Mitä tehdä jos matkatavarat katoavat lennolla?

Matkatavaran korvaus

Milloin olen oikeutettu korvauksiin viivästyneestä tai kadonneesta matkatavarasta?

Jos lento on menolento, olet oikeutettu suurempiin korvauksiin. Paluulennon tapauksessa katsotaan, että matkatavaran viivästymisestä tai katoamisesta ei koidu niin suurta haittaa, kun menolennolla.

Jokainen tapaus on yksilökohtainen ja ne selvitetään erikseen lentoyhtiöiden kanssa. Matkalaukku katsotaan viivästyneeksi jos laukku ei saavu samalla lennolla kanssasi. Jos matkalaukku on taas kadoksissa yli 21 päivää, se katsotaan kokonaan kadonneeksi.

Välittömät ostokset, kuten hygieniatuotteet ja vaihtovaatteet korvataan (menolennon tapauksessa). Säilytä siis kaikki kuitit ostoksista.

Kuinka paljon voin saada korvausta?

Jokainen tapaus on yksilökohtainen. Nämä ovat siis vain suuntaa antavia arvioita.

Viivästynyt matkalaukku

Matkatavara katsotaan viivästyneeksi jos se ei saavu samalla lennolla kanssasi.

Itse matkatavaran viivästymisestä ei saa korvausta, mutta siitä koituvista kuluista saat vahingonkorvausta. Eli jos matkatavarasi katoavat, joudut todennäköisesti ostamaan vaihtovaatteita ja hygieniatarvikkeita.

Korvaussumman suuruus on yleensä noin 100 euroa per vuorokausi, maksimissaan neljän vuorokauden ajan. Eli 400 euroa maksimissaan. Sinun pitää osoittaa lentoyhtiölle, että olet rahallisesti kärsinyt tämän verran. Säilytä siis kuitit ostoistasi.

Kadonnut matkalaukku

Matkatavara katsotaan kadonneeksi jos se ei löydy 21 päivän sisällä.

Kansainvälisten sopimusten mukaan maksimikorvaus on 1200 euroa. Ota huomioon, että sinun pitää jotenkin osoittaa matkalaukun sisällön arvo. Käytetyistä esineistä ei korvata ostohintaa.

Ostamistasi hygienituotteet ja vaihtovaatteet sisältyvät tähän korvaussummaan (säilytä kuitit).

Kuuntele äänikirjoja matkalla

BookBeat on äänikirjapalvelu, jossa yli 500 000 äänikirjaa.

BookBeat tarjoaa 30 päivän maksuttoman kokeilujakson, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. Jaksoon sisältyy 20 tuntia kuunteluaikaa, joka vastaa noin 3-4 kokonaista kirjaa.

Liity ilmaiseksi
Bookbeat.fi
mainos

Mitä hyötyä on matkatavaravakuutuksesta?

Moniin matkavakuutuksiin sisältyy matkatavaravakuutus. Siitä ei juurikaan ole ylinmääräistä hyötyä, koska ilman vakuutustakin lentoyhtiöllä on velvollisuus korvata sinulle vahingot myöhästyneestä tai kadonneesta matkatavarasta.

Vakuutusyhtiöiden kanssa saattaa olla helpompaa toimia ja päästä sopimukseen summasta. Kadonneen matkatavaran maksimikorvaus on 1200 euroa, mutta matkatavaravakuutuksella sen voi nostaa esim 5000 euroon tai korkeammaksi (lentoyhtiön kanssa voi myös sopia enimmäismäärää korkeammasta korvausvastuusta kirjattavasta matkatavarasta ennen matkaasi, mutta joudut maksamaan siitä lisämaksun.)

Miten haen korvausta myöhästyneistä tai kadonneista matkatavaroista?

Korvauksissa on aikarajat. Täytä siis kaikki tarvittavat dokumentit heti ja lähetä korvausvaatimukset mahdollisimman pian. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä korvausvaatimus lentoyhtiölle on tehtävä 21 päivän sisällä matkatavaran saapumisesta tai katoamisesta.

Toimi näin:

  1. Täytä lentokentän saapumisaulassa PIR-lomake (Property Irregularity Report) ja pyydä itsellesi kopio dokumentista.
  2. Säilytä kuitit kaikesta mitä joudut ostamaan sen seurauksena, että sinulla ei ole matkatavaroitasi.
  3. Kun viivästynyt matkatavara on toimitettu, tee korvausvaatimus taloudellisista vahingoistasi. Liitä mukaan kuitit ja PIR-lomake.

Ota huomioon, että lentoyhtiö ei ole vastuussa matkatavaroiden viivästymisestä jos se pystyy näyttämään, että on tehnyt kaikkensa asian välttämiseksi. Täten korvauksia ei välttämättä saa sääolosuhteiden, turvallisuusriskien tai lakkojen takia. Kannattaa kuitenkin yrittää, koska lentoyhtiön on todistettava nämä seikat kumotakseen sinun vahingonkorvauksen.

Matkalaukun viivästymisriskin pienentäminen

Miten voin välttää matkatavaroiden katoamista?

Olemme saaneet paljon lukijakysymyksiä, siitä miten voit pienentää riskiä matkatavatoidesi katoamisesta. Yksi ystäväni on ollut pitkään ohjelmoimassa laukkujenlajittelulaitteita, joten haastattelin häntä tähän artikkeliin.

Kuinka todennäköistä on, että matkatavarat viivästyvät?

Luvut riippuvat paljon lentoyhtiöstä ja lentokentistä ja tutkimuksien vuosista. Mutta yleisesti suurimpana matkalaukkujen hävittäjän on ollut Amerian Airlines, jolta on keskimäärin viivästynyt 7 laukkua tuhannesta (eli 0.7% todennäköisyys matkalaukun viivästymiseen). Keskimääräiset luvut liikkuvat noin 3-4 välillä tuhannesta, eli todennäköisyys matkalaukun viivästymiselle on 0.35%.

Miten pienennän matkalaukun viivästymisen riskiä?

Lennä pelkällä käsimatkatavaralla

Paras neuvo on tietenkin, että matkustat pelkällä käsimatkatavaralla. Tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista, mutta kannattaa katsoa esim YouTubesta video miten sotilaat pakkaavat vaatteet pieneen tilaan. Kannattaa myös tutustua lentolaukkuihin, jotka ovat suunniteltu käsimatkatavaraksi ja optimoitu tilankäyttöön.

Poista edelliset tarrat

Jos matkustat usein, on mahdollista, että aiempien matkojen pienet viivakooditarrat saattavat edelleen olla laukuissa kiinni. Se hämmentää lajittelijat. Poista ne heti saavuttuasi määränpäähän.

Hommaa itsellesi “FRAGILE”-tarra

Kerro lähtöselvityshenkilökunnalle, että laukussasi on särkyvää ja pyydä FRAGILE-tarra. Ne lajitellaan erikseen ja niillä on paljon pienempi mahdollisuus hävitä.

Vältä jatkolentoja

Suurin osa matkatavaroiden katoamisesta tapahtuu jatkolennoilla. Kokemukseni mukaan jatkolennoilla, millä on vähintään 45 minuuttia aikaa, ehtii matkatavarat seuraavalle lennolle. Jos otat siis nopeita vaihtoja, lisäät suuresti riskiä matkatavatoiden katomaiseen.
Nämä luvut tietenkin riippuvat lentokentän koosta. Mitä suurempi lentokenttä, sitä enemmän aikaan tarvitaan laukkujen siirtämiseen seuraavalle lennolle.

Ole ajoissa boardaamassa

Turvallisuusrajoitusten vuoksi, matkatavarat siirretään useimmiten koneeseen vasta kun olet boardannut. Tule siis ajoissa koneeseen, niin matkalaukkusi tulee myös.

Muuta luettavaa

Mitä riskejä lentoyhtiöiden hyvitysvouchereihin liittyy?

Mitä riskejä lentoyhtiöiden hyvitysvouchereihin liittyy?

Monet lentoyhtiöt tarjoavat ensisijaisena hyvitysvaihtoehtona lentoyhtiön perumista lennoista travel vouchereita, joita voi käyttää lentojen ja/tai…

Lue lisää

Miten ja miksi lentoyhtiöt ylibuukkaavat lentoja?

Miten ja miksi lentoyhtiöt ylibuukkaavat lentoja?

Kaikki lentomatkustajat eivät matkusta alkuperäisellä lennolla. Esimerkiksi muutoskelpoisen lipun ostanut matkustaja voi muuttaa varausta lähtöpäivänä…

Lue lisää

Luottokorttiyhtiön vastuu perutuista lennoista ja matkoista

Luottokorttiyhtiön vastuu perutuista lennoista ja matkoista

Tietyt lentoyhtiöt kuten Air France-KLM ja TAP Air Portugal ovat kieltäytyneet EY 261/2004 -asetuksen vastaisesti…

Lue lisää