Matkavinkkejä Guatemalaan

Keski-Amerikassa sijaitsevan Guatemalan tunnetuimpia matkakohteita ovat Tikalin ja muiden sademetsän keskellä sijaitsevien mayakaupunkien ohella mm. kaunis Atitlánjärvi, tulivuoret, viehättävä siirtomaakaudella pääkaupunkina toiminut Antigua ja Chichicastenangon markkinat.

Kokosimme omiin kokemuksiin perustuvia matkavinkkejä Guatemalaan ja ideoita minne matkustaa Guatemalassa. (Olemme matkustaneet Guatemalaan mm. Aeroméxicon parin vuoden takaisilla 144 euron hinnoitteluvirhelennoilla Amsterdamista.)

Antigua

1540-luvulla perustettu Guatemalan entinen pääkaupunki Antigua Guatemala sijaitsee noin 1600 metrin korkeudessa kolmen tulivuoren ympäröimässä laaksossa 50 kilometrin päässä nykyisestä pääkaupungista Guatemala Citystä. Kaupunki menetti asemansa pääkaupunkina vuoden 1773 maanjäristyksen ja Agua-tulivuoren rinteiltä vyöryneitten vesimassojen tuhottua kaupungin.

UNESCOn maailmanperintökohdelistalle kuuluvan Antiguan historiallinen keskusta on täynnä kauniita siirtomaakauden rakennuksia, viehättäviä kirkkoja ja muita historiallisia nähtävyyksiä. Kaupungin laidalla sijaitsevan Cerro de la Cruz kukkulan huipulla on näköalatasanne, jonka huipulle kiipeäminen kestää vajaa puoli tuntia.

Lukuisat matkatoimistot ja majatalot myyvät opastettuja päiväretkiä Antiguasta esimerkiksi tulivuorille, Guatemala Cityyn, Atitlánjärvelle ja Chichicastenangon markkinoille. Antiguassa on monia kielikouluja ja se on yksi suosituimmissa paikoista opiskella espanjaa Keski-Amerikassa.

antigua guatemala
Guatemalan entinen pääkaupunki Antigua

Atitlánjärvi (Lago de Atitlán)

Yli 1500 metrin korkeudessa sijaitseva kolmen tulivuoren (Tolima, Atitlán ja San Pedro) ympäröimä kaunis Atitlanjärvi on Keski-Amerikan syvin järvi, joka sijaitsee suunnilleen kolmen tunnin matkan päässä Antiguasta ja Guatemala Citystä. Paikalliset matkatoimistot myyvät  mm. opastettuja retkiä Indian Nose -näköalatasanteelle, vaellusretkiä San Pedro-tulivuorelle ja vuokraavat kajakkeja.

atitlan lake guatemala Atitlánjärvi

Jalkaongelmat lentokoneessa kuriin lentosukilla

Kompressiosukat vähentävät jalkojen turvotusta ja parantavat verenkiertoa lentokoneessa.

Katso Tarjous
partioaitta.fi
mainos

Pacaya-tulivuori (Volcán Pacaya)

Guatemalassa on 37 tulivuorta, joista kolme on aktiivisia. Suosituin retkikohde Guatemalan tulivuorista lienee reilun tunnin matkan päässä Antiguasta ja Guatemala Citystä sijaitseva 2552 metriä korkea Pacaya, jonka huipulle voi vaeltaa. Pacayan viimeisin purkaus oli vuonna 2014. Lukuisat matkatoimistot ja majatalot myyvät opastettuja puolipäiväretkiä Antiguasta 10 dollarilla (+ pääsylippu kansallispuistoon ~6 euroa).

pacaya tulivuori guatemala Pacaya tulivuori

Acatenango-tulivuori (Volcán Acatenango)

Lähes 4000 metriä korkea Acatenango-tulivuori on Pacayan ohella toinen suosittu vaelluskohde, jonne lukuisat matkatoimistot myyvät kahden päivän vaellusretkiä Antiguasta.

acatenango guatemala Acatenango-tulivuori

Chichicastenango

Chichicastenangon kaupungin tunnetuin nähtävyys on torstaisin ja sunnuntaisin järjestettävät markkinat, joilla myydään mm. värikkäitä käsitöitä, vaatteita, kukkia, keramiikkaa ja ruokaa.

Chichicastenango guatemala Chichicastenangon värikkäät markkinat

Guatemala City (Ciudad de Guatemala)

Merkittävä osa Guatemalaan lentäen saapuvista turisteista matkustaa pääkaupungin lentokentältä suoraan Antiguaan. Tästä huolimatta miljoonan asukkaan pääkaupungista löytyy vierailemisen arvoisia museoita (esim. Popol Vuharkeologinen ja etnologinen museoPalacio Nacional) ja muuta mielenkiintoista nähtävää pariksi päiväksi.

Guatemala City ei ole kovin turvallinen matkakohde. Siksi ensimmäistä kertaa Latinalaisessa Amerikassa reissaavia suosittelemme harkitsemaan reissun aloittamista pääkaupungin sijasta esimerkiksi Antiguasta, joka on pääkaupunkia turvallisempi ja yksinkertaisempi reissun aloituspiste.

guatemala city Guatemala City Cathedral

Tikal

Yksi Guatemalan tunnetuimmista nähtävyyksistä on sademetsän keskellä sijaitseva Tikal, joka on yksi suurimmista muinaisista mayakaupungeista. Tikal sijaitsee Pohjois-Guatemalassa Petenin departamentissa ~1,5 tunnin matkan päässä Floresin kaupungista ja tunnin matkan päässä El Rematen kylästä.

Vaikka Tikal onkin suosituin Guatemalan muinaisista mayakaupungeista, suuret turistimassat eivät ole vielä löytäneet sitä samaan tapaan kuin esimerkiksi Chichén Itzáa ja monia muita Meksikon mayakaupunkeja.

Floresiin saapuville turisteille usein kaupataan ylihintaisia retkiä Tikaliin, jotka usein saa ostettua halvemmalla esimerkiksi hotellin vastaanotosta tai toisesta matkatoimistosta. (Hotellin vastaanotosta ostetusta bussikuljetuksesta maksoimme 60 quetzalia, ~7 €). Tikalin alueelta löytyy nähtävää paljon nähtävää, joten suosittelemme aamun ensimmäisillä busseilla matkustamista (viimeistään klo 8 lähtevällä, mieluiten aiemmin).

tikal guatemala Maya-kaupunki Tikal

Yaxhá, Uaxactún, El Mirador ja muut mayakaupungit

Floresin lähistöllä on Tikalin lisäksi myös muita upeita muinaisia maya-kaupunkeja kuten sademetsän keskellä sijaitsevat Yaxhá, Nakum, El Naranjo ja Uaxactún, joista Yaxhá on helpoiten saavutettavissa. Tunnetuin vaelluskohde Floresin ympäristössä on sademetsän keskellä sijaitseva El Miradorin maya-kaupunki, jonne lukuisat matkatoimistot myyvät 5-7 päivän vaellusretkiä.

Yaxhán maya-kaupunki sijaitsee parin tunnin matkan päässä Floresista. Opastetut päiväretket maksavat ~120 quetzalia (~15 euroa) + pääsylippu 80 quetzalia (~10 euroa). Sademetsän keskellä sijaitsevassa Yaxhássa voi nähdä mayaraunioiden lisäksi mm.  tukaaneja ja apinoita.

guatemala mayan ruins

Semuc Champey

Lanquinín kylän lähellä sijaitseva kirkkaiden luonnonvesialtaiden muodostelma Semuc Champey on suosittu matkakohde erityisesti reppureissaajien keskuudessa. Tie Semuc Champeyhin on erittäin huonokuntoinen.

Semuc Champey guatemala Semuc Champey

Lennot Guatemalaan

Lennot Helsingistä Guatemala Cityyn maksavat tyypillisesti noin 800-1000 euroa, mutta aloittamalla lentotarjousten seuraamisen hyvissä lennot voi saada hieman halvemmalla. Amsterdamista, Saksasta ja Espanjasta on välillä myynnissä ~400 euron tarjouslentoja Guatemalaan ja muualle Keski-Amerikkaan ja Floridasta 200-250 euron tarjouslentoja.

Lentojen hintataso on korkeampi, jos matka alkaa korkeasesongin eli joulukuun puolivälin ja loppiaisen tai juhannuksen ja elokuun puolivälin välisenä aikana. Lentomatka Suomesta Guatemalaan kestää noin 20-24 tuntia. Lentoihin sisältyy lähes poikkeuksetta kaksi koneenvaihtoa.

Jos lentoihin sisältyy koneenvaihto USA:ssa tai Kanadassa, matkaa varten on hankittava USA:n ESTA ja/tai Kanadan ETA-matkustuslupa.

Käytännön vinkkejä

 • Päivän sisäiset lämpötilaerot ovat suuria vuoristossa, joten mukaan kannattaa pakata lämpimiä vaatteita.
 • Guatemalan hintataso on edullinen, tosin paikkakuntien väliset hintaerot ovat melko suuria.
 • Pääsiäisen, joulun, uudenvuoden ja muiden paikallisten pyhien tienoilla reissatessa majoitusvaraukset on syytä tehdä hyvissä ajoin.
 • Monet liikkeet ja majapaikat hyväksyvät maksuvälineenä ainoastaan käteisen. Pikkupaikkakunnilla toimivan pankkiautomaatin löytäminen on välillä haastavaa ja valuutanvaihtopisteiden valuuttakurssit heikompia.
 • Lentokenttäkuljetuksen lentokentältä Antiguaan ja ostokset monissa liikkeissä Antiguassa voi maksaa myös dollareilla, joten valuutanvaihto/pankkiautomaatin etsiminen lentokentällä ei ole välttämätöntä. Antiguan ulkopuolella dollareilla maksettaessa valuuttakurssi on yleensä huono.
 • Retkiä ostaessa kannattaa tarkistaa mitä hintaan sisältyy (esim. Tikaliin myydään opastettujen retkien lisäksi myös pelkkiä bussikuljetuksia) ja verrata hintoja (hintaerot ovat välillä yllättävän suuria).
 • Monet Guatemalaan saapuvat turistit eivät osaa espanjaa. Muilta matkailijoilta kuulemiemme kokemusten mukaan Antiguassa, Atitlánjärven ympäristössä ja muissa suosituimmissa kohteissa matkailun parissa työskentelevät osaavat usein kohtuullisesti englantia, mutta espanjan osaaminen tekee asioimisesta helpompaa. Tuntemattomammissa kohteissa ainakin espanjan alkeiden osaaminen lienee tarpeellista.  (Sujuvasti espanjaa osaavina meillä ei ole omakohtaista kokemusta.)
 • Minibusseilla matkustaminen on usein helpoin tapa matkustaa muutaman tunnin matkoja maan sisällä (kanabusseilla matkustaminen on halvempaa). Esimerkiksi yhdensuuntainen matka minibussilla Antiguasta Atitlán-järven rannalla sijaitsevaan Panajachelin pikkukaupunkiin maksaa ~60-90 quetzalia (~7-10 euroa) sisältäen noudon majapaikasta.
 • Guatemala ei ole erityisen turvallinen matkakohde, joten turvallisuustilanteeseen kannattaa perehtyä matkaa suunnitellessa esimerkiksi Iso-Britannian ulkoministeriön sivuilla. Maan sisäiset erot turvallisuustilanteessa ovat suuria. Riskejä voi vähentää vähentää käyttämällä aikaa matkan suunnitteluun ja maalaisjärkeä käyttämällä (kalliisiin merkkivaatteisiin pukeutuminen ei kannata,  puhelimet ja muut arvoesineet piiloon, pankkiautomaateista ei kannata nostaa rahaa myöhään illalla jne.)
 • Aikaero Suomeen 8 tuntia talvella ja kesällä 9 tuntia (aikavyöhyke ympärivuoden GMT -6).
 • Hotellien nettiyhteydet pätkivät usein, joten paikallisen sim-kortin hankkimista kannattaa harkita.
 • Pistorasiat ovat pääsääntöisesti samanlaisia kuin Pohjois-Amerikassa, joten matka-adapteri on tarpeellinen
 • Teiden kunto Guatemalassa ja muualla Keski-Amerikassa vaihtelee paljon, joten bussimatkailu vaatii välillä paljon kärsivällisyyttä.
 • Suomen kansalaiset eivät pääsääntöisesti tarvitse viisumia alle 90 päivän lomamatkaa varten (muutokset mahdollisia).

Muuta luettavaa

Madridin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Madridin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Madridin monet suosituimmat museot kuten Prado, Reina Sofía ja Thyssen-Bornemisza järjestävät säännöllisesti ilmaisiltoja (monet museot…

Lue lisää

Ilmaiset Museot Suomessa

Ilmaiset Museot Suomessa

Monet suomalaiset museot kuten Kiasma, Kansallismuseo, EMMA, Muumimuseo ja Vapriikki järjestävät säännöllisesti ilmaisiltoja. Kokosimme päivitetyn…

Lue lisää

Matkavinkkejä Azoreille

Matkavinkkejä Azoreille

Portugalille kuuluva aktiivi- ja luontomatkakohteena tunnettu 250 000 asukkaan Azorien saariryhmä sijaitsee 1500 kilometrin päässä…

Lue lisää