Mitä riskejä lentoyhtiöiden hyvitysvouchereihin liittyy?

Monet lentoyhtiöt tarjoavat ensisijaisena hyvitysvaihtoehtona lentoyhtiön perumista lennoista travel vouchereita, joita voi käyttää lentojen ja/tai lisäpalveluiden maksamiseen. Tässä artikkelissa tarkastelemme mitä riskejä lentoyhtiöiden hyvitysvouchereihin liittyy.

Kuluttajalla ei ole velvollisuutta hyväksyä voucheria hyvityksenä lentoyhtiön perumista lennoista eikä matkanjärjestäjän perumista matkoista

Matkustajalla on oikeus saada rahat takaisin lentoyhtiön perumista EU/ETA-alueelta lähtevistä lennoista on 7 vuorokaudessa (EY 261/2004 -asetus) ja matkanjärjestäjän perumista matkoista 14 vuorokaudessa (laki matkapalveluyhdistelmistä 3 luku 14 – 16 §).

Lakisääteinen rahojen takaisinmaksuvelvollisuus koskee myös koronaviruksen takia peruttuja lentoja (kts. oikeus lipun hinnan palauttamiseen tai uudelleenreititykseen s. 3), joten matkustajalla ei ole velvollisuutta hyväksyä lentoyhtiön vouchereita hyvityksenä lentoyhtiön perumista lennoista eikä matkanjärjestäjän perumista matkoista.

Matkustaja voi vaatia luottokorttiyhtiöltä rahojen takaisinmaksua lentoyhtiön perumista lennoista ja matkoista

Luotonantajan ja palveluntarjoajan yhteisvastuun (Kuluttajansuojalaki 7 luku 39 §) perusteella voit halutessasi vaatia luottokorttiyhtiötä palauttamaan rahat lentoyhtiön perumista lennoista ja matkanjärjestäjän perumista matkoista, jos sinulla on oikeus saada rahat takaisin myyjältä tai palveluntarjoajalta. Luottokorttiyhtiöllä ei kuitenkaan ole velvollisuutta palauttaa enempää kuin se itse on saanut maksuina.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on todennut, että luottokorttiyhtiö ei voi edellyttää sinun olevan ensisijaisesti yhteydessä palveluntarjoajaan, vaan voit itse valita, kumpaan tahoon haluat vaatimuksesi rahojen palautuksesta kohdistaa.

Jalkaongelmat lentokoneessa kuriin lentosukilla

Kompressiosukat vähentävät jalkojen turvotusta ja parantavat verenkiertoa lentokoneessa.

Katso Tarjous
partioaitta.fi
mainos

Voucherin tai lentopisteitä hyväksyessä voi menettää oikeuden vaatia rahojen takaisinmaksua luottokorttiyhtiöltä

Luottokortilla maksaneiden matkustajien kannattaa pitää mielessä se, että voucherin toteutustavasta riippuen luotonantajalta ei välttämättä pysty vaatimaan rahojen palautusta, jos valitset voucherin eikä sitä myöhemmin ole mahdollista hyödyntää esimerkiksi lentoyhtiön konkurssin tai reittiverkoston supistamisen takia.

Lentoani ei vielä ole peruttu. Kannattaako lippua vielä perua?

Monet lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet peruvansa suurimman osan lähikuukausien lennoista, mutta eivät vielä ole tehneet lopullista päätöstä kaikista peruttavista lennoista.

Useimpien lentoyhtiöiden lähikuukausien lentojen matkapäiviä voi muuttaa ilman muutosmaksua ja tiettyjen lentoyhtiöiden kuten Qatar Airwaysin lentolipun arvon pystyy kuitenkin muuttamaan tietyin rajoituksin travel voucheriksi, jonka voi käyttää myöhemmin lentovarauksen maksamiseen samaan tapaan kuin lahjakortin.

Pääsääntöisesti lipuista ei kuitenkaan saa rahoja takaisin kuluitta, jos lentoa ei ole peruttu. Lentoyhtiön on (ainakin toistaiseksi) palautettava EU/ETA-alueelta lähtevistä lentoyhtiön perumista lennoista rahat EY261/2004 -asetuksen perusteella. Siksi ennen lipun perumista kannattaa yleensä odottaa peruuko lentoyhtiö lennon ja perua lippu vasta 2-3 päivää ennen lennon lähtöä, jos lentoa ei siihen mennessä ole peruttu.

Lentoyhtiöt ovat supistaneet reittiverkostoansa olennaisesti

Lentoyhtiöt ovat viime viikkoina supistaneet olennaisesti reittiverkostoansa, joten ulkomaalaisten lentoyhtiöiden vouchereita hyväksyessä riskinä on se jatkaako yhtiö lentoja Suomeen koronaepidemian päätyttyä.

Voucherin hyväksyessä menetät mahdollisuuden valita sopivimman lentoyhtiön

Korkeintaan pari kertaa vuodessa matkustavat kuluttajat menettävät usein voucherin hyväksyessä mahdollisuuden verrata lentojen hintoja ja aikatauluja ja valita sopivimman lentoyhtiön, joten voucherin hyväksymistä kannattaa harkita ainoastaan jos lentoyhtiön tarjoaman voucherin arvo on suurempi kuin lipun hinta ja olet täysin varma, että pystyt käyttämään voucherin sen voimassaoloaikana.

Vouchereita ei yleensä pysty käyttämään codeshare-lentoihin

Useimpien lentoyhtiöiden vouchereita ei pysty käyttämään muiden lentoyhtiöiden operoimiin lentoihin. Esimerkiksi Air France ei lennä omilla koneilla Helsinkiin eikä yhtiön vouchereita ei pysty todennäköisesti käyttämään Finnairin operoimiin Helsinki-Pariisi lentoihin.

Hyvitysmuotoa ei yleensä pysty muuttamaan

Vouchereita hyväksyessä kannattaa pitää mielessä se, että hyvitysmuotoa ei yleensä pysty muuttamaan mistä voi aiheutua ongelmia esimerkiksi lentoyhtiön supistaessa olennaisesti lentotarjontaa.

Varoittavana esimerkkinä mainittakoon Norwegian, joka on ilmoittanut keskeyttävänsä lähes kaikki lennot ensi kevääseen saakka. Tästä huolimatta yhtiö kieltäytyy palauttamasta rahoja takaisin niille kuluttajille, jotka ovat hyväksyneet rahojen takaisinmaksun Cash Pointseina lentoyhtiön perumista lennoista.

Lentoyhtiöt palauttavat lipun hinnan takaisin lentoja varatessa käyttämällesi maksuvälineelle. Jos lentoyhtiö peruu lennon ja maksat lennon voucherilla, lentoyhtiö palauttaa lipun hinnan takaisin voucherina.

Millä rahalla yhtiö aikoo pyörittää liiketoimintaa?

Tietyt lentoyhtiöt kuten Norwegian ovat markkinoineet erittäin aktiivisesti lentopisteitä ja/tai vouchereita hyvityksenä lennoista, vaikka lentoyhtiö on tiennyt taloustilanteen olevan kriittinen. Siksi aina ennen voucherin hyväksymistä kannattaa tutustua yhtiön taloustilanteeseen.

Matkanjärjestäjien vouchereita hyväksyessä on syytä pitää mielessä se, että monissa EU/ETA-maissa ei ole tehty lopullista päätöstä siitä korvaako matkanjärjestäjien lakisääteinen vakuus vouchereita, jos matkanjärjestäjä ajautuu konkurssiin tai hakeutuu velkasaneeraukseen.

Lue voucherin ehdot tarkkaan läpi

Lentoyhtiöistä riippuen ehdot ovat oikeudenmukaisia myös kuluttajan kannalta tai ovat erittäin tiukkoja, joten pikkupräntti kannattaa lukea huolellisesti ennen voucherin hyväksymistä. Ehtoja lukiessa kannattaa kiinittää huomioita erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

  • Tarjoaako yhtiö jonkinlaista bonusta? Raha on aina arvokkaampaa kuin voucherit, joita todennäköisesti pystyy ostamaan loppuvuodesta alennuksella nettikirpputoreilta.
  • Voimassaoloaika ja matkustusaika
  • Yhtiön taloustilanne
  • Onko voucher käytettävä kerralla vai voiko sen käyttää useampaan varaukseen?
  • Minkä lentoyhtiön operoimiin lentoihin voucherin pystyy käyttämään?
  • Saako voucherista rahat takaisin, jos et pysty käyttämään sitä voimassaoloaikana?
  • Onko voucher henkilökohtainen vai pystyykö ystävä tai perheenjäsen käyttämään sen?
  • Onko voucherin myyminen kielletty vai saako sen tarvittaessa myydä toiselle matkailijalle, jos et itse pysty käyttämään sitä?
  • Voiko voucherin käyttää laukkumaksujen ja muiden lisäpalveluiden maksamiseen?

Milloin voucher kannattaa hyväksyä?

Riskeistä ja rajoituksista huolimatta takaisinmaksua voucherina kannattaa kuitenkin harkita, jos lentoyhtiö ei ole perunut lentoa etkä halua matkustaa. (Osa lentoyhtiöistä peruu lentoja vasta lähtöpäivän lähestyessä. Siksi ennen varauksen perumista kannattaa odottaa peruuko lentoyhtiö lennon ja perua lippu vasta 2-3 päivää ennen lennon lähtöä, jos lentoa ei siihen mennessä ole peruttu.)

Voucherin hyväksymistä kannattaa harkita myös, jos olet täysin varma, että pystyt käyttämään voucherin ja vakavaraisen lentoyhtiön voucherin arvo on suurempi kuin lentolipun hinta.

Muuta luettavaa

Mitä tehdä jos matkatavarat katoavat lennolla?

Mitä tehdä jos matkatavarat katoavat lennolla?

Milloin olen oikeutettu korvauksiin viivästyneestä tai kadonneesta matkatavarasta? Jos lento on menolento, olet oikeutettu suurempiin…

Lue lisää

Miten ja miksi lentoyhtiöt ylibuukkaavat lentoja?

Miten ja miksi lentoyhtiöt ylibuukkaavat lentoja?

Kaikki lentomatkustajat eivät matkusta alkuperäisellä lennolla. Esimerkiksi muutoskelpoisen lipun ostanut matkustaja voi muuttaa varausta lähtöpäivänä…

Lue lisää

Luottokorttiyhtiön vastuu perutuista lennoista ja matkoista

Luottokorttiyhtiön vastuu perutuista lennoista ja matkoista

Tietyt lentoyhtiöt kuten Air France-KLM ja TAP Air Portugal ovat kieltäytyneet EY 261/2004 -asetuksen vastaisesti…

Lue lisää