutta businessluokan palkintolennot ovat yleensä 50-100 % kalliimpia kuin turistiluokan palkintolennot, joten lentopisteiden käyttöarvo on usein korkeampi businessluokan palkintolentoja ja matkustusluokan korotuksia varatessa. Lentopisteitä käytettäessä kannattaa kiinnittää huomiota palkintolentojen hinnoittelussa käytettäviin vyöhykkeisiin, konetyyppiin ja rahalla maksettavien lentojen hintatasoon, jotta hyödyt pisteistä mahdollisimman paljon.

Fifth freedom -lentojen hinta-laatusuhde on usein parempi

Fifth freedom -lennoilla tarkoitetaan kahden maan välisiä lentoja, joista kumpikaan ei ole lentoyhtiön kotimaa. Fifth freedom -lennot lennetään usein osana mannertenvälistä lentoa, joten esimerkiksi LAN Airlinesin Santiago de Chile – Madrid lennon jatkeena lennettävällä Madrid – Frankfurt lennolla businessluokan matkustajat pääsevät nauttimaan makuuasentoon kääntyvistä full-flat -istuimista, kattavasta viihdejärjestelmästä ja pääsevät Iberian Non-Schengen loungeen (Non-Schengen lounget yleensä parempia kuin vastaavat Schengen lounget).

Lan airlines business luokka

Fifth freedom -lennot ovat usein myös edullisempia kuin paikallisten lentoyhtiöiden lennot, joten rahoille saa enemmän vastinetta kuin paikallisilla lentoyhtiöillä matkustettaessa (sama pätee myös turistiluokan lippuihin). Nämä lennot ovat usein myös mielenkiintoisia käyttökohteita lentopisteille.

Esimerkkejä fifth freedom -lennoista ja reiteillä usein käytettävistä koneista

  • LAN Airlines (Chile): Frankfurt-Madrid (B787), Sydney-Auckland (B787/A340)
  • Emirates (Arabiemiirikunnat): Bangkok-Hong Kong (esim. A380), Rio de Janeiro – Buenos Aires (B777)
  • Cathay Pacific (Hong Kong): New York-Vancouver (tyypillisesti B777), Bangkok – Singapore
  • KLM: Buenos Aires – Santiago de Chile, Singapore – Bali, Kuala Lumpur – Jakarta (tyypillisesti B777)
  • TAM Airlines: New York – Toronto (B767)
  • Lufthansa: Kuala Lumpur – Jakarta (A340-300)
  • Qatar Airways: Buenos Aires – São Paulo (B777)
  • Turkish Airlines: Buenos Aires – São Paulo (B777), Bangkok – Ho Chi Minh City

Lentoyhtiöiden lounget ovat usein parempia kuin sopimuslounget

Erityisesti lyhyempiä lentoja varatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös loungejen laatuun. Parhaimmat lentoyhtiöiden ylläpitämät lounget löytyvät usein lentoyhtiön kotikentältä ja kentiltä, joista loungea ylläpitävä yhtiö lentää kaukokohteisiin. Sopimuslounget ovat usein pettymyksiä, joten esimerkiksi Finnair Plus -pisteitä matkustusluokan korotuksiin käytettäessä kannattaa suosia reittejä, joilla pääset lentoyhtiön ylläpitämään loungeen.

Muiden matkustajien loungekokemuksiin ja ottamiin kuviin voit tutustua helposti esimerkiksi ilmaisen Loungebuddy -mobiilisovelluksen (Android ja iOS) avulla. Suurimmilla lentokentillä on tarjolla useampia loungevaihtoehtoja, joten tietoa loungeista kannattaa etsiä myös lentoyhtiöallianssien sivuilta.

Turkish Airlinesin businessluokan lounge Istanbulissa kuva

Valitse koneenvaihtokaupunki huolellisesti

Kaukolennoille tarkoitetuissa laajarunkokoneissa (Airbus A330-A380, Boeing 747, 767-787) matkustaminen on yleensä matkustusluokasta riippumatta mukavampaa paremmista istuimista ja viihdejärjestelmästä johtuen kuin mantereen sisäisille lennoille tarkoitetuissa kapearunkoisissa koneissa, joten koneenvaihtokaupunki kannattaa valita siten, että voit viettää mahdollisimman pitkään mannertenvälisille lennoille tarkoitussa koneessa.

Lähtökaupunki vaikuttaa olennaisesti maailmanympärilentojen vaikuttaa hintaan

Maailmanympärilentoja businessluokassa ostaessa kannattaa selvittää miten lähtökaupunki vaikuttaa lipun hintaan. Esimerkiksi 4 mantereen oneworld Explorer -lentopassi (DONE4) ilman lentokenttäveroja ja polttoainelisämaksuja businessluokassa Helsingistä maksaa 7019 euroa, Johannesburgista 4235 euroa, Tel Avivista 6385 euroa ja Kairosta 5131 euroa (tarkistettu 9.6).

Joihinkin Euroopan ulkopuolelta lähteviin maailmanympärilentoihin sisältyy mahdollisesti myyntimaarajoituksia, joten kysythän asiasta ennen hintatarjouksen pyytämistä matkatoimistosta (ongelman voi tarvittaessa kiertää varaamalla lennot puhelimitse).

Loungelipun ostaminen on usein järkevämpi vaihtoehto Euroopan sisäisillä lennoilla

Joitain businessluokan palveluita kuten monia loungeja on mahdollista käyttää maksua vastaan myös turistiluokassa matkustettaessa, joten parin tunnin Euroopan sisäisellä lennolla businessluokan lipun ostaminen tai matkustusluokan korottaminen ei yleensä kannata. Loungelippuja voi ostaa esimerkiksi Loungepassin kautta, muutamien lentoyhtiöiden kautta ja joidenkin loungejen ovelta. Loungejen väliset tasoerot ovat suuria, joten ennen loungelipun ostamista kannattaa verrata hintoja ja tutustua arvosteluihin.

Muuta luettavaa

Halpalentoyhtiöt Suomessa

Halpalentoyhtiöt Suomessa

Kokosimme kaikki Suomeen lentävät halpalentoyhtiöt tälle sivulle. Halpalentoyhtiöden määritelmä on melko epämääräinen, joten aina ei…

Lue lisää

Halpalennot Aasiassa

Halpalennot Aasiassa

Halpalentotarjonta Aasiassa on kasvanut viimeisten kymmenen vuoden aikana huomattavasti. Aasian sisäisten lentojen lisäksi on tarjolla…

Lue lisää

Miten SASin upgradehuutokauppa toimii?

Miten SASin upgradehuutokauppa toimii?

SAS ja monet muut lentoyhtiöt myyvät matkustusluokan korotuksia eli upgradeja huutokauppaamalla ja kiinteään hintaan lentokentällä….

Lue lisää