Pääsiäissaari ja kivipatsaat

Chilelle kuuluva Pääsiäissaari (Rapa Nui) on monen matkailijan unelmakohde ja yksi maailman syrjäisimmistä asutuista saarista. Saari tunnetaan erityisesti kiehtovista moai-kivipatsaista mutta saarelta löytyy myös sammuneita tulivuoria, luolia, hiekkaranta ja raunioita.

Saari sijaitsee eteläisellä Tyynellämerellä n. 3700 kilometrin päässä Chilen rannikosta ja n. 2000 kilometrin päässä lähimmästä asutusta saaresta (Pitcairn). Saari on kooltaan melko pieni sillä saari on ainoastaan n. 20 kilometriä pitkä. Saarella asuu n. 5000 asukasta, joista n. 85% asuu saaren ainoassa kaupungissa Hanga Roassa, joka muistuttaa enemmän kylää. Pääsaaren vieressä on kaksi muutaman hehtaarin kokoista asumatonta saarta Motu Iti ja Motu Nui.

Saari sai nimensä hollantilaiselta tutkimusmatkailijalta Jacob Roggeveenilta, joka ”löysi” saaren pääsiäissunnuntaina vuonna 1722. Saaren väestön uskotaan olevan peräisin Polynesiasta. Saaren asutusajankohdasta tutkijat ovat kiistelleet runsaasti.

Pääsiäissaaren nähtävyydet

Pääsiäissaaren tunnetuimmat nähtävyydet kuten moai-patsaat ja tulivuoret ehtii näkemään opastettuja kierroksia hyödyntämällä n. kolmessa päivässä mutta ulkoilmasta nauttiville matkailijoille saarelta löytyy nähtävää viikoksi. Raunioiden ja muiden arkeologisten nähtävyyksien lisäksi saarelta löytyy mm. pyöräily- ja vaellusreittejä, luolia ja ranta. Lisäksi saarella voi sukeltaa ja snorklata.

Moai-patsaat

Moai-patsaat ovat saaren tunnetuin nähtävyys, joiden houkuttelemana monet saapuvat saarelle. Saarelta löytyy satoja patsaita, joista useimmat sijaitsevat lähellä rantaa. Monista patsaista näkyy ainoastaan kivipää mutta moai-patsailla on myös typistetty ylävartalo, joka on usein piilossa maan alla. Patsaat lepäävät ahujen eli kivialustojen päällä, joiden päällä kävely on ehdottomasti kielletty.

Moai-patsaat
Pääsiäissaaren kivipatsaat

Jalkaongelmat lentokoneessa kuriin lentosukilla

Kompressiosukat vähentävät jalkojen turvotusta ja parantavat verenkiertoa lentokoneessa.

Katso Tarjous
partioaitta.fi
mainos

Rano Raraku kraatteri

Noin 95 % saaren moai-kivipatsaista on valmistettu saaren länsiosassa sijaitsevan Rano Rarakun rinteillä. Patsaat hakattiin ensin kraatterin rinteestä, jonka jälkeen ne on kuljetettu lopullisille paikoilleen. Kivipatsaita valmistettiin alueella n. 500 vuoden ajan ja alueella on yhä 397 keskeneräistä moai-patsasta. Kraatterin keskellä on järvi, jossa kasvaa totora-kaisloja.

Rano Rarakussa vierailu edellyttää kansallispuistomaksun (54 000 pesoa heinäkuussa 2021 = ~55e) maksamista, jonka voi maksaa joko paikan päältä tai lentokentällä.

Rano Ranaku
Rano Raraku, Pääsiäissaari.

Rano Kau tulivuori ja Orongo

Lähellä Hanga Roaa sijaitsevan 324 metrin korkeuteen kohoavan Rano Kau tulivuoren huipulle kulkee vaellusreitti metsän läpi. Tulivuoren kraatterissa on järvi, jossa kasvaa totora-ruokoja ja muita kasveja.

Vuoren huipulla on historiallinen Orongon kylä, joka oli lintumies-kultin (Tangata-manu) uskonnollinen keskus 1800-luvun puoliväliin saakka. Läheisellä Motu Nuin muutaman hehtaarin kokoisella kivisaarella järjestettiin vuosittain kilpailu, jonka voitti ensimmäisenä linnunmunan saarelta löytänyt kilpailija. Kilpailun voittaja, Tangata-manu, oli saaren johtaja vuoden ajan, joista ensimmäiset kuukaudet hän vietti eristyksessä. Vuoden päätyttyä kilpailun voittaja jatkoi normaalia elämäänsä.

Orongon kylässä vierailu edellyttää kansallispuistomaksun (54 000 pesoa heinäkuussa 2021 = ~55e) maksamista.

Rano Kau
Rano Kau tulivuori

Playa Anakena

Pääsiäissaarella on ainoastaan kaksi hiekkarantaa, joista saaren toisella puolella sijaitseva Anakena on selkeästi suosituin. Rannalla on kaksi ahua eli patsasalustaa. Ahu-Aturen päällä on yksi kivipatsas ja Ahu Nao-Naon päällä seitsemän patsasta.

Anakena sijaitsee n. 20 kilometrin päässä Hanga Roasta (saaren pääkylä). Saarella ei ole julkista liikennettä, joten rannalle on matkustettava joko vuokra-autolla (n. 30 minuuttia), mopolla, pyörällä (n. 1.5-2 tuntia/suunta) tai kävellen (n. 5 tuntia/suunta). Rannalle on mahdollista matkustaa myös taksilla mutta paluumatkasta on sovittava etukäteen. Rannalla on muutama myyntikoju mutta valikoima on suppea, joten rannalle kannattaa tuoda omat eväät.

Playa Anakena
Playa Anakena ranta

Lennot Pääsiäissaarelle

LAN Airlines lentää Santiago de Chilestä Pääsiäissaarelle n. 4 – 10 kertaa viikossa ja kerran viikossa Tahitilta (Papeete). Lennot turistiluokassa Santiago de Chilestä Pääsiäissaarelle maksavat tyypillisesti n. 300-600 euroa ja lennot Tahitilta halvimmillaan n. 400-500 eurolla. Lentojen hinnat voivat vaihdella myyntimaan perusteella, joten lennot saattaa saada varattua LANin chileläisen sivuston kautta (klikkaa etusivulla Chilen lippua) halvemmalla. Lennot saarelle kannattaa varata viimeistään kuukautta aiemmin.

Lennot Suomesta Santiago de Chileen maksavat n. 1000 – 1400 euroa.

Pääsiäissaarelle lentäminen on kallista syrjäisestä sijainnista johtuen, joten monet yhdistävät saarella vierailun maailmanympärimatkaan. Lisätietoa maailmanympärilennoista löydät aihetta käsittelevästi tietopaketista.

Majoitus

Majoituksen Pääsiäissaarelle voit varata esimerkiksi hintavertailusivustomme, Hotels.comin tai ebookersin kautta. Korkeasesongin aikana matkustettaessa suosittelemme hotellivarauksen tekemistä etukäteen. Pääsiäissaarten hotellien ja jo hostellien hintataso on Manner-Chileä selkeästi korkeampi, esimerksi yö hostellin dormissa maksaa n. 12000 – 20000 pesoa/henkilö (n. 17-30 euroa) mutta korkeasesongin ulkopuolella matkustettaessa hotellin/hostellin varaaminen paikan päällä saattaa tulla hieman halvemmaksi.

Monet hotellit mainostavat internet-yhteyttä mutta saaren syrjäisestä sijainnista johtuen yhteydet ovat erittäin hitaita. Esimerkiksi gmailiin kirjautumiseen voi mennä useita minuutteja.

Pääsiäissaaren hintataso

Saaren syrjäisestä sijainnista johtuen hintataso Pääsiäissaareella Manner-Chileä korkeampi. Esimerkiksi elintarvikkeet paikallisissa ruokakaupoissa maksavat n. 40-50 % enemmän ja majoitus sesongista riippuen n. 100% kalliimpaa kuin Santiagossa. Mm. vuokra-autojen ja polkupyörien hinnoista on mahdollista neuvotella erityisesti jos vuokraat pyörän/auton useammaksi päiväksi.

Saarella on ainoastaan kaksi pankkiautomaattia, joista käteinen voi välillä loppua, joten tuothan riittävästi pesoja Santiagosta. Dollarien vaihtaminen pesoiksi onnistuu saarella mutta vaihtokurssi on heikko. Matkamuistojen ja ruuan lisäksi saarelta ei löydy juuri muuta ostettavaa.

Milloin Pääsiäissaarelle kannattaa matkustaa?

Pääsiäissaaren subtrooppinen ilmasto on lämmin ympäri vuoden. Tammi- ja helmikuu ovat lämpimimpiä kuukausia ja heinä-elokuu kylmimpiä kuukausia. Toukokuu on vuoden märin kuukausi mutta trooppiset sateet ovat mahdollisia ympäri vuoden.

Yksi kohokohta saarella on Tapati Rapa Nui -festivaali, joka järjestetään joka vuosi helmikuussa. Tapati Rapa Nuin aikana saarelle matkustaa selkeästi normaalia enemmän enemmän turisteja, joten lento- ja majoitusvaraukset on syytä tehdä hyvissä ajoin.

Muuta luettavaa

Washingtonin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Washingtonin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Monet Washington D.C:n tunnetuimmista museoista, maamerkeistä ja muista nähtävyyksistä (esim. eläintarha) ovat ilmaisia, joten USA:n…

Lue lisää

Matkavinkkejä Kolumbiaan

Matkavinkkejä Kolumbiaan

Kokosimme vinkkejä ja kohdeideoita Kolumbiaan matkustaville lukijoillemme omien matkakokemusten perusteella. Kolumbia sijaitsee Etelä-Amerikan luoteisosassa Panaman,…

Lue lisää

Ilmaiset Museot Suomessa

Ilmaiset Museot Suomessa

Monet suomalaiset museot kuten Kiasma, Kansallismuseo, EMMA, Muumimuseo ja Vapriikki järjestävät säännöllisesti ilmaisiltoja. Kokosimme päivitetyn…

Lue lisää