Matkavinkkejä Kolumbiaan

Kokosimme vinkkejä ja kohdeideoita Kolumbiaan matkustaville lukijoillemme omien matkakokemusten perusteella.

Kolumbia sijaitsee Etelä-Amerikan luoteisosassa Panaman, Ecuadorin, Venezuelan, Brasilian, Perun ja Ecuadorin vieressä. Maan pääkaupunki Bogota sijaitsee vuoristossa n. 2600 metrin korkeudessa maan keskiosassa.

Andeille tyypilliseen tapaan maantieteelliset ja kulttuurierot alueiden välillä Kolumbiassa ovat suuria. Saman matkan aikana voit tutustua vuoristoon, Karibian rannikkoon ja Amazonasin sademetsään. Huomioithan alueelliset erot pakatessa sillä päiväntasaajan läheisyydestä huolimatta yöt vuoristossa ovat kylmiä.

Suomalaisille Kolumbia on varsin tuntematon matkakohde vaikka maassa on runsaasti mielenkiintoista nähtävää mihin on osaltaan varmasti vaikuttanut maan maine huumekaupan keskuksena. Turvallisuustilanne Kolumbiassa on kuitenkin parina viime vuosikymmenenä parantunut olennaisesti, joten tyypillisimmissä matkakohteissa selviää käyttämällä tervettä järkeä samaan tapaan kuten muuallakin Etelä-Amerikassa ja kysymällä vinkkejä esimerkiksi ho(s)tellin henkilökunnalta ja muilta matkailijoilta.

Bogota

La Candeleria, Bogota
La Candeleria, Bogota.

Useimmat eurooppalaiset turistit aloittavat matkan maan pääkaupungista, jossa asuu 7 miljoonaa asukasta. Bogota sijaitsee vuoristossa n. 2600 metrin korkeudessa, johon sopeutumiseen voi mennä pari päivää. Vuoristokaupungeille tyypilliseen tapaan päivänsisäiset lämpötilaerot ovat suuria, joten matkalle on syytä rantavaatteiden lisäksi syystakki.

Bogotan tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. historiallinen keskusta, La Candelerian alue, 3152 metrin korkeudessa sijaitseva Cerro de Monserrate –kukkula ja museot. Kaupungissa on Latinalaisen Amerikan mittapuulla tarkasteltuna melko hyvä julkinen liikenne (mm. TransMilenio –bussit).

Cartagena de Indias

Cartagenan historiallinen keskusta
Cartagenan historiallinen keskusta

Karibian rannikolla sijaitseva Cartagena on Kolumbian suosituin matkakohde, jonne Aurinkomatkat on aiemmin järjestänyt valmismatkoja. Cartagena tunnetaan mm. muurien ympäröimästä historiallisesta keskustasta (ciudad amurrallada) ja rannan lähellä sijaitsevasta Bocagranden alueesta. Historiallisen keskustan lisäksi mm. Islas del Rosario (päiväretki, jonka aikana on mahdollista mm. snorklata ja nähdä koralleja), Castillo de San Felipe de Barajas ja Convento de la Popa ovat tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä. Pidemmällä Cartagenan reissulla voit vierailla esimerkiksi Playa Blancalla (päiväretki) ja ottaa mutakylvyn Volcan del Totumo tulivuoressa (päiväretki). Olemme käyneet Cartagenassa ja suosittelemme Kolumbiaan matkustaville lukijoillemme Cartagenaan matkustamista.

Paikallisten juhlapyhien tienoilla Cartagena on kolumbialaisten ja muiden etelä-amerikkalaisten suosiossa, joten suosittelemme majoituksen varaamista hyvissä ajoin paikallisten juhlapyhien tienoilla matkustaville (esim. uusivuosi, pääsiäinen). Cartagena on turistille yksi Kolumbian kalleimmista kaupungeista mutta tästä huolimatta hintataso on suomalaisittain ja esimerkiksi Chileen verrattuna maltillinen. Muista Kolumbian kaupungeista poiketen Cartagenan takseista ei löydy taksimittareita, joten kyydin hinta on sovittava etukäteen.

Estä korvien lukkoon meneminen lentokoneessa

Jenkeissä kulttituotteeksi muodostuneet Earplanesit nyt saatavilla myös suomesta.

Jokaisen EarPlanesin sisällä on keraaminen ilmanpainesuodatin joka hidastaa ilmanpaineen vaihtumista korvissa.

S koko sopii 6-10v lapsille, L koko 11+ ja aikuisille.

Katso Tarjous
apteekkituotteet.fi
mainos

Santa Marta

Santa Marta
Santa Marta.

Karibian rannikolla sijaitseva Santa Marta on yksi Etelä-Amerikan vanhimmista kaupungeista mutta Santa Marta tunnetaan nykyään paremmin rantalomakohteena. Santa Marta sijaitsee n. 200 kilometrin päässä Cartagenasta (4 tuntia bussilla) ja 700 kilometrin päässä Bogotasta (16 tuntia bussia, lentäen 1,5 tuntia).

Rannat sijaitsevat kaupungin ulkopuolella, joten monet reppureissaajat yöpyvät esimerkiksi Tagangassa (n. vartin matkan päässä historiallisesta keskustasta). Alueelta löytyy myös luonnonnähtävyyksiä kuten n. 40 kilometrin päässä sijaitseva Parque nacional natural Tayrona –luonnonpuisto. Lisäksi Santa Martasta käsin on mahdollista vierailla Ciudad Perdida –rauniokaupungissa mutta rauniokaupungissa vierailu edellyttää viikon vaellusreissua maaston hankalakulkuisuudesta johtuen.

San Andrés

Isla de Providencia
Isla de Providencia

San Andrésin saari sijaitsee Karibianmerellä n. 200 kilometrin päässä Nicaraguasta ja 700 kilometrin päässä Manner-Kolumbiasta. Lentomatka Bogotasta kestää n. 2,5 tuntia ja menopaluulennot maksavat ajankohdasta riippuen n. 150–400 euroa. Parin tunnin venematkan (menopaluu n. 100 euroa) päässä sijaitseva naapurisaari Providencia on rauhallisempi ja tiukemmin suojeltu.

Huomioithan lentoja varatessa, että San Andrésiin matkustettaessa kaikkien matkustajien on pystyttävä esittämään pyydettäessä paluulippu Manner-Kolumbiaan tai kopio San Andrésista lähtevästä jatkolennosta.

Medellín

Chivas
Perinteinen chivas -bussi, joita näkee nykyään ainoastaan turisteille tarkoitetuilla kiertoajeluilla.

Vuoristossa n. 1,5 kilometrin korkeudessa sijaitseva 2,2 miljoonan asukkaan Medellín on Kolumbian toiseksi suurin kaupunki, joka tunnetaan mm. museoista, puistoista ja yöelämästä. 1990-luvun alussa Medellín oli yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista mutta turvallisuustilanne on olennaisesti parantunut mm. Medellínin kartellia johtaneen Pablo Escobarin kuoltua vuonna 1993, joten kymmenet tuhannet turistit matkustavat vuosittain Medellíniin. Kaupunginosien väliset erot ovat suuria, joten suosittelemme kysymään lisätietoa turvallisuustilanteesta esimerkiksi ho(s)tellin respasta, jotta tiedät mitä alueita tulee välttää.

Cali

N. 2,3 miljoonan asukkaan Santiago de Cali on Kolumbian toiseksi suurin kaupunki, joka tunnetaan erityisesti salsasta. Matkakohteena Cali jakaa mielipiteitä sillä matkailijat yleensä joko pitävät kaupungista paljon tai eivät pidä siitä ollenkaan.

Lennot Kolumbiaan

Lennot Suomesta Bogotaan maksavat tyypillisesti matkapäivistä riippuen n. 800-1200 euroa. Tyypillisesti tammi-toukokuu ja loma-marraskuu ovat halvimpia kuukausia lentää Kolumbiaan. Lentojen hinnat nousevat useammalla sadalla eurolla heinä-elokuussa ja joulun tienoilla. Helsingistä on mahdollista matkustaa yhdellä koneenvaihdolla mm. Lufthansalla, Air Francella, Iberialla ja Aviancalla. Vinkkejä Etelä-Amerikan lentojen varaamiseen löydät aihetta käsittelevästä tietopaketista.

Matkustaminen Kolumbian sisällä ja naapurimaihin

Lentäminen on yleensä käytännöllisin ja samalla myös turvallisin tapa matkustaa pitkiä matkoja maan sisällä (esim. Avianca, Copa Airlines, LAN Colombia, Viva Colombia). Maan sisällä ja naapurimaihin on mahdollista toki matkustaa myös bussilla (esim. Expreso Brasilia, Boliviariano).

Kolumbiasta on mahdollista matkustaa bussilla Ecuadoriin ja Venezuelaan mutta ongelmana on turvallisuustilanne rajaseudulla. Leticiasta on mahdollista matkustaa Amazonia pitkin Peruun ja Brasiliaan lautalla. Panamaan ei ole mahdollista matkustaa maitse vaan vaihtoehtoina on ainoastaan lentäminen ja venematka joko Turbosta tai Cartagenasta.

Cocora Valley

Maahantulomääräykset

Suomen kansalaiset voivat matkustaa turisteina Kolumbiaan edellyttäen, että pystyt pyydettäessä esittämään paluulipun/jatkolennon kolmanteen maahan (lentoyhtiöt pyytävät usein lähtöselvityksessä yhdensuuntaisella lipulla matkustavia esittämään paluulipun) ja vierailet maassa korkeintaan 90 päivää. Tarkistathan, että saat passileiman lentokentällä.

USA:n kautta Kolumbiaan matkustavien on haettava ESTA-matkustuslupaa US Department of Homeland Securityn sivuilta (14 dollaria). Huomioithan, että väliaikaisen passin kanssa matkustaminen edellyttää transit-viisumin hakemista USA:n suurlähetystöstä.

Viisumimääräyksiin voivat muuttua yllättäen, joten tarkistathan ajantasaiset tiedot ennen matkaa esimerkiksi Star Alliancen sivuilta löytyvän haun avulla.

Turvallisuustilanne

Turvallisuustilanne Kolumbiassa on parantunut merkittävästi viimeisten 20 vuoden aikana mutta turvallisuustilanteessa on kuitenkin suuria alueellisia eroja, joten tutustuthan esimerkiksi ulkoministeriön matkustustiedotteeseen ennen matkaa. Matkustustiedotteita lukiessa kannattaa kuitenkin muistaa, että tilastojen valossa paikallinen liikennekulttuuri on matkailijalle tyypillisimmissä turistikohteissa vähintään yhtä suuri riski kuin turvallisuustilanne. Tietyille alueilla maassa (esim. Venezuelan ja Panaman vastainen raja ja maaseutu) matkustamista on syytä välttää mutta muilta osin Kolumbiassa selviää toimimalla pitkälti kuten muissakin Latinalaisen Amerikan maissa.

Suosittelemme kattavan matkavakuutuksen hankkimista JA vakuutusehtojen lukemista sillä kaikkien vakuutusyhtiöiden matkavakuutukset eivät välttämättä ole voimassa Kolumbiassa.

Muutamia vinkkejä

 • Ainakin parin ensimmäisen yön majoitus kannattaa varata etukäteen vaikka matkasuunnitelma perustuisi improvisointiin.
 • Pidä mukana valokopiota passista, jotta pystyt pyydettäessä todistamaan henkilöllisyyden.
 • Paikallisten juhlapyhien tienoilla matkustettaessa majoitus ja bussi-/lentoliput kannattaa varata etukäteen.
 • Pikkurahaa on syytä pitää mukana sillä suomalaisittain pienestä 50000 peson setelistä (~25 euroa) vaihtorahan saaminen voi välillä osoittautua ongelmalliseksi (pieni vaihtokassa).
 • Suhtaudu aikatauluihin joustavasti.
 • Päiväretkiä ja muita turistikierroksia ostettaessa tarkasta, että kuittiin merkitään mitä retken hintaan sisältyy. Tyypillisesti sisäänpääsymaksut eivät sisälly hintaan.
 • Matkalle kannattaa tuoda adapteri pistorasioita varten jos sellainen löytyy kotoa.
 • Hinnoista on mahdollista neuvotella Kolumbiassa.
 • Älä säilytä koko matkakassaa samassa paikassa. Lompakossa voit pitää esimerkiksi 1-2 päivän matkakassan ja loput rahoista rahavyössä.
 • Saavu lentokentällle paluumatkalla ajoissa sillä paikalliset viranomaiset tarkastavat välillä matkatavarat jo ennen kuin pääset lähtöselvitysjonoon (koskee lähinnä lentoja Euroopaan ja Pohjois-Amerikkaan).
 • Ennen Etelä-Amerikan sisäisten lentojen varaamista suosittelemme aihetta käsittelevään tietopakettiin tutustumista

Muuta luettavaa

Oslon ilmaiset nähtävyydet ja museot

Oslon ilmaiset nähtävyydet ja museot

Oslo tunnetaan yhtenä maailman kalleimmista kaupungeista, vaikka Norjan kruunu on heikentynyt parin viime vuoden aikana….

Lue lisää

Madridin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Madridin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Madridin monet suosituimmat museot kuten Prado, Reina Sofía ja Thyssen-Bornemisza järjestävät säännöllisesti ilmaisiltoja (monet museot…

Lue lisää

Lontoon ilmaiset nähtävyydet ja museot

Lontoon ilmaiset nähtävyydet ja museot

Lontoo tunnetaan kalliina kaupunkina, mutta kaupungista löytyy myös paljon ilmaista tekemistä. Esimerkiksi monet kaupungin tunnetuimmat…

Lue lisää