New Yorkin ilmaiset nähtävyydet ja museot

New Yorkista löytyy maksullisten nähtyvyyksien lisäksi myös runsaasti ilmaista nähtävää. Esimerkiksi Vapaudenpatsaan voi nähdä läheltä matkustamalla ilmaisella lautalla Staten Islandille ja monet museot järjestävät säännöllisesti ilmaisiltoja tai pay what you wish -iltoja, joiden aikana sisäänpääsylipusta voi maksaa mieleisen summan. Kaupungista löytyy myös monia vierailemisen arvoisia puistoja kuten Central Park, High Line ja Prospect Park, jossa järjestään kesällä mm. ilmaiskonsertteja.

New Yorkin reissua suunnitteleville lukijoille kokosimme tietopaketin kaupungin ilmaisista nähtävyyksistä. Aukioloajoissa ja ilmaispäivissä voi ilmetä poikkeuksia esimerkiksi erikoisnäyttelyiden ja pyhien aikana, joten suosittelemme tarkistamaan tiedot nähtävyyden kotisivulta ennen matkaa.

Central Park - Keskuspuisto

Central Park

Keskellä Manhattania sijaitseva Central Park on kiistatta kaupungin tunnetuin puisto. Mm. useita lampia ja erilaisia viheralueita sisältävä keskuspuisto on neljä kilometriä pitkä ja lähes kilometrin levyinen, joten puistoretkeen kannattaa varata muutama tunti. Puiston Summerstage -lavalla järjestetään joka kesä mm. ilmaiskonsertteja ja näytelmiä.

Museum of Modern Art (MoMA)

Modernin taiteen museossa voi vierailla maksutta perjantaisin klo 16-20 (heinä-elokuussa klo 16-21). Maksuttomat perjantait ovat erittäin suosittuja, joten varauduthan pitkiin jonoihin. 11 West 53rd Street. Metro: Fifth Avenue / 53rd Street.

Estä korvien lukkoon meneminen lentokoneessa

Jenkeissä kulttituotteeksi muodostuneet Earplanesit nyt saatavilla myös suomesta.

Jokaisen EarPlanesin sisällä on keraaminen ilmanpainesuodatin joka hidastaa ilmanpaineen vaihtumista korvissa.

S koko sopii 6-10v lapsille, L koko 11+ ja aikuisille.

Katso Tarjous
apteekkituotteet.fi
mainos

National Museum of American Indian

Battery Parkin vieressä Customs Housessa sijaitsevan museon kokoelma keskittyy etelä-, keski- ja pohjois-amerikkalaisiin intiaanikulttuureihin ja taiteeseen. Ilmainen museo on avoinna joka päivä klo 10-17 (torstaisin klo 20 saakka). One Bowling Green. Metro: Bowling Green.

Vapauden patsas

Vapaudenpatsas – Lauttamatka Staten Islandille

Ilmainen Staten Island Ferry kulkee noin puolen tunnin välein Etelä-Manhattanin ja Staten Islandin väliä. Noin 25 minuuttia pitkän lauttamatkan aikana voi nähdä Vapaudenpatsaan läheltä ja Manhattanin uudesta perspektiivistä. Lautat lähtevät Battery Parkin läheisyydessä sijaitsevasta Whitehallin terminaalista. Metro: South Ferry Station.

American Folk Art Museum

Ilmainen kansantaiteen museo on avoinna tiistaista torstaihin klo 11.30-19, perjantaisin klo 12-19.30, lauantaisin klo 11.30-19 ja sunnuntaisin klo 12-18. 1 Lincoln Square. Metro: 66 St/Lincoln Center.

Brooklyn Bridge ja Brooklyn Bridge Park

East Riverin ylittävä 1825 metriä Manhattanin ja Brooklynin yhdistävä riippusilta on yksi New Yorkin tunnetuimmista maamerkeistä ja suosituimmista nähtävyyksistä. Myös sillan kupeessa sijaitseva 34-hehtaarin kokoinen puutarhoista ja kävelyreiteistä veden äärellä tunnettu puisto on vierailemisen arvoinen kohde.

Brooklyn Botanical Garden

Brooklynin kasvitieteelliseen puutarhaan on vapaa pääsy tiistaisin klo 8-18 ja lauantaisin (ei juhlapyhinä) klo 10-12. Marras-helmikuussa puutarha on maksuton myös arkisin. Metro: Eastern Parkway—Brooklyn Museum, Prospect Park ja Franklin Avenue.

Brooklyn Museum

Brooklynissa sijaitsevan taidemuseon on kokoelmassa on 1,5 miljoonaa teosta ympäri maailmaa, joista vanhimmat ovat yli 3000 vuotta vanhoja. Museo tunnetaan erityisesti egyptiläisestä antiikkikokoelmasta, jonka lisäksi museossa voi tutustua esimerkiksi Cezannen ja Monet’n maalauksiin. Museossa voi vierailla maksutta kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 17-23. 200 Eastern Parkway. Metro: Eastern Parkway–Brooklyn Museum.

Brooklyn Brewery

Williamburgissa toimiva panimo järjestää viikonloppuisin ilmaisia opastettuja kierroksia. Kierrokset ovat melko suosittuja, joten varauduthan jonottamaan hetken. 79 North 11th Street. Metro: Bedford Avenue ja Nassau Avenue.

Prospect Park

Prospect Park on yli 200 hehtaarin kokoinen puisto keskellä Brooklynia. Talvisin puistossa on luistinrata ja kesäisin siellä järjestetään paljon tekemistä kuten ruokamarkkinat sunnuntaisin ja konsertteja, joista monet ovat maksuttomia. Metro: Eastern Parkway–Brooklyn Museum

Governor’s Island

Parinkymmenen minuutin lauttamatkan päässä Lower Manhattanista sijaitseva Governors Island on auki yleisölle kesäisin. Normaalista pari dollaria maksava lauttamatka saarelle on ilmainen viikonloppuaamuisin klo 10-11.30.

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal

Keskellä Manhattania 42nd Streetin ja Park Avenuen kulmassa sijaitseva mm. kauniista arkkitehtuurista tunnettu vuonna 1913 valmistunut maailman suurin rautatieasema on lyhyen vierailun arvoinen kohde. Perjantaisin klo 12.30 kaksi historioitsijaa järjestää ilmaisia 90 minuutin opastetun kaupunkikierroksia, joiden aikana tutustutaan mm. Grand Central Terminalin, Chrysler Buildingin ja Pershing Squaren historiaan.

High Line

Läntisellä Manhattanilla sijaitseva 9 metrin korkeuteen hylätylle ilma(juna)radalle rakennettu puisto on yksi suosikeistamme New Yorkissa. 2,3 kilometriä pitkään Meatpacking Districtin Gansevoort Streetiltä Chelsean läpi 34th Streetille kulkevaan puistoon on sisäänkäyntejä alkupisteiden lisäksi myös reitin varrella parin korttelin välein. Puiston kotisivulta löytyy mm. tietoa opastetuista kierroksista, reitti kartalla ja aukioloajat. Metro: 34th Street – Hudson Yards.

Fashion Institute of Technology Museum

Ilmaisen museon pysyvään kokoelmassa on n. 50 000 vaatekappaletta, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta. Lisäksi museossa järjestetään teemanäyttelyitä ja esitellään mm. opiskelijoiden töitä. 7th Avenuen ja 27th Streetin kulmassa sijaitseva museo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 12-20 ja lauantaisin klo 10-17. Metro: 23rd Street / 28th Street.

Jewish Museum

Juutalaisessa museossa voi vierailla lauantaisin maksutta. 1109 5th Avenue, 92th Streetin kulmassa. Metro: Madison Av/E 91 St.

National September 11 Memorial

Syyskuun 11. terrori-iskuissa tuhoutuneiden World Trade Centerin tornien tilalle on rakennettu kaksi valtavaa allasta, joiden reunoihin on kaiverrettu uhrien nimet. 180 Greenwich Street. Metro: Fulton Street.

Neue Galerie

1900-luvun alun saksalaisen ja itävaltalaisen taiteen museossa voi vierailla maksutta kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 18-20. 1048 5th Avenue. Metro: 86th Street.

New York Hall of Science

Lapsille suunnattu tieteen ja tekniikan museo tunnetaan mm. rakettipuistosta, jossa on esillä 1960-luvun avaruusraketteja. Museossa voi vierailla ilmaiseksi perjantaisin kello 14-17 ja sunnuntaisin kello 10-11. 47-01 111th Street. Metro: 111th Street.

Queens Botanical Garden

Queensin kasvitieteellisessä puutarhassa voi vierailla maksutta marras-maaliskuussa tiistaista sunnuntaihin kello 8-16.30 ja huhti-syyskuussa keskiviikkoisin klo 15-18 ja sunnuntaisin klo 9-11. 43-50 Main Street, Flushing. Metro: Main Street/Flushing.

Rockefeller Center

Rockefeller Center

Keskellä Manhattania sijaitseva 1930-luvulla valmistunut Rockefeller Center on yksi New Yorkin tunnetuimmista maamerkeistä. Rakennuskompleksi kuuluu mm. 14 pilvenpiirtäjää ja 6000-paikkainen Radio City Music Hall -teatteri. Rakennuskompleksi tunnetaan myös Rockefeller Plazan jouluvaloista ja loka-maaliskuussa avoinna olevasta luistinradasta. Metro: 47-50th Street/Rockefeller Center.

Rubin Museum of Art

Himalayalaisen taiteen museossa voi vierailla maksutta perjantaisin klo 18-22. 150 West 17th Street. Metro: 14th Street ja 18th Street.

Studio Museum in Haarlem

Haarlemissa sijaitsevasssa afroamerikkalaisessa taidemuseossa voi vierailla ilmaiseksi sunnuntaisin kello 12-18. 144 West 125th Street. Metro: 125th Street 7th Avenue.

Times Square

Times Square

Kirkkaista valomainoksista, ihmisvilinästä ja uudenvuoden vietosta tunnettu Times Square on yksi New Yorkin tunnetuimmista maamerkeistä ja ”pakollisista” nähtävyyksistä. Nimestä huolimatta Times Square ei ole varsinaisesti aukio vaan Broadwayn ja 7th risteyksessä sijaitseva alue, joka rajoittuu korkeussuunnassa West 42nd ja West 47th Streetin väliselle alueelle. Metro: Times Square–42nd Street/Port Authority Bus Terminal.

”Ilmaiset” kaupunkikierrokset

Mm. Free tours by foot ja Sandeman’s New Europe järjestävät päivittäin useita ”ilmaisia” opastettuja kaupunkierroksia New Yorkissa. Kierrosten maksuttomuus perustuu oppaiden tippipohjaiseen palkkaukseen, tosin sama pätee myös useimpiin maksullisiin kierroksiin.

Museoiden pay what you wish -tunnit

Monet museot kuten Guggenheim (lauantaisin klo 17.45-19.45), Whitney Museum of American Art (perjantaisin klo 19-22), New Museum (torstaisin klo 19-21), Bronxin eläintarha (keskiviikkoisin) ja International Center of Photography Museum (torstaisin klo 18-21) järjestävät viikottain suosittuja pay what you -tunteja, joiden aikana normaalin sisäänpääsylipun ostamisen sijasta lipusta voi maksaa mieleisen summan.

Lisäksi tiettyjen suosittujen museoiden kuten Metropolitan Museum of Artin ja Museum of Natural Historyn pääsymaksu on ainoastaan ehdotus. Tätä ei varsinaisesti mainosteta, mutta n. 30-40 % kävijöistä maksaa sisäänpääsystä muun kuin ehdotetun summan.

Muuta luettavaa

Matkavinkkejä Peruun

Matkavinkkejä Peruun

Tyynenmeren rannalla Etelä-Amerikassa sijaitseva Peru tunnetaan parhaiten inkoista ja Machu Picchusta, mutta maasta löytyy myös…

Lue lisää

Matkavinkkejä Azoreille

Matkavinkkejä Azoreille

Portugalille kuuluva aktiivi- ja luontomatkakohteena tunnettu 250 000 asukkaan Azorien saariryhmä sijaitsee 1500 kilometrin päässä…

Lue lisää

Matkavinkkejä Guatemalaan

Matkavinkkejä Guatemalaan

Keski-Amerikassa sijaitsevan Guatemalan tunnetuimpia matkakohteita ovat Tikalin ja muiden sademetsän keskellä sijaitsevien mayakaupunkien ohella mm….

Lue lisää