Matkavinkkejä Azoreille

Portugalille kuuluva aktiivi- ja luontomatkakohteena tunnettu 250 000 asukkaan Azorien saariryhmä sijaitsee 1500 kilometrin päässä manner-Portugalista keskellä Atlantin valtamerta, joka tunnetaan mm. tulivuorista, kauniista kraatterijärvistä, vesiputouksista, kuumista lähteistä, lintujen ja valaiden bongaaamisesta.

Portugalin saaret

Portugalin saaret koostuvat kahdesta saariryhmästä – Azoreista ja Madeirasta.

Azorien saariryhmä koostuu yhdeksästä tuliperäisestä saaresta: São Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores ja Corvo. Jokaisella saarella on omat luonteenomaiset piirteet, joten saarihyppely on paras tapa tutustua Azoreihin.

Pienin saarista on noin 450 asukkaan Corvo ja suurin n. 140 000 asukkaan São Miguel, joka on Azoreiden suosituin matkakohde.

Lagoa do fogo

Lagoa do Fogo

São Miguelin keskiosassa sijaitseva kaunis Lagoa do Fogo järvi on yksi saaren tunnetuimmista nähtävyyksistä. Maisemia voi ihailla myös näköalatasanteilta, mutta parhaiten niistä pääsee nauttimaan tekemällä parin tunnin kävelyretken järven rannalle.

Sete Ciades

Kuuntele äänikirjoja matkalla

BookBeat on äänikirjapalvelu, jossa yli 500 000 äänikirjaa.

BookBeat tarjoaa 30 päivän maksuttoman kokeilujakson, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. Jaksoon sisältyy 20 tuntia kuunteluaikaa, joka vastaa noin 3-4 kokonaista kirjaa.

Liity ilmaiseksi
Bookbeat.fi
mainos

Sete Cidades

São Miguelin saaren keskiosassa tulivuoren kraatterissa sijaitseva kaunis Lagoa das Sete Cidades kaksoisjärvi on Azorien tunnetuimmista retkikohteista. Lagoa Azulin vesi on nimensä mukaisesti sinistä ja Lagoa Verden vihreää. Kauniita maisemia voi ihailla esimerkiksi Vista do Rein näköalatasanteelta, mutta parhaiten maisemista pääsee nauttimaan tekemällä 2-5 tunnin kävelyretken kaksoisjärven ympäristössä.

Ponta Del Gada

Ponta Delgada

São Miguelin saarella sijaitseva 68 000 asukkaan Ponta Delgada on Azorien suurin kaupunki, jonka tärkeimmät nähtävyydet ja museot ehtii näkemään 1-2 päivässä. Ponta Delgadasta käsin on helppo tehdä omatoimisia retkiä saaren esimerkiksi Sete Cidadesiin, Furnasiin, Caldeira Velhaan ja Lagoa do Fogoon.

Caldeira Velha

Caldeira Velha

São Miguelin saarella sijaitseva Caldeira Velha on lämmin vesiputous. Alueella on viileä ja lämmin allas, joihin voi pulahtaa. Caldeira Velha sijaitsee Ribeira Granden kaupungin ja Lagoa do Fogo järven lähistöllä, joista ainakin kahteen ehtii matkustamaan saman päivän aikana.

Angra do Heroismo

Angra do Heroismo

Terceiran saarella sijaitseva 1400-luvulla perustettu Angra do Heroismo on Azorien vanhin kaupunki, jonka kaunis historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailman perintölistalle. Historiallisen keskustan ohella Angran kohokohtana on keskustan kupeessa sijaitseva sammunut Monte Brasil tulivuori ja sen ympäristössä sijaitseva luonnonpuisto. Useimmat matkailijat matkustavat vuoren huipulle autolla, mutta parhaiten kauniita maisemia pääsee ihailemaan tekemällä muutaman tunnin kävelyretken luonnonpuistoon.

Terceiran muihin nähtävyyksiin kuten tulivuoren sisällä sijaitsevaan Algar do Carvão luolastoon, Serra do Cumen näkoalatasanteeseen ja Biscoitosin luonnonaltaisiin on melko helppo tutustua Angrasta käsin joko omatoimisesti tai osallistumalla opastetulle päiväretkelle.

Faial - Cabeco Gordo

Faial

Faialin saaren ainoa kaupunki Horta tunnetaan erityisesti Atlantin yli purjehtijoiden suosimana pysähdyspaikkana. Saaren tärkeimmät nähtävyydet kuten Cabeço Gordo tulivuoden kraatterin ja vuosina 1957-58 merenalaisen tulivuorenpurkauksen yhteydessä Faialiin sulautuneen pienen Capelinhos saaren ehtii näkemään muutamassa päivässä. Saarella on muutamia mielenkiintoisia muutaman tunnin kävelyreittejä kuten Caldeiran (tulivuoren kraatterin) ympäri kulkeva 8 kilometriä pitkä reitti ja Porto Pim Bayn ympäristössä kulkeva 3 kilometriä reitti.

Pico

Pico

Puolen tunnin lauttamatkan päässä Faialista ja 1,5 tunnin lauttamatkan päässä São Jorgesta sijaitseva Pico on Azorien toiseksi suurin saari. Saari tunnetaan erityisesti viinitarhoista ja 2351 metriä korkeasta Pico tulivuoresta, joka on Portugalin korkein kohta.

Picon huipulle pystyy kiipeämään myös omatoimisesti, mutta opastetulle retkelle osallistuminen on suositeltavaa. (Sääolosuhteiden takia huipulle ei voi kiivetä joka päivä, joten aikataulusta ei kannata tehdä liika tiukkaa.)

Corvo

Flores ja Corvo

Muista saarista poiketen läntiseen saariryhmään kuuluvat Flores ja Corvo sijaitsevat Pohjois-Amerikan mannerlaatalla. 4000 asukkaan Floresin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. vesiputoukset, järvet ja korkeat kallioseinämät. Floresista pääsee lautalla ympäri vuoden pari kertaa viikossa 40 minuutin lauttamatkan päässä sijaitsevalle 400 asukkaan Corvon saarelle (useimmat matkailijat tekevät Corvolle ainoastaan päiväretken).

Valaat ja delfiinit azorit

Valaiden ja delfiinien bongaus

Valassafarit ovat yksi suosituimmista aktiviteeteista Azoreilla. Valassafareita lähtee ympäri vuoden São Miguelin suurimman kaupungin, Ponta Delgadan, satamasta ja ainakin kesäkaudella Hortan (Faial), Madalenan (Pico) ja Angran (Terceira) satamista. Saaresta riippuen parhaita bongauskuukausia ovat huhti-heinäkuu tai huhti-lokakuu.

Patikointi Azorit

Patikkaretket Azoreilla

Saarten luontoon kannattaa tutustua kävelyretkillä, joko omatoimisesti tai oppaan johdolla. Lähes joka saarelta löytyy mielenkiintoisia retkikohteita omatoimimatkailijoille kuten Monte Brasil (Terceira), Caldeira (Faial), Sete Cidades ja Lagoa do Fogo (São Miguel). Lisätietoa virallisista reiteistä löytyy Visit Azores -sivustolta.

Azorit Lennot

Lennot Lissabonista ja Portosta Azoreille saa varattua halvimmillaan 50-60 eurolla

Lennot Helsingistä Ponta Delgadaan ja Terceiraan maksavat tyypillisesti vähintään 350-400 euroa (talvikaudelle on välillä myynnissä lentoja n. 300 eurolla). Ryanairin ja TAP Portugalin meno-paluulennot Lissabonista ja Portosta Terceiraan ja Ponta Delgadaan saa varattua halvimmillaan n. 50-60 eurolla, joten erityisesti ensimmäistä kertaa Portugaliin reissatessa kannattaa harkita Lissabonin ja/tai Porton reissun yhdistämistä Azorien matkaan. Usein halvimpien Portugalin sisäisten tarjouslentojen löytäminen edellyttää lentojen varaamista vähintään 3-4 kuukautta aiemmin. Lentoja omille päiville voit etsiä esimerkiksi Skyscannerin ja momondon kautta.

Azorien sisäiset jatkolennot ovat maksuttomia manner-Portugalista ja Madeiralta matkustettaessa

Manner-Portugalista ja Madeiralta Azoreille ja Azoreilta muualle Portugaliin lennettäessä Azorien sisäiset SATA Air Açoresin jatkolennot maksuttomia ovat tietyin rajoituksin. Esimerkiksi Ryanairin 20 euron tarjouslipun Lissabonista Ponta Delgadaan ostaneet matkustajat voivat varata maksuttoman jatkolennon Ponta Delgadasta toiselle saarelle täyttämällä SATA:n sivuilta löytyvän lomakkeen tai soittamalla SATA:n asiakaspalveluun 72 tunnin sisällä lentojen ostamisesta.

Maksuttomiin jatkolentoihin liittyy muutamia rajoituksia, joten luethan SATA:n sivuilta löytyvät ehdot ennen lentojen Azoreille ostamista. Jatkolennon lähtöselvitystä tehtäessä on esitettävä matkalippu manner-Portugalista/Madeiralta Azoreille (tai päinvastoin). Minimi vaihtoaika on virallisesti 90 minuuttia, mutta erillisellä lipulla olevien lentojen väliin kannattaa jättää vähintään 3 tuntia. Jatkolennon on lähdettävä 24 tunnin sisällä koneenvaihtokaupunkiin saapumisesta.

Saarihyppely Azoreilla

Jokainen saari on erilainen matkakohde, joten saarihyppely on paras tapa tutustua Azoreihin. Atlantico Linen lautat liikennöivät useimpien saarten välillä touko-syyskuussa. Muulloin lentäminen on käytännössä ainoa vaihtoehto. Poikkeuksena muutamat saariryhmien sisäiset lauttareitit kuten Hortasta (Faial) Madalenaan (Pico), joita liikennöidään ympäri vuoden.

Nettisivuilta löytyvät aikataulutiedot eivät aina ole täysin ajan tasalla ja välillä liput kaikista suosituimmille vuoroille loppuunmyydään ainakin pari tuntia aiemmin, joten lauttaliput kannattaa ostaa mieluiten etukäteen.

Yhdensuuntaiset SATA Air Açoresin Azorien sisäiset lennot maksavat tyypillisesti ~90 euroa, mutta lyhyemmät lennot kuten Terceiralta Graciosaan ja Hortasta Floresiin maksavat ~50 euroa. Usein Azorien sisäisiä yhdensuuntaisia lippuja voi muuttaa maksutta ja niihin voi yhdistää stopoverin loogisessa koneenvaihtokaupungissa tietyin rajoituksin (tarkista lippuehdot lentoja varatessa). Stopovereita hyödyntämällä esimerkiksi Flores – Horta (Faial) – Terceira – Ponta Delgada lipun saa varattua ~100 eurolla. Useamman kohteen lentoja voit etsiä valitsemalla esimerkiksi Skyscannerin tai momondon lentohausta useita kohteita kohdan.

Sääolosuhteista johtuvat lentojen ja lauttojen viivästykset ja peruuntumiset ovat erityisesti talvella suhteellisen yleisiä, joten paluulentoa edeltävän yön viettäminen samalla saarella ja kattavan matkavakuutuksen hankkiminen on suositeltavaa.

Ilman vuokra-autoa liikkuminen on haastavaa

Useimpia bussilinjoja pienemmillä saarilla kuten Picossa, Faialissa, São Jorgessa ja Floresissa liikennöidään ainoastaan 2-3 kertaa päivässä ja bussireitit on suunniteltu ensisijaisesti paikallisia varten. Siksi auton vuokraaminen, taksilla matkustaminen tai opastetuille retkille osallistuminen ovat monilla saarilla käytännössä ainoita tapoja tutustua useimpiin nähtävyyksiin ja luontokohteisiin.

Matkasuunnitelmasta riippuen myös ilman autoa matkustaminen voi onnistua (oman Azorien matkan sain toteutettua ilman vuokra-autoa). São Miguelin ja Terceiran bussiverkosto on muita saaria kattavampi ja São Miguelin saaren tunnetuimpiin luontokohteisiin Sete Cidadesiin ja Lagoa do Fogoon pääsee touko-lokakuussa myös Carrisin Yellow Bus sightseeing-bussilla.

Muutamilla saarilla kuten Floresissa ilman autoa liikkuminen on käytännössä lähes mahdotonta, joten ennen lentojen ostamista kannattaa tehdä alustava matkasuunnitelma ja selvittää pystyykö sen toteuttamaan ilman vuokra-autoa.

Autoa vuokratessa kannattaa miettiä tarvitseeko sitä koko reissun ajan. Esimerkiksi taksimatka Ponta Delgadan lentoasemalta keskustaan maksaa kelloajasta riippuen 7-11 euroa, joten autoa ei välttämättä kannata vuokrata kaikilla saarilla heti lentokentältä vaan ainoastaan pariksi päiväksi saaren kiertämistä varten.

Käytännön vinkkejä Azorit matkalle

  • Paikalliset osaavat yllättävän hyvin englantia. Portugalin taidoille on käyttöä lähinnä pienemmissä kylissä, joissa monet eivät osaa englantia. (Suuri osa saarten väestöstä muutti Yhdysvaltoihin 1920-70-lukujen aikana, joten monilla paikallisilla on sukulaisia Yhdysvalloissa.)
  • Kaikkia lauttareittejä ei liikennöidä päivittäin ja majoitustarjonta pienemmillä saarilla on melko rajattua, joten matkasta saa toimivamman kokonaisuuden helpommin tekemällä alustavan matkasuunnitelman ennen lentojen varaamista. Samalla kertaa kannattaa laskea alustava matkabudjetti. Azorien hintataso on periaatteessa suhteellisen edullinen, mutta opastetut retket ja/tai vuokra-auto, saarten sisäiset lento- ja lauttaliput jne. nostavat matkan kokonaiskustannuksia.
  • Majoitus- ja vuokra-autotarjonta saarilla on rajallista. Erityisesti heinä-elokuussa majoitus- ja vuokra-autovaraukset kannattaa tehdä ajoissa.
  • Paras ajankohta matkustaa Azoreille riippuu siitä mitä haluat tehdä Azoreilla, mille saarille matkustat jne. Monia lauttareitteja liikennöidään ainoastaan touko-syyskuussa ja osa opastettuja retkiä erityisesti pienemmillä saarilla järjestävistä yrityksistä toimii ainoastaan kesäkaudella. Kesäsesongin ulkopuolella saarilla on rauhallisempaa ja edullisen majoituksen löytäminen on helpompaa, mutta talvikaudella saarilla on sateisempaa ja kylmempää.
  • Matalalla olevat pilvet häiritsevät välillä näkyvyyttä tietyissä suosituissa nähtävyyksissä kuten Sete Cidadesissa ja Lagoa do Fogossa Visit Azoresin sivuilta löytyy linkkejä nettikameroihin, joista voi tarkistaa tämän hetkisen tilanteen.
  • Opastettuja retkiä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös ryhmäkokoon ja tarkistaa sisältyykö lounas ja mahdolliset pääsymaksut hintaan. Pienemmässä ryhmässä matkustamisen etuina on se, että opas pystyy paremmin huomioimaan ryhmän toiveet eikä aikaa mene turhaan odotteluun.
  • Azorit ei ole varsinaisesti rantalomakohde, vaikka monilta saarilta löytyykin kelvollisia rantoja.
  • Saarilla on useita mikroilmastoja ja sää voi muuttua nopeasti, joten päiväretkille kannattaa ottaa mukaan lämpimiä vaatteita ja varautua sateeseen, vaikka ulkona olisi yli 25 astetta.
  • Aikaero on -3 tuntia.

Muuta luettavaa

Madridin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Madridin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Madridin monet suosituimmat museot kuten Prado, Reina Sofía ja Thyssen-Bornemisza järjestävät säännöllisesti ilmaisiltoja (monet museot…

Lue lisää

Kööpenhaminan ilmaiset museot ja nähtävyydet

Kööpenhaminan ilmaiset museot ja nähtävyydet

Kööpenhaminasta löytyy maksullisten nähtävyyksien lisäksi myös runsaasti ilmaista nähtävää ja koettavaa. Kokosimme listan kaupungin ilmaisista…

Lue lisää

Pääsiäissaari ja kivipatsaat

Pääsiäissaari ja kivipatsaat

Chilelle kuuluva Pääsiäissaari (Rapa Nui) on monen matkailijan unelmakohde ja yksi maailman syrjäisimmistä asutuista saarista….

Lue lisää