Lontoon ilmaiset nähtävyydet ja museot

Lontoo tunnetaan kalliina kaupunkina, mutta kaupungista löytyy myös paljon ilmaista tekemistä. Esimerkiksi monet kaupungin tunnetuimmat museot kuten National Gallery, National History Museum, Science Museum ja Victoria & Albert Museum ovat ilmaisia. Kokosimme Lontoon ilmaisista nähtävyyksistä ja museoista.

Aukioloajoissa voi olla poikkeuksia esimerkiksi näyttelyiden vaihtuessa ja pyhäpäivinä, joten tarkistathan mahdolliset poikkeukset ennen matkaa. Maksuttoman perusnäyttelyn lisäksi osa museoista järjestää maksullisia erikoisnäyttelyitä.

British museum

British Museum

Bloomsburyn kaupunginosassa historiaan ja kulttuuriin keskittyvä British Museum on Britannian suurin museo, jonka kokoelmassa on yli seitsemän miljoonaa esinettä. Museossa on esillä mm. antiikin Egyptistä, Roomasta ja Kreikasta, Mesopotamiasta, Meksikosta, Afrikasta ja Aasiasta peräisin olevia esineitä. Kokoelmaan tutustuminen vaatii useita käyntejä, joten etukäteen kannattaa miettiä mitkä aiheet kiinnostavat eniten.

Museo järjestää maksuttomia 30 minuutin pituisia opastettua Eye Opener -kierroksia päivittyäin kello 11 ja 15.45 välillä, joiden aikana voi tutustua tarkemmin eri kokoelmiin.

British Museum on avoinna joka päivä kello 10-17.30 (perjantaisin 20.30 saakka). Great Russell Street. Metro: Tottenham Court Road, Holborn. Russell Square ja Goodge Street.

Buckinghamin palatsin vahdinvaihto

Kuningattaren henkivartion puolisen tuntia kestävä vahdinvaihto järjestetään huhti-lokakuussa päivittäin kello 11.30 ja marras-maaliskuussa (säävaraus) joka toinen päivä.

Greenwich Park

Estä korvien lukkoon meneminen lentokoneessa

Jenkeissä kulttituotteeksi muodostuneet Earplanesit nyt saatavilla myös suomesta.

Jokaisen EarPlanesin sisällä on keraaminen ilmanpainesuodatin joka hidastaa ilmanpaineen vaihtumista korvissa.

S koko sopii 6-10v lapsille, L koko 11+ ja aikuisille.

Katso Tarjous
apteekkituotteet.fi
mainos

Greenwich Park

Greenwichin kuninkaallinen puisto on kooltaan 74 hehtaaria ja se on osa Unescon Greenwichin maailmanperintökohdetta. Puisto tunnetaan mm. kuninkaallinen observatoriosta (Royal Observatory), jonka mukaan nollameridiaani on määritelty. Kesäviikonloppuisin puisto on paikallisten suosima piknikkohde. Docklands Light Railway: Cutty Sark.

Houses of Parliament

Thamesin rannalla oleva parlamenttitalo ja Big Ben -kello ovat Piccadilly Circuksen ohella Lontoon tunnetuimpia maamerkkejä. House of Commons Visitors’ Gallery- ja House of Lord Visitors’s Gallery -tiloissa on mahdollista vierailla parlamentin istuntojen yhteydessä, joihin on yleensä jonotettava vähintään tunnin ajan. Metro: Westminster.

Hyde Park ja Kensington Gardens

Turistit mieltävät usein Hyde Park Cornerin ja High Street Kensingtonin metroasemien välisellä alueella sijaitsevan puistoalueen yhdeksi puistoksi mutta kyseessä on todellisuudessa kaksi melko erilaista puistoa. Keskustan puoleinen Hyde Park tunnetaan mm. pienestä Serpentine-lammesta ja Speaker’s Cornerista, jossa kuka tahansa on voinut pitää puheita sunnuntaisin vuodesta 1872 lähtien.

Kensington Gardens -puiston nähtävyyksiä ovat puistoalueen lisäksi mm. Serpentine Galleries -taidegalleria (ilmainen sisäänpääsy, avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18), Kensingtonin palatsi ja Albert Memorial -muistomerkki. Metro: Hyde Park Corner, Marble Arch, Notting Hill Gate ja High Street Kensington.

Imperial War Museum

Sotamuseon kokoelma painottuu ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan mutta museo käsittelee myös muita vuoden 1914 jälkeen alkaneita sotia, joihin Britannia tai Brittiläinen Kansainyhteisö ovat osallistuneet. Museon pysyvään näyttelyyn kuuluu mm. ensimmäisestä maailmansodasta kertova First World War Galleries, Holokausti-näyttely, vakoilusta ja peitetehtävistä kertova Secret War -näyttely ja ihmisoikeusrikoksia käsittelevä näyttely. Lisäksi museossa on esillä sodissa käytettyjä aseita ja esineitä kuten saksalaisia V2-ohjuksia, lentokoneita, panssarivaunuja ja tykkejä.

Museo on avoinna kello 10-18 (sisäänpääsy suljetaan kello 17.30). Lambeth Road. Lähimpiä metroasemia ovat Lambeth Northin, Waterloon ja and Elephant and Castlen metroasemat sijaitsevat n. 10- 15 minuutin kävelymatkan päässä museosta.

Museum of London

Lontoon kaupunginmuseo esittelee Lontoon historiaa 450 000 vuoden ajalta. Ilmainen museo on avoinna päivittäin kello 10-18. 150 London Wall. Metro: St Paul’s.

National Gallery

Trafalgar Squaren vieressä sijaitsevassa National Galleryssä on esillä yli 2300 maalausta, joista vanhimmat on maalattu 1200-luvun puolivälissä ja uusimmat vuonna 1900. Museon kohokohtia ovat eurooppalaisten taiteilijoiden tunnetuimmat teokset kuten Van Goghin Auringonkukat, Botticellin Venus ja Mars ja Leonardo da Vincin Luolamadonna. Kansallisgalleria on avoinna kello 10-18 (perjantaisin 10-21) ja sen pysyvään näyttelyyn on vapaa pääsy. Trafalgar Square. Metro: Charing Cross.

Natural History Museum

Luonnontieteellisessä museossa esillä olevat esineet ja näytteet jakautuvat viiteen pääkokoelmaan: kasvitiede, geologia, hyönteistiede, paleontologia ja eläintiede. Lisäksi museossa on villieläinpuutarha, joka sisältää alkuperäisiä eläin- ja kasvilajistoja. Museon suosituimpia näyttelyitä ovat mm. dinosaurusgalleria, tulivuorista ja maanjäristyksistä kertova galleria sekä museon holvi (The Vault), jossa säilytetään arvokkaimpia ja harvinaisimpia esineitä kuten timantteja ja meteoriittejä. Museo on avoinna kello 10-17.50 ja sen pysyvään näyttelyyn on vapaa pääsy. Cromwell Road. Metro: South Kensington.

National Maritime Museum

Greenwichin puiston laidalla sijaitseva Maritime Museum on yksi maailman suurimmista ja kattavimmista merimuseoista, jonka pysyvään näyttelyyn pääsee sisään ilmaiseksi. Museossa järjestetään myös maksullisia vaihtuvia näyttelyitä, joihin korkeasesongin aikana kannattaa hankkia etukäteen liput turhan jonottamisen välttämiseksi. Museo on avoinna kello 10-17. King William Walk. Docklands Light Railway: Cutty Sark.

National Portrait Gallery

Kansallisgallerian läheisyydessä sijaitseva National Portrait Galleryn kokoelmassa on noin 195 000 historiallisesti merkittävistä ja kuuluisista briteistä. Museo on avoinna päivittäin kello 10-18 (torstaisin ja perjantaisin kello 21 saakka). St. Martin’s Place. Metro: Charing Cross, Leicester Square ja Embankment.

Piccadilly Circus

Westendissä sijaitseva risteys valomainoksineen on yksi Lontoon tunnetuimmista maamerkeistä. Metro: Piccadilly Circus.

Royal Air Force Museum

Reilun puolen matkan päässä Kings Crossin asemasta sijaitsevassa ilmailumuseossa on esillä mm. yli 100 lentokonetta. Museo on avoinna päivittäin kello 10-18. Lähin metroasema on Colindale, josta matkaa on jatkettava bussilla 303.

Science Museum

Kensingtonissa sijaitsevan tiede- ja tekniikkamuseon kokoelmissa on yli 300 000 esinettä, joiden joukossa mm. maailman vanhin höyrykone, ensimmäinen suihkumoottori ja Apollo 10 komentomoduuli. Museo on avoinna kello 10-18 (perjantaisin klo 19 saakka). Exhibition Road. Metro: South Kensington.

Sir John Soane Museum

Vuonna 1837 kuolleen neoklassisen arkkitehdin Sir John Soanen koti toimii nykyään museona. Museo on suurelta osin siinä tilassa missä se oli arkkitehdin kuoltua. Museossa on esillä hänen projekteihinsa liittyvien piirrosten ja mallien lisäksi mm. maalauksia ja antiikin Kreikasta ja Egyptistä peräisin olevia esineitä. Ilmainen museo on avoinna tiistaista lauantaihin kello 10-17 mutta turhan jonottamisen välttämiseksi museossa kannattaa mieluiten vierailla heti sen auettua. 13 Lincoln’s Inn Field. Metro: Holborn.

Sky Garden

Sky Gargen

Sky Garden on 150 metrin korkeudessa sijaitseva puutarha ja näköalatasanne. Sisäänpääsy Sky Gardeniin on maksuton, mutta liput on varattava etukäteen Sky Gardenin kotisivujen kautta. 1 Sky Garden Walk. Metro: Monument.

Tate Britain

Aiemmin Tate Galleryna tunnettu Millbankissa sijaitsevassa museossa on esillä brittiläistä taidetta 1500-luvulta nykypäivään saakka. Museo on avoinna päivittäin kello 10-18. Metro: Pimlico.

Tate Modern

Vuonna 2000 entisen voimalaitoksen tiloihin avattu modernin taiteen museo sijaitsee Banksidessa Thamesin rannalla lähellä Millenium Bridgeä. Museossa on esillä kansainvälistä modernia ja nykytaidetta vuodesta 1900 lähtien, muun muassa Dalín, Matissen Monet’n, Picasson ja Warholin teoksia. Pysyvä kokoelma sijaitsee kolmannessa ja viidennessä kerroksessa, joihin on ilmainen sisäänpääsy (erikoisnäyttelyt maksullisia). Museo on avoinna päivittäin klo 10-18 (perjantaisin ja lauantaisin klo 22 saakka). Metro: Southwark ja Blackfriars.

V&A Museum of Childhood

Victoria & Albert Museum of Childhoodissa on esillä lelukokoelma, jonka vanhimmat esineet ovat peräisin 1600-luvulta. Lisäksi perheen pienimmille on tarjolla erilaisia aktiviteetteja. Ilmainen museo on avoinna päivittäin klo 10-17.45. Museon sijaitsee viiden minuutin kävelymatkan päässä Bethnal Greenin metroasemasta.

Victoria & Albert (V&A) Museum

Kensingtonissa sijaitseva V&A on maailman suurin sisustusesineiden museo, jonka 145 galleriassa on esillä mm. klassista taidetta, muodin historiaa, aasialaista taidetta, kuuluisien antiikin veistosten kopioita, designia ja eri puolilta maailmaa peräisin olevia esineitä. South Kensingtonin metroaseman läheisyydessä sijaiseva museo on avoinna klo 10-17.45 (perjantaisin klo 22 saakka).

Koko kaupungin sightseeing

Jos haluaa maksaa päivän tai kahden nähtävyyskierroksesta koko Lontoon ympäri kannattaa harkita Hop-On Hop-Off sightseeingejä.

Saittarilla pääsee helposti ja nopeasti kaikkiin Lontoon pääkohteisiin. Reitti kulkeen mm. Trafalgar Squaren ohi, joka on yksi kaupungin tunnuskuvallisimmista paikoista, jossa on kulkuväylä, monumentti, ulkoilmataidegalleria ja täydellinen paikka katsella maailman menoa. Aukiota hallitsee Nelsonin pylväs, muistomerkki yhdelle maan suurimmista merivoimien sankareista.

London Bridge on toinen pakollinen kohde. Nykyaikainen silta on vain 50 vuotta vanha, mutta tässä paikassa on ollut silta siitä lähtien, kun roomalaiset olivat kaupungissa. Sieltä on myös joitain parhaista näkymistä.

Sightseeing lipulla pääsee myös jokiajelulle Thamesiin, mistä näkee mm. Big Benin.

Hop-on Hop-off kiertueen voi varata etukäteen netistä alennushintaan.

Muuta luettavaa

Ilmaiset Museot Suomessa

Ilmaiset Museot Suomessa

Monet suomalaiset museot kuten Kiasma, Kansallismuseo, EMMA, Muumimuseo ja Vapriikki järjestävät säännöllisesti ilmaisiltoja. Kokosimme päivitetyn…

Lue lisää

Barcelonan ilmaiset museot ja nähtävyydet

Barcelonan ilmaiset museot ja nähtävyydet

Barcelonasta löytyy maksullisten nähtävyyksien lisäksi myös runsaasti ilmaista nähtävää ja koettavaa. Barcelonan matkaa suunnitteleville lukijoille…

Lue lisää

Madridin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Madridin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Madridin monet suosituimmat museot kuten Prado, Reina Sofía ja Thyssen-Bornemisza järjestävät säännöllisesti ilmaisiltoja (monet museot…

Lue lisää