Matkavinkkejä Peruun

Tyynenmeren rannalla Etelä-Amerikassa sijaitseva Peru tunnetaan parhaiten inkoista ja Machu Picchusta, mutta maasta löytyy myös paljon muuta mielenkiintoista nähtävää kuten kaunis Titicacajärvi, Amazonin sademetsä, Colcan kanjoni, Nazcan linjat, Huacachinan hiekkadyynit, moche-kulttuurin aikaiset Huaca de la Luna y Sol temppelit ja Perunpingviineistä tunnetut Islas Ballestas -saaret.

Peruun matkaa suunnitteleville lukijoille olen koonnut omiin kokemuksiin perustuvia käytännön vinkkejä ja kohdevinkkejä. (Olen aiemmin asunut Limassa pari vuotta mm. työskennellen it-alalla asiantuntijatehtävissä.)

Lima

Vajaan 9 miljoonan asukkaan Perun pääkaupunki Lima jakaa mielipiteitä matkakohteena. Paikoitellen hieman kaoottisen kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. historiallinen keskusta, Huaca Pucllana -pyramidi Mirafloresissa, museot (esim. Museo Larco, Museo Nacional de Arqueología, Antropología e Historia del Perú) ja erityisesti yöelämästä tunnettu Barrancon kaupunginosa. Auringonlaskua Tyynenmeren rannalla kannattaa ihailla esimerkiksi Mirafloresin Malecónilla (kävelykatu).

lima peru Liman keskustori

Titicacajärvi

Yli 3800 metrin korkeudessa Perun ja Bolivian rajalla sijaitseva Titicacajärvi on Etelä-Amerikan suurin ja maailman korkeimmalla sijaitseva purjehduskelpoinen järvi. Kelluvat totoro-kaisloista rakennetut Los Uros saaret ovat järven suosituin ja myös yksi Perun suosituimmista nähtävyyksistä. Muita Titicacan suosittuja matkakohteita ovat mm. Taquile ja Amantani saaret ja Bolivian puolella sijaitsevat Isla de la Luna ja Isla del Sol saaret.

Perun puolella sijaitseva Puno on suurin Titicacajärven rannalla sijaitseva kaupunki. Bolivian puolella alueen keskus on Copacabanan pikkukaupunki. Bussimatka Arequipasta ja Cuscosta Punoon kestää 5-6 tuntia, Copacabanasta 3 tuntia, Bolivian pääkaupungista La Pazista 6-8 tuntia ja Juliacan lentoasemalta tunnin.

lake titicaca peru Los Uros saaret Titicaca järvellä

Estä korvien lukkoon meneminen lentokoneessa

Jenkeissä kulttituotteeksi muodostuneet Earplanesit nyt saatavilla myös suomesta.

Jokaisen EarPlanesin sisällä on keraaminen ilmanpainesuodatin joka hidastaa ilmanpaineen vaihtumista korvissa.

S koko sopii 6-10v lapsille, L koko 11+ ja aikuisille.

Katso Tarjous
apteekkituotteet.fi
mainos

Cusco

Andeilla 3400 metrin korkeudessa sijaitseva Cusco (Cuzco) oli inkavaltakunnan pääkaupunki 1100-luvulta espanjalaisten tuloon asti 1500-luvun alussa ja kaupungin historiallisessa keskustassa näkyy yhä sekä inkakulttuurin että siirtomaa-ajan vaikutus.

Historiallisen keskustan, kirkkojen ja museoiden ohella myös mm. Coricanchan ja Sacsayhuaman raunioilla ja San Pedron markkinoilla (Mercado Central de San Pedro) ja inkojen Pyhässä laaksossa (Valle Sagrado) kannattaa vierailla.

Parinkymmenen kilometrin päässä Cuscosta sijaitsevasta Inkojen Pyhästä laaksosta (Valle Sagrado) löytyy nähtävää muutamaksi päiväksi, mutta tunnetuimmat nähtävyydet kuten Pisacin ja Ollantaytambon inkakaupungit ja Morayn terassiviljelmät ehtii näkemään päivässä osallistumalla opastetulle retkelle.

Useimmissa Cuscon museoissa ja muissa nähtävyyksistä vieraileminen edellyttää Boleto Turistico -yhdistelmälipun ostamista (rahoille saa enemmän vastinetta, jos vietät useamman päivän Cuscossa).

cusco peru Plaza de Armas kylpemässä aamuauringossa Cuscossa. Taustalla Adean vuori.

Machu Picchu

Trooppisen vuoristometsän keskellä sijaitseva muinainen inkakaupunki Machu Picchu on Perun tunnetuin nähtävyys, joka sijaitsee 2430 metrin korkeudessa 80 kilometrin päässä Cuscosta. Rauniokaupungin ohella muita suosittuja Machu Picchun nähtävyyksiä ovat Huayna Picchu (Wayna Picchu) ja Machu Picchu Montaña -vuoret, joille kiipeäminen edellyttää yhdistelmälipun ostamista.

machu piccu peru Panoraamanäkymä Machu Picchusta. Machu Picchu on inka-alue, joka sijaitsee Cuscon alueella Perussa. Machu Picchu on yksi maailman seitsemästä ihmeestä.

Osta pääsyliput ajoissa

Lippuja Machu Picchulle on saatavissa rajoitetusti, joten liput kannattaa ostaa hyvissä etukäteen. Kiipeilylipun Huayna Picchulle sisältävät yhdistelmäliput loppuunmyydään tyypillisesti 2-5 kuukautta aiemmin ja liput Machu Picchulle välillä ~2-4 viikkoa aiemmin. Jäljellä olevien lippujen määrän pystyy tarkistamaan helposti netissä.

Machu Picchulle pääsee helpoiten junalla

Machu Picchulle pääsee helpoiten matkustamalla junalla Cuscosta, Ollantaytumbosta tai Urubambasta kuuden kilometrin päässä Machu Picchusta sijaitsevaan Aguas Calientesin kylään (tunnetaan myös nimellä Machu Picchu Pueblo), josta matkaa Machu Picchulle voi jatkaa bussilla (20 minuuttia) tai kävellen (~1,5 tuntia).

Juna- ja bussiliput Machu Picchulle ovat erittäin kalliita. Junaliput Ollantaytambosta ovat hieman halvempia, joten useimmat budjettimatkailijat matkustavat minibussilla Ollantaytamboon ja sieltä Aguas Calientesiin (matka Cuscosta Ollantayn kautta ja pääsyliput maksavat yhteensä vähintään ~200 euroa). Junalippuja ostaessa kannattaa verrata Perurailin ja Incarailin hintoja.

Erityisesti juhlapyhien (pääsiäinen, kansallispäivä jne.) tienoilla reissatessa junaliput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Inca Trail ja muut vaellusreitit Machu Picchulle

inca trail machu picchu vaellusreitit Inca Trail -vaelluksella nautitaan uskomattomista näkymistä

Neljä päivää kestävä ja 43 kilometriä pitkä upeiden maisemien läpi kulkeva Inca Trail -vaellus on toinen suosittu tapa matkustaa Machu Picchulle. Nykyään Inca Trailin saa aloittaa päivittäin 500 ihmistä (sisältäen kantajat, oppaat jne.), joista turisteja ~200. Vaelluslupia Inca Trailille myönnetään ainoastaan auktorisoidun matkatoimiston järjestämille retkille osallistuville matkailijoille. Korkeasesongin aikana vaellusluvat loppuunmyydään useita kuukausia aiemmin (saatavuustilanteen saa tarkistettua netistä).

Inca Trailin lisäksi Machu Picchulle on mahdollista vaeltaa myös esimerkiksi Choquequirao Trail, Jungle Trek, Salkantay Trail ja -reittejä pitkin, jotka eivät vaadi vaelluslupaa.

Vaellusretkiä järjestävien yritysten väliset erot ovat suuria, joten muiden kokemuksiin tutustua ennen retken ostamista ja eri vaihtoehtoja verrata tarkkaan.

Islas Ballestas

Etelä-Perussa noin 200 kilometrin päässä Limasta sijaitsevilla Ballestasin-saaret tunnetaan erityisesti Perunpingviineistä, joiden lisäksi saarille järjestettävillä veneretkillä voi nähdä mm. merileijonia, hylkeitä ja pelikaaneja. Parin tunnin veneretket saarille lähtevät aamuisin Piscon lähellä sijaitsevasta Paracasin pikkukaupungista.

islas ballestas peru Lintuja Ballestasin saarilla

Huacachina

Hiekkadyynien ympäröimän aavikkolaguunin rannalla sijaitseva Huacachina on pieni lomakylä, jonka dyyneillä voi hiekkalautailla ja osallistua mönkijäajeluille. Huacachina sijaitsee muutaman kilometrin päässä Ican kaupungista.

Huacachina peru Huacachina iltavalaistuksessa

Nazcan linjat

Unescon maailmanperintökohdeluetteloon kuuluvat Nazcan linjat ovat muinaisten Nazca-kulttuurin intiaanien Nazcan autiomaahan noin 1500-2500 vuotta sitten piirtämiä kuvioita, joista suurimmat ovat jopa 370 metriä pitkiä. Kuvioita alueella on yli 700 ja ne vaihtelevat yksinkertaisista viivoista monimutkaisiin eläinkuvioihin kuten kondoriin ja hämähäkkeihin.

Kuviot sijaitsevat Etelä-Perussa reilun 400 kilometrin päässä Limasta ja ~20 kilometrin päässä Nazcan kaupungista. Niitä pääsee parhaiten ihailemaan lentämällä pienkoneella alueen yllä (30 minuutin lento maksaa ~85-110 dollaria/henkilö).

nazca lines peru Nazcan linjoilta löytää muun muassa lintukuvion

Arequipa ja Colcan kanjoni

Etelä-Perussa 2330 metrin korkeudessa sijaitseva valkoisista rakennuksista tunnettu Arequipa on Perun toiseksi suurin kaupunki, joka on hyvä paikka totutella ohuempaan vuoristoilmaan päivän tai kahden ajan ennen Titicaca-järvelle matkustamista.

Arequipasta järjestetään päiväretkiä ja parin päivän matkoja 160 kilometrin päässä sijaitsevaan erityisesti kondoreista tunnettuun Colcan kanjoniin, joka on yksi maailman syvimmistä kanjoneista.

Amazonin sademetsä

Yksi suosituimmista sademetsäretken aloituspaikoista Perun puolella on Iquitos. Parin tunnin venematkan päässä kaupungista on monia lodgeja, joista käsin pääsee tutustumaan jokidelfiineihin, apinoihin, laiskiaisiin, hämähäkkeihin ja muihin sademetsän asukkaisiin.

Vajaan puolen miljoonan asukkaan Iquitos on maailman suurin kaupunki, jonne ei pysty matkustamaan teitä pitkin. Lentäminen ja jokea pitkin päiväkaupalla matkustaminen esimerkiksi Pucallpasta, Yurimaguasista tai Leticiasta (Kolumbia) matkustaminen ovat yleisimpiä tapoja matkustaa 1000 kilometrin päässä Limasta sijaitsevaan kaupunkiin.

Iquitosin ympäristön lisäksi erilaisia sademetsäretkiä järjestetään Perussa myös mm. Puerto Maldonadon (Manún kansallispuisto) ja Pucallpan ympäristössä.

Trujillo

Luoteis-Perussa reilun 500 kilometrin päässä Limasta sijaitseva Trujillo on Perun kolmanneksi suurin kaupunki. Kauniin historiallisen keskustan ohella alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevat moche-kulttuurin aikaiset Huaca de la Luna y Sol temppelit, surffaajien suosima Huanchacon pikkukaupunki ja chimujen pääkaupunki Chan Chan, joka oli esikolumbiaanisen Amerikan suurin kaupunki.

Chiclayo

Pohjois-Perussa sijaitseva 600 000 asukkaan Chiclayo on tunnettu erityisesti lähialueen arkeologisista kohteista kuten Tucúmen pyramideista ja Sipanin herran hautakaivauksista ja -löydöistä Tumbas Reales -museosta, joka sijaitsee Lambayequessa.

Huaraz

3100 metrin korkeudessa sijaitsevasta Huarazin vuoristokaupungista käsin voi tehdä esimerkiksi muutaman päivän ja pidempiä vaellus- ja kiipeilymatkoja Cordillera Blancan vuoristoon ja päiväretkiä mm. Chavin de Huantarin rauniokaupunkiin, lähialueen järville ja Pastorurin jäätikölle.

Kuélap

Pohjois-Perussa on monia upeita inkojen ja Machu Picchun varjoon jääviä arkeologisia kohteita kuten Chachapoyas-kulttuurin keskuksena toiminut Kuélapin linnoitus, joita suuret turistimassat eivät (vielä) ole löytäneet. Kúelap sijaitsee Amazonasin läänissä 3100 metrin korkeudessa ja sinne pääsee helpoiten osallistumalla Chachapoyasista lähtevälle opastetulle päiväretkelle (~25 € + pääsylippu ~5 €, 02/2017).

Pohjois-Perun rannat

Pelkkien rantojen takia Suomesta ei kannata matkustaa Peruun, mutta Pohjois-Perun rantalomakohteet kuten Máncora ja Punta Sal ovat hyviä pysähdyspaikkoja muutaman päivän ajaksi Ecuadoriin matkustettaessa.

Vertaa Perun sisäisiä lentoja varatessa aina paikallisten ja eurooppalaisten sivustojen hintoja

LATAM Airlines ja Avianca ovat suurimpia Perussa toimivia lentoyhtiöitä, joiden lisäksi myös Viva Air PerúSky AirlinePeruvian Airlines ja Star Perú lentävät suosituimpiin kohteisiin.

Perun sisäiset lennot saa usein varattua olennaisesti halvemmalla lentoyhtiön Perun markkinoille suunnatun sivuston kautta. Erityisesti viime hetken lennot saa kuitenkin välillä varattua halvemmalla eurooppalaisten sivustojen kautta, joten Perun sisäisiä lentoja ostaessa kannattaa verrata tarkkaan useamman sivuston hintoja.

Sääolosuhteista johtuvat lentojen viivästymiset ja peruuntumiset Andeilla ovat melko yleisiä. Paluulentoa edeltävän yön viettäminen Limassa on suositeltavaa, jos Perun sisäiset lennot ovat erillisellä lipulla.

Bussimatkailu Perussa

Bussilla matkustaminen on lentämistä joustavampi ja yleensä halvin tapa matkustaa Perussa. Lyhyemmillä korkeintaan 8-10 tunnin bussimatkoilla kuten Limasta Trujilloon ja Ayacuchoon matkustettaessa ero kokonaismatka-ajassa on lentämiseen on verrattuna melko pieni.

Muutamia vinkkejä bussimatkailijoille:

 • Bussifirmojen väliset erot ovat suuria, joten yhtiötä valitessa kannattaa käyttää apuna esimerkiksi opaskirjoja tai kysyä vinkkejä muilta matkailijoilta.
 • Kalleimmissa semi-cama ja cama -busseissa on lähes makuuasentoon kallistuvat istuimet ja halvimmista vuoroista poiketen lipun hintaan sisältyy yleensä ateria (ateriat ovat välillä melko erikoisia, joten mukaan kannattaa ottaa pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien kaltaisia hyvin säilyviä eväitä).
 • Liput yöbusseihin kannattaa ostaa ainakin muutamaa tuntia aiemmin erityisesti perjantaisin ja sunnuntaisin. Suurten bussiyhtiöiden kuten Cruz del Surin, Linean ja Oltursan bussiliput pystyy ostamaan suoraan bussiyhtiön kotisivujen kautta. RedbusinRecorridon ja vastaavien varaussivustojen kautta voi ostaa lippuja myös monien pienempien yhtiöiden busseihin.
 • Pääsiäisen, joulun ja kansallispäivän (28.-29.7) tienoilla suosituimmat bussivuorot loppuunmyydään usein 7-10 päivää aiemmin ja bussilippujen hinnat ovat 50-100 % korkeampia.
 • Bussiaikataulut ovat melko optimistisia, todellinen matka-aika on usein ~10-15 % pidempi.
 • Bussimatkalla kannattaa ottaa mukaan lämpimiä vaatteita ilmastoinnin takia.

Käytännön vinkkejä

 • Meno-paluulennot Helsingistä Limaan tammi-kesäkuussa ja syys-marraskuussa maksavat tyypillisesti ~800-1000 euroa. Joulukuu ja heinä-elokuu ovat yleensä vuoden kalleimpia kuukausia lentää Euroopasta Etelä-Amerikkaan. Vinkkejä Etelä-Amerikan lentojen varaamiseen löytyy täältä.
 • Suomen kansalaiset eivät pääsääntöisesti tarvitse viisumia alle 90 päivän lomamatkaa varten. Passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta (tarkistettu 4/2019).
 • Monet Peruun saapuvat turistit eivät osaa espanjaa. Suosituimmissa matkakohteissa kuten Limassa ja Cuscossa useimmat turismin parissa työskentelevät osaavat ainakin jonkin verran englantia, mutta pikkupaikkakunnilla ja lähinnä paikallisten suosimissa matkakohteissa espanjan alkeiden osaaminen on lähes välttämätöntä.
 • Takseissa ei ole taksimittaria, joten hinta on aina sovittava etukäteen kuljettajan kanssa. Tingi ja kysy tarvittaessa hintaa seuraavalta kuskilta. Taksimatkan hintataso kannattaa selvittää etukäteen esimerkiksi kysymällä hotellin respasta, jotta et maksa ylihintaa. Liman lentokentältä matkustettaessa Uberin käyttäminen tulee yleensä lentokenttätakseja halvemmaksi.
 • Hintataso Perussa on melko edullinen. Matkabudjettia miettiessä kannattaa kuitenkin huomioida sademetsäretket, Machu Picchu ja muut kalliimmat aktiviteetit.
 • Vuoristoon matkustaessa akklimatisaatioon eli ohuempaan ilmaan totuttelemiseen on varattava riittävästi aikaa. Esimerkiksi ennen Titicacajärvelle matkustamista kannattaa viettää muutama päivä Cuscossa tai Arequipassa.
 • Monet ruokakaupat, apteekit, huoltoasemat ja tavaratalot hyväksyvät paikallisen valuutan (sol) lisäksi myös hyväkuntoiset dollarit maksuvälineinä.
 • Dollareita ja soleja saa nostettua ilman paikallisten pankkien lisämaksuja esimerkiksi Banco del Crediton automaateista.
 • Pidä aina mukana pikkurahaa. Esimerkiksi monet taksikuskit eivät pysty antamaan vaihtorahaa 50-100 solin seteleistä.
 • Pääsyliput, satamamaksut jne. eivät yleensä sisälly opastettujen retkien hintaan.
 • Lounasaikana päivän menun (menu del día) tilaaminen tulee yleensä olennaisesti ruokalistalta tilaamista halvemmaksi.
 • Paikallisen prepaid-liittymän hankkiminen edellyttää yleensä teleopettorin omassa liikkeessä asioimista (monet jälleenmyyjät eivät myy sim-kortteja ulkomaalaisille). Claron ja Movistarin (Telefonica) verkot ovat kilpailijoita kattavampia. Mobiilidatan käyttäminen tulee 80-90 % halvemmaksi, jos ostat datapaketin tekstiviestillä.

Muuta luettavaa

Barcelonan ilmaiset museot ja nähtävyydet

Barcelonan ilmaiset museot ja nähtävyydet

Barcelonasta löytyy maksullisten nähtävyyksien lisäksi myös runsaasti ilmaista nähtävää ja koettavaa. Barcelonan matkaa suunnitteleville lukijoille…

Lue lisää

Oslon ilmaiset nähtävyydet ja museot

Oslon ilmaiset nähtävyydet ja museot

Oslo tunnetaan yhtenä maailman kalleimmista kaupungeista, vaikka Norjan kruunu on heikentynyt parin viime vuoden aikana….

Lue lisää

Ilmaiset Museot Suomessa

Ilmaiset Museot Suomessa

Monet suomalaiset museot kuten Kiasma, Kansallismuseo, EMMA, Muumimuseo ja Vapriikki järjestävät säännöllisesti ilmaisiltoja. Kokosimme päivitetyn…

Lue lisää