Milloin lennot kannattaa varata?

Saamme usein lukijakysymyksiä, joissa tiedustellaan milloin lennot kannattaa varata. Tähän kysymykseen ei valitettavasti ole selkeää ja yksinkertaista vastausta, mutta vuosien varrella tekemiemme havaintojen perusteella kokosimme vinkkejä halpoja lentoja etsiville lukijoille.

Aloita lentojen etsiminen ajoissa

Halpoja tarjouslentoja ei ole koko ajan myynnissä kaikkialle, joten lentojen etsiminen kannattaa aloittaa ajoissa. Esimerkiksi Finnairin tarjouslentoja Suomesta Japaniin on viime vuosina ollut myynnissä ainoastaan muutaman kerran vuodessa.

Milloin lennot halvimmillaan

Tämä ei tarkoita sitä, että lennot aina kannattaisi ostaa vähintään puolta vuotta aiemmin vaan sitä, että aloittamalla lentojen etsimisen hyvissä ajoin sopiville päiville löytyy halpoja lentoja ennemmin tai myöhemmin todennäköisemmin.

Ennen lomapäivien sopimista kannattaa tutustua nopeasti lentojen ja matkojen hintatasoon, vaikka et vielä lomaa hakiessa tietäisi mitä haluat tehdä lomalla. Sopiville päiville löytyy todennäköisemmin kohtuuhintaisia lentoja ja matkapaketteja kiinnostaviin kohteisiin muutaman viikon päästä, jos niitä on tällä hetkellä saatavissa.

Milloin lennot ovat halvimmillaan?

Monet varaussivustot ovat julkaisseet selvityksiä, joiden mukaan keskimäärin halvimmat lennot löytää varaamalla lennot 2-5 kuukautta ennen matkaa. Käytännössä yleispätevää halvinta lentojen varausajankohtaa ei kuitenkaan ole olemassa, sillä monet tekijät kuten reitti, yksittäisen lennon paikkatilanne, valuuttakurssimuutokset ja matkapäivät vaikuttavat siihen kuinka aikaisin lennot tiettyyn kohteeseen kannattaa varata.

Jalkaongelmat lentokoneessa kuriin lentosukilla

Kompressiosukat vähentävät jalkojen turvotusta ja parantavat verenkiertoa lentokoneessa.

Katso Tarjous
partioaitta.fi
mainos

Miten lentojen hinnat muuttuvat ajan myötä?

Lentoyhtiöt jakavat reittilennoilla turistiluokan 10-15 eri varausluokkaan eli hintakategoriaan. Halvimmat varausluokat täyttyvät ensimmäisinä, jonka vuoksi hintataso tyypillisesti nousee vähitellen lähtöpäivän lähestyessä. (Halvempien varausluokkien paikkoja tulee välillä uudestaan myyntiin mm. matkustajien peruessa ja muuttaessa varauksia.)

Paikkatilanteen lisäksi lipun hintaan vaikuttaa myös mm. matkan kesto, matkapäivät, lipun ostoajankohta ja reittikohtaiset hinnastot, joita lentoyhtiöt päivittävät säännöllisesti.

Tutustu hintatasoon

Lentojen etsiminen kannattaa aloittaa selvittämällä mihin hintaan lentoyhtiöt ovat viime aikoina myyneet etsimääsi kohteeseen lentoja samankaltaisille päiville, jotta tiedät paljon lennoista kannattaa maksaa.

Millon lennot ovat halvimillaan

Lennot ovat halvimmillaan 4-16 viikkoa ennen lähtöpäivää. Tarkempaa aikaväliä ei ole, koska liian monet seikat vaikuttavat tähän.

Pystytkö joustamaan?

Halvempia tarjouslentoja odotellessa riskinä on se, että halvimpien hintaluokkien paikat sopiville päiville loppuunmyydään ja lentojen hinta nousee. Siksi parempien tarjousten odottamista tiettyyn kohteeseen kannattaa harkita lähinnä, jos pystyt tarvittaessa joustamaan matkapäivissä ja reissuun on vähintään muutama kuukausi (halvimpien lentojen löytäminen suosituimmille lomaviikoille erityisesti rantalomakohteisiin Euroopassa edellyttää usein lentojen varaamista aiemmin).

Lentoyhtiöt eivät aina mainosta halvimpia tarjouslentoja

Lentoyhtiöt eivät aina mainosta kaikkia tarjouslentoja nettisivuillansa aktiivisesti, joten lentoyhtiöiden tarjouslistojen seuraamisen lisäksi lentoja kannattaa etsiä myös omatoimisesti.

Reittilennoille ei myydä äkkilähtöjä

Lomalennoista poiketen reittilennoille ei myydä äkkilähtöjä alennettuun hintaan lähtöpäivän lähestyessä, vaan reittilentojen hintataso pääsääntöisesti nousee vähitellen lähtöpäivän lähestyessä. Kohteesta ja matkan ajankohdasta riippuen halvimpien reittilentojen löytäminen edellyttää tyypillisesti lentojen varaamista vähintään ~4-16 viikkoa aiemmin (tarjouslentoihin sisältyy usein ennakko-ostoaikaehto).

(Halpoja tarjouslentoja ei ole aina myynnissä kaikkialle. Siksi erityisesti kaukolentojen ostamisen kanssa kannattaa välillä odottaa hetki, jos matkaan on runsaasti aikaa ja matkapäivät ovat joustavia.)

Halpoja äkkilähtöjä on harvoin myynnissä koulujen lomaviikoille

Matkatoimistot myyvät äkkilähtöjä alennettuun hintaan vain ja ainoastaan, jos paikkoja ei ole saatu myytyä normaalihintaisina tai pienellä alennuksella. Siksi halpoja äkkilähtöjä ei harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta ole myynnissä suosituimmille lomaviikoille kuten koulujen joululoma-, kesä-, syys- ja talvilomaviikoille.

(Koulujen lomaviikoille on mahdollista löytää halpoja lentoja ja matkapaketteja, mutta hyvien tarjousten löytäminen edellyttää yleensä matkan varaamista hyvissä ajoin etukäteen.)

Poikkeuksellisen halvat lennot kannattaa varata mahdollisimman pian

Usein kaikista halvimmat tarjouslennot kuten äkkilähtölennot Rodokselle 19 eurolla, Kanarialle 25 eurolla, meno-paluulennot Helsingistä Barcelonaan 40 eurolla, Torontoon 214 euroa, Miamiin 268 eurolla, Tokioon 284 eurolla, Meksikoon 287 eurolla ja Havaijille 343 eurolla ovat myynnissä ainoastaan muutaman tunnin tai parin päivän ajan.

284 euron Japanin lentoja, 343 euron Havaijin lentoja ja vastaavia poikkeuksellisen halpoja lentoja varatessa kannattaa pitää mielessä se, että nämä tarjoukset eivät usein toistu. Siksi poikkeuksellisen halvat lennot kannattaa varata mahdollisimman pian.

Muutamien lentoyhtiöiden liput voi perua kuluitta 24 tunnin sisällä varaamisesta

Muutamien lentoyhtiöiden kuten SASin ja KLM:n kotisivujen kautta varatut lennot voi perua kuluitta 24 tunnin sisällä lentojen varaamisesta tietyin rajoituksin (lue ehdot ennen lentojen ostamista).

Heti lentojen tultua myyntiin voi välillä tehdä mielenkiintoisia löytöjä

Heti lentojen tultua myyntiin 8-11 kuukautta aiemmin voi välillä tehdä mielenkiintoisia löytöjä koulujen lomaviikoille ja muille suosituille lomaviikoille. Esimerkiksi Norwegian on myynyt useampana vuotena halpoja kesälentoja myös suosituimmille lomaviikoille heti lentojen tultua myyntiin ja Finnair myi vuoden vaihteessa noin 140 euron lentoja Alicanteen ja Málagaan myös heinäkuulle, joka on usein vuoden kallein kuukausi lentää Suomesta Etelä-Eurooppaan.

Ovatko kaikki lennot tulleet myyntiin?

Useimpien perinteisten lentoyhtiöiden kuten Finnairin, SASin, British Airwaysin, Qatar Airwaysin ja Turkish Airlinesin lennot tulevat myyntiin ~11 kuukautta aiemmin, mutta merkittävä osa monien halpalentoyhtiöiden kuten easyJetin, Norwegianin, Transavian ja Wizz Airin ja muutamien perinteisten lentoyhtiöiden kuten Aegean Airlinesin ja LATAM Airlinesin lennoista tulee myyntiin vasta 6-10 kuukautta ennen lähtöpäivää.

Parhaimmat äkkilähtötarjoukset myydään tyypillisesti tammi-, touko-, elo- ja marraskuussa

Äkkilähtöjen ystävien kannattaa lomapäiviä valitessa pitää mielessä se, että viime vuosina parhaimpien äkkilähtötarjousten hyödyntäminen on edellyttänyt pääsääntöisesti tammi-, touko-, elo- tai marraskuussa matkustamista. Mielenkiintoisia äkkilähtötarjouksia on viime vuosina ollut vaihtelevasti tarjolla myös helmi-, joulu ja maaliskuun parille ensimmäiselle viikolle. Äkkilähtöjä on myynnissä lähinnä suosituimpiin rantalomakohteisiin kuten Kreikkaan, Espanjaan, Kroatiaan ja Thaimaahan.

Äkkilähtöjä etsiville lukijoille olemme koonneet tietopaketin.

Halvat viikonloppulennot loppuunmyydään nopeammin kuin arkilennot

Matkaa suunnitellessa kannattaa pitää mielessä se, että halvat paikat viikonloppulennoille usein loppuunmyydään nopeammin. Esimerkiksi Finnairin halvimpien tarjouslentojen löytäminen torstai-lauantailennoille Helsingistä Keski- ja Etelä-Euroopan edellyttää usein lipun ostamista vähintään 10-12 viikkoa aiemmin.

Lennot suosituimmille lomaviikoille kannattaa varata ajoissa

Halpojen lentojen löytäminen suosituimmille lomaviikoille edellyttää tyypillisesti lentojen varaamista tavallista aiemmin. Aiempien vuosien perusteella esimerkiksi lennot uudeksi vuodeksi kaupunkilomakohteisiin Euroopassa suosittelemme varaamaan mieluiten viimeistään syys-lokakuun vaihteessa ja koulujen hiihtolomaviikoille viimeistään marraskuussa.

Selvitä mistä lentojen kalleus johtuu

Jos sopiville päiville ei löydy edullisia lentoja, kannattaa muita matkapäiviä kokeilemalla johtuuko lentojen kalleus esimerkiksi yksittäisen lennon paikkatilanteesta, matkan kestosta vai siitä ettei halvempia lentoja ole ollenkaan myynnissä.

Jos halvempia lentoja on myynnissä muille päiville, lentojen kalleus johtuu usein paikkatilanteesta. Tällöin matkapäivissä joustaminen järkevämpää kuin parempien tarjousten odottaminen.

Halvimpiin tarjouslentoihin sisältyy usein minimi perilläoloaikaehto. Esimerkiksi Finnairin halvimpien Euroopan sisäisten tarjouslentojen löytäminen edellyttää usein vähintään 2-3 yön viettämistä matkakohteessa ja halvimpien kaukolentojen löytäminen usein joko vähintään 6-7 vuorokauden ja/tai lauantain ja sunnuntain välisen yön viettämistä matkakohteessa.

Jos kohteeseen ei tällä hetkellä ole myynnissä halvempia lentoja, matkustat suosituimpien lomaviikkojen ulkopuolella, pystyt joustamaan matkapäivissä, reissuun on ainakin muutama kuukausi ja kohteeseen on viime aikoina ollut myynnissä olennaisesti halvempia lentoja samankaltaisille matkapäiville, parempien tarjousten odottaminen voi olla järkevää.

Muuta luettavaa

Miten löytää halpa kesälomamatka?

Miten löytää halpa kesälomamatka?

Olemme saaneet viime viikkoina useita lukijakysymyksiä ensi kesän matkoista. Kokosimme yleisimpien kysymysten perusteella vinkkejä edullista…

Lue lisää

Halpalennot Etelä-Amerikassa ja Meksikossa

Halpalennot Etelä-Amerikassa ja Meksikossa

Halpalennot ovat vähitellen yleistyneet Latinalaisessa Amerikassa viimeisen vuosikymmenen aikana. Tästä huolimatta alueen Etelä-Amerikan sisäiset lentomarkkinat…

Lue lisää

Halpalennoilla maailman ympäri

Halpalennoilla maailman ympäri

Alkuvuoden aikana julkaisemme lyhyen artikkelisarjan maailmanympärilennoista, joka käsittelevät muun muassa lentoyhtiöallianssien lentopasseja, mannertenvälisiä halpalentoja ja…

Lue lisää